«Καμπανάκι» για έξαρση κοκκύτη και ιλαράς στην Ελλάδα - τα ανησυχητικά συμπτώματα

«Καμπανάκι» για έξαρση κοκκύτη και ιλαράς στην Ελλάδα - τα ανησυχητικά συμπτώματα

Έξαρση παρατηρείται σε κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ. Το φαινόμενο αυτό είχε αρχικά παρατηρηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έχει φτάσει και στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί ήδη 20 κρούσματα ιλαράς σε ενήλικες, από 45 έως 64 ετών, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
 
Από την άλλη πλευρά πολλά παραμένουν και τα κρούσματα κοκκύτη που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, τα οποία μέχρι και τα στοιχεία που είχε ο ΕΟΔΥ στις 14 Μαρτίου, είχαν φτάσει τα 46. Από αυτά, τα περισσότερα ήταν σε παιδιά και εφήβους και μάλιστα 10 από αυτά ήταν βρέφη. Από τον κοκκύτη, προήλθε και ένας θάνατος βρέφους.

Συμπτώματα ιλαράς

  • Από την πρώτη έως την τρίτη ημέρα το άτομο που έχει προσβληθεί εκδηλώνει πυρετό, επιπεφυκίτιδα, καταρροή και βήχα. Στη συνέχεια ακολουθεί εξάνθημα, ερυθρό και σε μορφή πολλών μικρών κηλίδων που αρχίζει πίσω από τα αυτιά και επεκτείνεται στο πρόσωπο και σύντομα στον κορμό και τα άκρα.
  • O ιός της ιλαράς μπορεί ακόμα να προκαλέσει ωτίτιδες και πνευμονία, ενώ σε 1 στα 1.000 παιδιά θα εμφανίσει εγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώφωση, νοητική υστέρηση ή ακόμα και θάνατο.
  • Άλλες επιπλοκές μπορεί να προκληθούν επειδή η ιλαρά διαταράσσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τη νόσηση.

Συμπτώματα κοκκύτη

  • Τα αρχικά συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος (φτέρνισμα, καταρροή, ήπιος πυρετός και ήπιος βήχας).
  • Μετά από δύο εβδομάδες, ο βήχας γίνεται εντονότερος και χαρακτηρίζεται από επεισόδια παροξυσμικού βήχα ακολουθούμενου από υψίσυχνο εισπνευστικό συριγμό («κοκκοράκι»). Τα επεισόδια αυτά τελειώνουν συνήθως με την αποβολή παχύρευστης, διαυγούς βλέννας η οποία συχνά ακολουθείται από έμετο. Αρχικά τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια γίνονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ενδέχεται να επανεμφανίζονται για διάστημα ενός έως δύο μηνών.
  • Στα βρέφη, ενδεχομένως να μην εμφανιστεί καθόλου ο συνήθης «συριγμός», ενώ μετά τα επεισόδια παροξυσμικού βήχα μπορεί να ακολουθήσει διακοπή της αναπνοής για σύντομα χρονικά διαστήματα (άπνοια). Μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου οι παροξυσμοί γίνονται αραιότεροι και ηπιότεροι και η κατάσταση του βρέφους σταδιακά βελτιώνεται (το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες).

Οι επιπλοκές του κοκκύτη

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις κοκκύτη εμφανίζονται στα βρέφη. Τα μη εμβολιασμένα βρέφη ή τα βρέφη των οποίων η μητέρα δεν είχε εμβολιαστεί εμφανίζουν τις σοβαρότερες εκδηλώσεις της νόσου. Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται η πνευμονία, η εγκεφαλοπάθεια (μια εγκεφαλική νόσος), οι επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και ο θάνατος.

Στις επιπλοκές που εμφανίζονται στους ενήλικες και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας περιλαμβάνονται η αδυναμία αναπνοής για σύντομα χρονικά διαστήματα, τα κατάγματα στα πλευρά, η πρόπτωση του ορθού και οι κήλες.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού 

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπενθυμίζουν και στις δύο περιπτώσεις τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Αναφορικά με την ιλαρά, σημαντική είναι η επανάληψη του εμβολιασμού για όσους έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 και δεν είναι βέβαιοι πως έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους όταν ήταν παιδιά. Λύση και στον κόκκυτη είναι ο εμβολιασμός βρεφών άνω των 2 μηνών αλλά και οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους, να προχωρήσουν για να προστατέψουν το παιδί τους.

Πηγές: vaccination-info.europa.eu, newsbomb.gr

v