8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Η οικοδόμηση και η διατήρηση μιας υγιούς, μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι δυνατή. Για να πετύχετε τον στόχο σας να δημιουργήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο με διάρκεια στον χρόνο, πρώτα απ' όλα χρειάζεστε ειλικρίνεια και καλή επικοινωνία, αλλά και τα παρακάτω 8 συστατικά: 

Αποδεχτείτε πως δεν υπάρχει «τέλεια σχέση»

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είναι συνήθως αυτά που πιστεύουν ότι η σχέση τους θα έπρεπε να είναι άψογη. Το κυνήγι της τελειότητας μπορεί να αποτελέσει ανίατη ασθένεια για τις σχέσεις. Κανείς σύντροφος, και καμία σχέση δεν μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα παραμυθένια ιδανικά σας. Αν πιστέψετε πως η σχέση σας ή ο/η σύζυγός σας μπορεί να ενσαρκώσει τη τελειότητα, μπαίνετε σε ένα μονοπάτι δύσβατο κι αδιέξοδο. Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες και συγκρούσεις πότε-πότε. Καταλάβετε ότι τα εμπόδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και ότι το σημαντικότερο είναι να δείχνετε κατανόηση και φροντίδα στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

O σύντροφός σας δεν είναι η προέκτασή σας

Όλοι ξέρουμε (ή νομίζουμε ότι ξέρουμε) ότι ο σύντροφός μας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Όμως κατά βάθος τον/την αντιμετωπίζουμε συχνά ως προέκταση του εαυτού μας. Προσπαθήστε να βλέπετε και να αποδέχεστε τον σύντροφό σας ως άτομο με διαφορετικές αντιλήψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που ισχύουν εξίσου με τις δικές σας. Έτσι, θα εξελιχθείτε παράλληλα, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο και ισχυρό δεσμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η σχέση θα είναι καταπιεστική και δεν θα κρατήσει πολύ. 

Να αλληλοϋποστηρίζεστε

Αντιμετωπίζουμε συχνά καταστάσεις που μας αγχώνουν. Μπορεί να είναι κάτι απλό κι ασήμαντο ή κάτι σημαντικό και έντονο που απαιτεί την άμεση και ψύχραιμη αντίδρασή μας. Σε κάθε μία απ’ αυτές τις καταστάσεις είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να αλληλοϋποστηρίζονται, και να αποφεύγουν τις πανικόβλητες, εκνευρισμένες αντιδράσεις. Ιδανικά, ένας άνθρωπος εκρηκτικός, χωρίς αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία ταιριάζει με κάποιον πιο ισορροπημένο και ήρεμο σύντροφο, που θα τον βοηθήσει να παίρνει νηφάλιες αποφάσεις.

Σχολιάστε την πράξη, όχι τον άνθρωπο

Αποφύγετε τη λέξη «εσύ» εκτός αν θέλετε να πείτε κάτι θετικό. Αντί να κατηγορείτε τον σύντροφό σας, προσπαθήστε μα εκφράσετε τα συναισθήματα που προκαλούν οι πράξεις του. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Πάλι δεν κατέβασες τα σκουπίδια, είσαι τεμπέλης», πείτε «Νιώθω αδικημένη όταν δεν κατεβάζεις τα σκουπίδια όπως είχες υποσχεθεί». 

Αποδεχθείτε ότι δεν θα συμφωνείτε στα πάντα

Είστε ενήλικοι, ανεξάρτητοι, αυτάρκεις ενήλικες που φέρουν τις προσωπικές τους απόψεις, προτιμήσεις και οπτικές. Αυτές οι απόψεις/προτιμήσεις/οπτικές μπορεί να ομοιάζουν ή να είναι εντελώς διαφορετικές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σας αποκλείεται να ταυτίζονται πάντα με τα δικά σας, γι’ αυτό μην παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις που αφορούν και τους δυο. Ρωτήστε, συζητήστε και διαπραγματευτείτε.

Κάντε κομπλιμέντα, είναι δωρεάν!

Πλημμυρίστε τον/τη σύντροφό σας με κομπλιμέντα - είναι πολύ όμορφο να του θυμίζετε τι αγαπάτε σ' αυτόν. Μιλήστε για τα φυσικά του χαρακτηριστικά (π.χ. τα όμορφα μάτια του), την προσωπικότητά του (π.χ. ευγένεια, εξυπνάδα), επαινέστε τη συμπεριφορά του (π.χ. ξύπνησε το βράδυ να ταΐσει το μωρό) και μην διστάσετε να δηλώσετε πόσο τυχερή/ος νιώθετε που τον/την παντρευτήκατε. 

Αποδεχτείτε πως η μακροχρόνια σχέση γίνεται καμιά φορά βαρετή 

Είναι αλήθεια ότι ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις, θα υπάρξουν στιγμές ανίας και ρουτίνας. Δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέστε και να αγχώνεστε αν η σχέση σας διανύει μια περίοδο... όχι και τόσο ενθουσιώδη. Τα ζευγάρια που συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια τέτοια φάση της σχέσης τους και προσπαθούν να επαναφέρουν τον αυθορμητισμό, το γέλιο και τον ενθουσιασμό, είναι αυτά που κρατούν την ευτυχία ζωντανή. Να είστε σε επιφυλακή. Οι σχέσεις κάνουν κύκλους. Δουλέψτε μαζί για να διατηρήσετε όλα αυτά που σας ενώνουν, ακόμα και σε περιόδους που νιώθετε αποξενωμένοι.

Πληροφορίες από  yourtango.com, brightside.me

v