Όσα τραβάμε εμείς οι γυναίκες για να συμβαδίζουμε με τα πρότυπα ομορφιάς

Όσα τραβάμε εμείς οι γυναίκες για να συμβαδίζουμε με τα πρότυπα ομορφιάς

Τα πρότυπα ομορφιάς που μας φορτώνουν από μικρές, συχνά γίνονται βαρίδια τα οποία κουβαλάμε με κόπο και πόνο. Όταν πρέπει να είσαι πάντα όμορφη και περιποιημένη, ακόμα κι όταν έχεις να κουμαντάρεις ένα σπίτι, δυο παιδιά, έναν γάμο και μια δουλειά, δεν είναι πολύ διασκεδαστικό! Εμείς οι γυναίκες (αντίθετα από τους άντρες!), τραβάμε πολλά για να ανταποκρινόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς που μας επιβάλλουν, χωρίς να αξίζει πάντα τον κόπο.

Υπομένουμε τον σωματικό πόνο

Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος, μας έμαθαν από μικρές, κι αυτό υπηρετούμε. Για να είμαστε όμορφες με τον τρόπο που μας θέλουν, δεν διστάζουμε να υποστούμε και λίγο... πόνο, όπως για παράδειγμα όταν κάνουμε αποτρίχωση (σε όλο το σώμα) ή υπομένουμε το «κάψιμο» στο ειδικό φουρνάκι για το μανικιούρ. Και μπορεί να γκρινιάζουμε μεταξύ μας για τις ενοχλητικές αυτές διαδικασίες, αλλά βαθιά μέσα μας τις θεωρούμε απαραίτητες. Είναι, όμως;

Ξοδεύουμε πολλά!

Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι γυναίκες, είναι τα αυξημένα έξοδα! Για να είσαι πάντα καλοχτενισμένη, περιποιημένη, με όμορφα νύχια και καλογυμνασμένο κορμί, πρέπει να βάζεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Το κομμωτήριο, το μανικιούρ, το γυμναστήριο, το laser ή η χαλάουα, τα όμορφα φρύδια και το τέλειο δέρμα δεν συμβαίνουν ως διά μαγείας! Αντίθετα, κοστίζουν ακριβά και, συχνά, νιώθουμε υποχρεωμένες να χαλάμε τα χρήματά μας εκεί γιατί πρέπει να συμβαδίζουμε με τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής μας. 

Μισούμε το (τέλειο) σώμα μας 

Δεν είναι τυχαίο που τα περιστατικά ανορεξίας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια! Τα κορίτσια από μικρά προσπαθούν να μοιάσουν σε επεξεργασμένες και γεμάτες φίλτρα εικόνες γυναικών που, αν και μοιάζουν τέλειες, δεν είναι! Από νωρίς, λοιπόν, μας μαθαίνουν να μισούμε το σώμα μας επειδή έχει ραγάδες, κυτταρίτιδα, πιασιματάκια ή χαλαρούς μύες. Ακόμα χειρότερα, μας κάνουν να νιώθουμε ατελείς μετά τον τοκετό, παρόλο που έχουμε αφιερώσει 9 μήνες για να φέρουμε στον κόσμο ένα θαύμα! Κάπως έτσι, οι περισσότερες γυναίκες μεγαλώνουμε νιώθοντας άσχημα για το σώμα μας, ενώ πολλές φορές ντρεπόμαστε να πάμε ακόμα και στην παραλία και να εμφανιστούμε με μαγιό. 

Χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας

Κι ας περάσουμε στα σοβαρά: ένας άντρας με γκρίζα μαλλιά και κοιλίτσα, δεν σταματάει να νιώθει γοητευτικός. Αντίθετα, μια γυναίκα με γκρίζα μαλλιά και κοιλίτσα αισθάνεται ανεπιθύμητη, γριά και άσχημη (παρόλο που δεν είναι!). Όταν λοιπόν είσαι μαμά με μικρά παιδιά που, ούτε προλαβαίνει αλλά ούτε μπορεί να στηρίξει οικονομικά όλα τα παραπάνω, χάνει λίγο λίγο την αυτοεκτίμησή της και κλείνεται στο καβούκι της. Η αλήθεια, όμως, είναι πως όσα κάνει είναι τόσο σπουδαία, που θα έπρεπε να νιώθει πιο δυνατή από ποτέ (κι ας έχει απεριποίητα μαλλιά και λίγα κιλά παραπάνω)!

Χάνουμε το προσωπικό μας στυλ (και τον εαυτό μας) 

Είναι σημαντικό να ακούμε το ένστικτό μας και να ακολουθούμε το δικά μας πρότυπα ομορφιάς, αντί για αυτά που μας επιβάλλουν τα socila media και τα πρακτορεία μόδας. Συχνά, όμως, για να είμαστε αρεστές, κάνουμε ακριβώς ό,τι μας λένε οι οθόνες και τα περιοδικά, ακόμα κι αν δεν είναι του στυλ μας. Σταδιακά, χάνουμε τόσο το προσωπικό μας στυλ όσο και τις βαθιές μας επιθυμίες κι έπειτα χρειαζόμαστε επαγγελματική υποστήριξη (βλέπε ψυχολόγους) για να μας βοηθήσουν να είμαστε ο εαυτός μας. 

 

v