Πώς να επουλώσεις τις πληγές σου μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο

Πώς να επουλώσεις τις πληγές σου μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο

Ακόμη και όταν μια σχέση δεν μπορεί πλέον να σωθεί, το διαζύγιο είναι εξαιρετικά επώδυνο, επειδή αντιπροσωπεύει την απώλεια, όχι μόνο της συνεργασίας, αλλά και των ονείρων και των δεσμεύσεων που μοιραζόσουν με τον άνθρωπό σου.

Μπαίνεις χωρίς να είσαι προετοιμασμένη σε αχαρτογράφητο έδαφος. Τα πάντα διαταράσσονται: η ρουτίνα και οι ευθύνες που είχες μέχρι τώρα, το σπίτι σου, οι σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους, ακόμη και η ταυτότητά σου.

Ένας χωρισμός φέρνει επίσης, αβεβαιότητα για το μέλλον. Πώς θα είναι η ζωή χωρίς τον σύντροφό σου; Θα βρεις κάποιον άλλον; 

Αυτός ο πόνος, η αναστάτωση και η αβεβαιότητα σημαίνουν ότι η «ανάρρωση» από έναν χωρισμό δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλώσεις τις πληγές σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι θα βγεις πιο δυνατή από αυτή την εμπειρία και μάλιστα, θα μπορέσεις να πας παρακάτω.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου αυτές τις συμβουλές:

Είναι εντάξει να έχεις πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι θλίψη, θυμό, εξάντληση, απογοήτευση και σύγχυση - και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα. Μπορεί επίσης να νιώθεις άγχος για το μέλλον. Να ξέρεις ότι όσο περνάει ο καιρός, όλα αυτά τα συναισθήματα θα υποχωρούν. Μην φοβάσαι να τα αγκαλιάσεις και να τα κατανοήσεις.

Κάνε ένα διάλειμμα απ' όλους και απ' όλα. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αισθάνεται και να λειτουργεί σε λιγότερο από το βέλτιστο επίπεδο για ένα χρονικό διάστημα. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να τα φέρνεις βόλτα όλα στην εντέλεια. Δεν είσαι ρομπότ. Φρόντισε να ηρεμήσεις έτσι ώστε να μπορέσεις να ανασυνταχθείς και να προχωρήσεις με τη ζωή σου.

Βάλε ανθρώπους στη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να περάσεις όλη αυτή τη δυσκολία μόνη σου. Το να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με φίλους και συγγενείς θα σε βοηθήσει να ξεσπάσεις και να νιώσεις ασφαλής με τους δικούς σου ανθρώπους. Δεν είναι κακό επίσης, να απευθυνθείς σε κάποιον σύμβουλο υγίειας αν δεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου.

Να θυμάσαι ότι ο τελικός στόχος είναι να προχωρήσεις παρακάτω. Η έκφραση των συναισθημάτων σου θα σε απελευθερώσει κατά κάποιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μην μένεις στα αρνητικά ή να μην αναλύεις υπερβολικά την κατάσταση. Ο θυμός και η μνησικακία θα σου στερήσει πολύτιμη ενέργεια και θα σε εμποδίσει να θεραπευτείς και να προχωρήσεις μπροστά.

v