8 «αμήχανες» ερωτήσεις για το σεξ απαντώνται

8 «αμήχανες» ερωτήσεις για το σεξ απαντώνται

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν κάτι είναι φυσιολογικό, όσον αφορά στη σεξουαλική σας ζωή; Δεν είστε η μόνη. Αρκετές γυναίκες έχουν απορίες σχετικά με το σεξ, τις οποίες δεν αισθάνονται άνετα να εκφράζουν, ούτε καν στον γυναικολόγο τους. Οι ειδικοί του womansday.com απαντούν σε 8 «αμήχανες» ερωτήσεις για το σεξ.

"Ορισμένες φορές που κάνω σεξ με τον σύζυγό μου και ξεκινάω με όρεξη αλλά στη συνέχεια χάνω το ενδιαφέρον μου. Θέλω να αισθάνεται καλά και να «τελειώσει» αλλά αισθάνομαι άβολα και θέλω να σταματήσω. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι φυσιολογικό;"

Μην ανησυχείτε. Δεν έχετε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία επειδή χάνετε ενίοτε το ενδιαφέρον σας κατά τη διάρκεια του σεξ. Το κλειδί είναι να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας ανεβάζει τις υπόλοιπες φορές. Ίσως ο σύντροφός σας κάνει κάτι συγκεκριμένο, το οποίο και απολαμβάνετε τις φορές που δεν χάνετε το ενδιαφέρον σας. Εντοπίστε ποιο είναι αυτό, γνωρίστε το σώμα σας και τους πόθους σας και την επόμενη φορά καθοδηγήστε τον σύντροφό σας και γνωστοποιήστε του τις προτιμήσεις σας. Αυτός, είναι, άλλωστε και ένας καλός τρόπος για να ανανεώσετε την έγγαμη σεξουαλική σας ζωή. Διαβάστε επίσης: "Πεσμένη λίμπιντο: Τι φταίει;"

"Κάποιες φορές γίνομαι ευσυγκίνητη κατά τη διάρκεια του σεξ και τελικά κλαίω. Έρχομαι σε αμηχανία αλλά είναι φυσιολογικό;"

Απολύτως φυσιολογικό! Το σεξ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από έντονα συναισθήματα, από ευφορία μέχρι θλίψη και θυμό.  Κάθε γυναίκα βιώνει μια σεξουαλική επαφή μέσα από τη δική της σκοπιά και προσδίδει την προσωπική της σημασία και περιεχόμενο σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να αναρωτηθείτε πράγματα όπως «Είναι η αγάπη μας τόσο ισχυρή όσο ήταν κάποτε;», «Θα αποκτήσω ποτέ παιδί; Είμαι πραγματικά ικανοποιημένη από τη σεξουαλική μου ζωή ή το γάμο μου;». Όλες αυτές οι σκέψεις μπορεί να προκαλέσουν έντονα βιώματα. Επιπλέον, η εμπειρία του οργασμού απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, όπως η οξυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη στον γυναικείο εγκέφαλο που μπορεί να ενεργοποιήσουν μια σειρά από απροσδόκητα συναισθήματα. Ωστόσο, εάν το ίδιο το σεξ ή η σκέψη του σεξ σας κάνει να νιώθετε ευσυγκίνητη ή αν τα συναισθήματα που αισθάνεστε μετά το σεξ είναι αρνητικά, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν πιστοποιημένο σεξολόγο.

"Νομίζω ότι ο κόλπος μου έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Δεν έχει αλλάξει κάτι όλα αυτά τα χρόνια αλλά ανησυχώ ότι η μυρωδιά δεν είναι φυσιολογική. Πρέπει να ανησυχήσω;"

Πιθανότατα όχι, ειδικά αν δεν έχει αλλάξει κάτι. Αρκετές γυναίκες γνωρίζουν την οσμή του κόλπου τους και συνήθως εστιάζουν σε αυτήν πολύ περισσότερο από ό,τι οι σύντροφοί τους. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες, οι οποίες πιστεύουν ότι έχουν δυσάρεστη μυρωδιά εκπλήσσονται όταν αντιλαμβάνονται ότι οι σύντροφοί τους, την αγνοούν ή τη βρίσκουν ακόμα και ελκυστική. Τα κοινωνικά πρότυπα κάνουν κακό στις γυναίκες, κάνοντάς τις να νιώθουν άσχημα για τη φυσική τους μυρωδιά. Εξελικτική έρευνα έχει αποδείξει ότι το άρωμα είναι βασικός παράγοντας της ερωτικής ανταπόκρισης και ότι όταν μπλοκάρεται το φυσικό άρωμα ενός ανθρώπου, υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην μακροχρόνια σεξουαλική ικανοποίηση. Ωστόσο αν εσείς ή ο σύντροφός σας παρατηρήσετε μια προφανή αλλαγή στην μυρωδιά του κόλπου σας, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

"Μερικές φορές μετά το σεξ έχω μια μικρή αιμορραγία. Είναι φυσιολογικό;"

Καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για κάθε είδους αιμορραγία μετά το σεξ, ακόμα κι αν πρόκειται για λίγες κηλίδες. Η αιμορραγία μετά το κολπικό σεξ μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή πολύποδα αλλά ορισμένες φορές να αποτελεί σύμπτωμα και πιο σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου. Ορισμένες φορές βέβαια αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

"Ανησυχώ για το γεγονός ότι συχνά πονάω κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Δεν είναι έντονο αλλά είναι ενοχλητικό και αναρωτιέμαι αν συμβαίνει και σε άλλες γυναίκες."

Δεν είστε η μόνη. Αρκετές γυναίκες αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ σε συγκεκριμένες στάσεις, με συγκεκριμένους ερωτικούς συντρόφους ή σε ορισμένες φάσεις του κύκλου. Αυτό είναι συνήθως φυσιολογικό. Ωστόσο αν ο πόνος είναι επίμονος ή έντονος θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: Αν αισθάνεστε πόνο κατά την σεξουαλική επαφή και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κολπικό έκκριμα, κράμπες, δυσφορία κατά την ούρηση.

"Είναι φυσιολογικό να βιώνω κράμπες μετά το σεξ ακόμα κι αν δεν περιμένω περίοδο;"

Ναι. Οι κράμπες μετά το σεξ μπορεί να είναι φυσιολογικές, ειδικά αν ο τράχηλος έχει υποστεί σημαντικό τράνταγμα από πέος, δάχτυλα ή κάποιο ερωτικό παιχνίδι. Ορισμένες φορές οι κράμπες, είναι επίσης αποτέλεσμα δυσφορίας στην κύστη ή την ουροφόρο οδό. Για να μειώσετε τις κράμπες δοκιμάστε να ουρείτε πριν και μετά το σεξ. Αν οι κράμπες είναι επίμονες, θα πρέπει, βέβαια να σας εξετάσει κάποιος γιατρός για να αποκλείσει τυχόν προβλήματα υγείας, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα ή ουρολοίμωξη. Διαβάστε επίσης: "Πόνοι στο σεξ: Πού μπορεί να οφείλονται"

"Ντρέπομαι πολύ και που το λέω, αλλά καμιά φορά έχω αέρια κατά τη διάρκεια του σεξ. Δεν μπορώ να το ελέγξω! Γιατί συμβαίνει; Συμβαίνει σε άλλες γυναίκες;"

Είναι φυσιολογικό. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι τοποθετημένα πολύ κοντά στο κόλον. Κατά τη διάρκεια της συνουσίας οποιαδήποτε κίνηση αυτών των οργάνων μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα και στο κόλον, απελευθερώνοντας αέρια. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει αέρια, λόγω της χαλάρωσης ορισμένων μυών.

"Το ένα από τα χείλη του αιδοίου μου είναι μεγαλύτερο από τα άλλα. Ανησυχώ ότι ο σύζυγός μου πιστεύει ότι έχω άσχημο αιδοίο. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το δικό μου είναι φυσιολογικό σε εμφάνιση;"

Ο κόλπος κάθε γυναίκας είναι μοναδικός και οι περισσότεροι είναι ασύμμετροι. Δεν υπάρχουν φυσιολογικά ή μη αιδοία. Ο μόνος λόγος να ανησυχήσετε είναι αν παρατηρήσετε κάποιο εξόγκωμα ή αλλαγή στο χρώμα των χειλιών. Ωστόσο αν το ένα χείλος είναι μεγαλότερο από το άλλο από την ήβη σας, τότε πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το «αγαπήσετε».

Πηγή: womansday.com

v