Ευαίσθητο παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα αδύναμο παιδί

Ευαίσθητο παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα αδύναμο παιδί

Το να μεγαλώνετε ένα πολύ ευαίσθητο παιδί είναι πιο συχνό απ' ότι φαντάζεστε. Μερικά παιδιά απλώς νιώθουν πιο έντονα τα συναισθήματά τους σε σχέση με τους άλλα, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι είναι αδύναμα ή ότι έχουν κάποιο «πρόβλημα».

Καλώς ή κακώς όμως δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα τέτοιο παιδί και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανατροφή του.

Δυστυχώς, τα πολύ ευαίσθητα παιδιά κινδυνεύουν να εσωτερικεύσουν μια διαρκή και εξαιρετικά επιζήμια αίσθηση ντροπής - μια αίσθηση ότι είναι κατά κάποιο τρόπο «ελλιπή» σε σύγκριση με τα πιο εξωστρεφή αδέλφια και συνομηλίκους. Οι γονείς και άλλοι σημαντικοί ενήλικες στη ζωή τους, όπως οι δάσκαλοι, πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν να ριζώσει αυτή η αδικαιολόγητη αίσθηση ντροπής.

Δείξτε στο παιδί σας ότι το εκτιμάτε και το θαυμάζετε

Αξίζει να θυμάστε ότι ένα ευαίσθητο παιδί δεν προσποιείται τα ξεσπάσματα ή την απογοήτευση για να τραβήξει την προσοχή σας ή να σας χειραγωγήσει. Όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να αποδεχτείτε το παιδί που έχετε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είστε και οι δύο και τόσο πιο εύκολα θα βρείτε ένα κώδικα επικοινωνίας που θα καλύπτει και εσάς και το μικρό σας.

Επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Όλα τα ευαίσθητα παιδιά καταλαβαίνουν στο τέλος ότι είναι διαφορετικά από τα άλλα παιδιά. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι το θαυμάζετε και δεν είναι «παράξενο» στα μάτια σας. Όταν έρχονται αντιμέτωπα με τις αδυναμίες ή τις αποτυχίες τους, σας χρειάζονται για να αντιμετωπίσετε τις αμφιβολίες τους και για να τα βοηθήσετε να χτίσουν αυτοεκτίμηση.

Προστατέψτε το παιδί σας

Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, το παιδί σας θα χρειαστεί να κάνει μικρότερα βήματα από τα άλλα παιδιά, με πολλή ενθάρρυνση από εσάς. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας βασίζεται στο ότι στο παρελθόν είχε πολύ θετικές εμπειρίες που ήταν παρόμοιες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αναγκάσετε το παιδί σας να προχωρήσει πέρα από αυτό που νιώθει άνετα. Το να πιέζετε ένα ευαίσθητο παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του ή να κάνει πιο τολμηρά πράγματα, θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Θα τα κάνει όλα στην ώρα που θα νιώθει το ίδιο έτοιμο.

Αποδεχτείτε ότι κάποια πράγματα θα γίνονται σε πιο αργό ρυθμό

Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά ευδοκιμούν στην προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα και χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο ηρεμίας στο πρόγραμμά τους απ' ό,τι τα πιο εξωστρεφή παιδιά. Κάθε έντονη εμπειρία πρέπει να εξισορροπείται από μια ήσυχη, ξεκούραστη «υποχώρηση« που τους επιτρέπει να ανασυνταχθούν συναισθηματικά. 
Γι' αυτό αγκαλιάστε αυτή τη συνθήκη και δείτε πραγματικά το παιδί σας να ανθίζει.

Πηγή: focusonthefamily.ca

v