Γεμιστές πατάτες ακορντεόν: η λιχουδιά που ξετρελαίνει τα παιδιά!

Γεμιστές πατάτες ακορντεόν: η λιχουδιά που ξετρελαίνει τα παιδιά!

Οι πατάτες, και ειδικά οι τηγανιτές, είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών. H παρακάτω συνταγή, χωρίς τηγάνι, είναι ακόμα πιο πλούσια και νόστιμη αν και ξετρελαίνει και μικρούς, αλλά και μεγάλους. Δοκιμάστε τη!

Τι θα χρειαστούμε 

  • 4-5 πατάτες μέτριες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
  • 10 ντοματίνα κομμένα ψιλά
  • 5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 150 γραμμάρια μοτσαρέλα φρέσκια κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουταλιά της σούπας τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή ότι άλλο)
  • 4 φέτες μπείκον κομμένο σε μικρά κομματάκια

Για την σως με θυμάρι:

  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό ή φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • Αλάτι, πιπέρι Λίγη φρυγανιά τριμμένη για από πάνω
  • Λίγο μπούκοβο και λίγη παρμεζάνα για το γαρνίρισμα

Τι πρέπει να κάνουμε 

Βήμα 1ο

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τοποθετούμε την κάθε πατάτα σε ένα ξύλο κοπής, βάζοντας δεξιά και αριστερά της πατάτας 2 ξυλάκια κινέζικου. Αυτό μας βοηθάει να κόψουμε τις πατάτες μέχρι τα ξυλάκια και όχι μέχρι κάτω. Κόβουμε τις πατάτες με το μαχαίρι σε σχήμα ακορντεόν με την βοήθεια του πιρουνιού Το πιρούνι μας βοηθάει να κόψουμε την πατάτα στο ίδιο πάχος τις φέτες.

Το μαχαίρι μας δεν φτάνει μέχρι το ξύλο κοπής (αφού το εμποδίζουν τα ξυλάκια). Τα κομματάκια της πατάτας είναι ενωμένα. Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο όλες τις πατάτες και τις ανοίγουμε ελαφρά.

Βήμα 2ο

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα εξής υλικά: κρεμμυδάκι, πιπεριά, μοτσαρέλα, βασιλικό, ντοματίνια, παρμεζάνα (ή άλλο τυρί) και μπέικον. Αυτή είναι η γέμιση που θα γεμίσουμε τις πατάτες μας.

Βήμα 3ο

Παίρνουμε τις χαραγμένες πατάτες και γεμίζουμε τις χαρακιές με την γέμιση που ετοιμάσαμε. Τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι.

Βήμα 4ο

Ετοιμάζουμε την σως ελαιόλαδου με το Θυμάρι: Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το θυμάρι, την μουστάρδα, το σκόρδο το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σως πάνω από τις γεμισμένες πατάτες.

Βήμα 5ο

Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος ή το ταψάκι 100 ml νερό. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.

Βήμα 6ο

Βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος ή το ταψάκι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, περίπου μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες. Μετά τα 30 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τις πατάτες για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βήμα 7ο

Όταν ψηθούν οι πατάτες τις πασπαλίζουμε με ελάχιστο μπούκοβο και λίγη παρμεζάνα και τις σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ψητό κρέας ή με πράσινη σαλάτα! Καλή μας όρεξη!

Συνταγή από Zoe Tsomaka 

v