Κατολίσθηση στις Φιλιππίνες: διασώθηκε κοριτσάκι μετά από 60 ώρες στα χαλάσματα!

Κατολίσθηση στις Φιλιππίνες: διασώθηκε κοριτσάκι μετά από 60 ώρες στα χαλάσματα!

Ένα μικρό κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό μετά τη θανατηφόρα κατολίσθηση που έλαβε χώρα στις νότιες Φιλιππίνες προ ημερών, γεμίζοντας ελπίδες για τον εντοπισμό κι άλλων επιζώντων.

Το παιδί ήταν εγκλωβισμένο για περίπου 60 ώρες, αλλά κατάφερε να αντέξει και εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του. Το κορίτσι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, με την κυβερνήτη της επαρχίας Νταβάο ντε Όρο Ντόροθι Γκονζάγκα να δηλώνει ότι η διάσωσή της έδωσε ένα «σημάδι ελπίδας».

Οι προσπάθειες διάσωσης, που παρεμποδίζονται από τις κακές καιρικές συνθήκες στη χώρα, συνεχίζονται για τον εντοπισμό άλλων 110 ατόμων που αγνοούνται. 

Σε ανακοίνωσή της στο Facebook, η επαρχιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν η κατολίσθηση σάρωσε το Μάκο, ένα απομακρυσμένο χωριό εξόρυξης χρυσού, έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις.

Περισσότερες από 1.100 οικογένειες έχουν σταλεί σε κέντρα εκκένωσης, ανέφερε η επαρχιακή κυβέρνηση.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν υπομείνει μια αγωνιώδη αναμονή για την επανέναρξη των ερευνών, μετά τη διακοπή των προσπαθειών την Πέμπτη λόγω της περιορισμένης ορατότητας και των νέων κατολισθήσεων.

Μεταξύ των αγνοουμένων, τουλάχιστον 45 είναι υπάλληλοι της τοπικής εταιρείας Apex Mining, η οποία δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που περίμεναν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν από το ορυχείο καταπλακώθηκαν από την κατολίσθηση.

Η μακρά αναμονή για νέα έχει γίνει αφόρητη, δήλωσε ντόπιος, μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα PTV την Πέμπτη. «Η διάσωση παίρνει πολύ χρόνο» είπε. «Θα θαφτούν ακόμα πιο βαθιά».

Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, με ακατέργαστα μέταλλα θαμμένα κάτω από εκτεταμένα ορεινά υψίπεδα, διάσπαρτα με αγροτικά χωριά.

Πηγή: reader.gr

v