«Αφιερωμένο στις μαμάδες που είναι ψυχαναγκαστικές όπως κι εγώ»

«Αφιερωμένο στις μαμάδες που είναι ψυχαναγκαστικές όπως κι εγώ»

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά, συχνά κατακλύζεσαι από αδικαιολόγητο άγχος και φοβίες που, από τη μία σε ακινητοποιούν, κι από την άλλη σε γεμίζουν τύψεις που δεν μπορείς να είσαι πιο χαλαρή.

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά, αποστειρώνεις τα μπιμπερό του παιδιού σου 3 και 4 φορές, και ψωνίζεις γάλατα και πάνες με το κιλό από φόβο ότι θα ξεμείνεις την πιο ακατάλληλη στιγμή και θ' αφήσεις το μωρό σου νηστικό και λερωμένο. 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά σηκώνεις κάθε μέρα το μανάβικο και τη λαϊκή αγορά γιατί θέλεις το παιδί σου να τρώει όσο πιο πολλά φρούτα και λαχανικά γίνεται. Οι βιταμίνες που λαμβάνει από την τροφή του σε απασχολούν μέρα νύχτα και πάντα ανησυχείς μήπως δεν το μεγαλώνεις σωστά. 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά θες να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα κάθε ώρα και στιγμή. Τα βράδια, όσο κουρασμένη κι αν είσαι, δεν μπορείς να κοιμηθείς αν δεν είναι όλα στην εντέλεια. Κι όταν έχεις στο σπίτι μικρά παιδιά που τα κάνουν όλα άνω κάτω, προτιμάς να ξενυχτάς παρά να ξεκουράζεσαι για να ανταπεξέλθεις την επόμενη μέρα. 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά δεν θες να σε βοηθάει κανείς με το σπίτι και τα παιδιά. Προτιμάς να γονατίζεις από την κούραση, παρά να εμπιστευτείς κάποιον που τα κάνει όλα «λάθος». 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά σε πιάνει υστερία όταν δεν τηρούνται τα όρια και τα παιδιά δεν ακολουθούν ακριβώς τους κανόνες σου. Χρειάζεται να πασχίσεις πολύ για να μην τους βάλεις τις φωνές κι έπειτα να νιώθεις ενοχές όλη τη μέρα. 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά θες τα παιδιά σου να τα κάνουν όλα τέλεια (όπως νομίζεις ότι τα κάνεις κι εσύ). Δυσκολεύεσαι να δεχτείς ότι δεν διάβασαν τα μαθήματά τους ή ότι κάνουν πράγματα γρήγορα και τσαπατσούλικα. 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά δεν αφήνεις τα παιδιά σου να παίξουν στα χώματα ή στον δρόμο με τα άλλα παιδιά. Ανησυχείς από το πιο μικρό (θα αρρωστήσουν από κάποιο μικρόβιο), μέχρι το πιο μεγάλο (θα χτυπήσουν σοβαρά ή θα τα πατήσει αυτοκίνητο).

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά μπορεί κάποια στιγμή να κοιτάξεις πίσω σου και να συνειδητοποίησες πως έχεις κάνει πολλά και μεγάλα λάθη με τα παιδιά σου. Οι ανησυχίες και οι φόβοι σου είναι τόσο ισχυρά που δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το «τώρα» σου. 

Όταν είσαι ψυχαναγκαστική μαμά νιώθεις πολύ συχνά κακή μαμά. Μάλιστα, πολλές φορές σε θεωρούν και οι άλλοι κακή μαμά κι αυτό πονάει πολύ. 

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν είναι ιδιοτροπία όπως λένε πολύ Είναι ασθένεια και θεραπεύεται. Το ξέρω γιατί την έχω από μικρή. 

Ανεξάρτητα από το πόσο βαθύ και απαίσιο ήταν το τραύμα που σας έκανε ψυχαναγκαστική μαμά, μπορείτε να ηρεμήσετε. Ό,τι κάνετε είναι από την πολλή αγάπη σας για τα παιδιά σας. Η ανησυχία, ο φόβος και οι ενοχές μπορεί να μην είναι ευχάριστα για κανέναν, αλλά είναι αποτέλεσμα τους ισχυρού δεσμού που έχετε με την οικογένειά σας. 

Σε σένα, λοιπόν, που είσαι μια ψυχαναγκαστική μαμά όπως κι εγώ, κοίτα πόσο υγιή, έξυπνα και δεμένα είναι τα παιδιά σου. Συνέχισε να κάνεις ό,τι θεωρείς πιο σωστό για την οικογένειά σου, χωρίς τύψεις κι ενοχές. Τα παιδιά σου θα είναι κάτι παραπάνω από καλά. Σου το υπόσχομαι.

Μετάφραση από cafemom.com

v