Οδηγός νέων μαμάδων: Η αλλαγή της πάνας

Οδηγός νέων μαμάδων: Η αλλαγή της πάνας

Οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό είναι απλά… συγκλονιστικές. Αισθήματα δέους, συγκίνησης και χαράς αναμειγνύονται με εξάντληση που δεν έχετε ξανανιώσει, η οποία συχνά προκαλεί νεύρα ενώ τα ερωτηματικά για το πώς πρέπει να κάνετε το κάθε τι και πώς θα αποφύγετε τα λάθη είναι αμέτρητα. Όλες οι νέες μαμάδες τα πέρασαν και όλες τελικά τα κατάφεραν μια χαρά. Βέβαια, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά αν κάθε νέα μαμά είχε έναν πλήρη οδηγό "επιβίωσης". Σας ετοιμάσαμε, το πρώτο μέρος: Η αλλαγή της πάνας

Όχι, δεν θα σας δώσουμε οδηγίες για το πώς να αλλάξετε την πάνα του μωρού σας. Αυτό το έχετε ήδη μάθει από το μαιευτήριο, ενώ μετά από δυο-τρεις αλλαγές στο σπίτι έχετε ήδη γίνει ξεφτέρια. Θα σας δώσουμε, όμως, απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις που σίγουρα θα σας απασχολήσουν, και θα σας κάνουμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη με μία έξυπνη ιδέα.

Ερώτηση: Πώς να αντιμετωπίσω το εξάνθημα από την πάνα;

Απάντηση: Συμβαίνει συχνά όταν το μωρό μένει πολύ ώρα με την πάνα βρεγμένη, η επιδερμίδα της ευαίσθητης περιοχής να ερεθίζεται και να κοκκινίζει. Κάποια μωρά, μάλιστα, είναι περισσότερο ευαίσθητα από άλλα. Ο καλύτερος τρόπος αν αποφύγετε αυτό το εξάνθημα είναι να εφαρμόσετε στην περιοχή μία ειδική κρέμα με οξείδιο ψευδαργύρου, η οποία προστατεύει την επιδερμίδα από την υγρασία της πάνας. Μία ακόμα ιδέα είναι να αφήνετε το μωρό σας για μερικά λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα χωρίς πάνα, ξαπλωμένο πάνω σε μία καλά απορροφητική πετσέτα, για να στεγνώνει εντελώς το δέρμα του. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρέσει και στο ίδιο. Βέβαια, αν η περιοχή έχει ερεθιστεί σε βαθμό που το μωρό να ενοχλείται πολύ και να κλαίει έντονα, αν π.χ. έχει μολυνθεί ή έχει βγάλει σπυράκια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, προκειμένου να σας δώσει μία πιο ισχυρή αλοιφή.

Ερώτηση: Να χρησιμοποιώ υγρομάντηλα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής;

Απάντηση: Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν να αποφεύγονται τα μωρουδιακά υγρομάντηλα για τον καθαρισμό του μωρού κατά τον πρώτο μήνα, καθώς κάποια από τα χημικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι είτε να πλένετε το μωρό με χλιαρό νερό κάθε φορά που το αλλάζετε και να το σκουπίζετε έπειτα με ένα καθαρό και σιδερωμένο πετσετάκι είτε να βουτάτε το πετσετάκι σε χλιαρό νερό και να το καθαρίζετε με αυτό. Όταν ο παιδίατρος επιτρέψει να χρησιμοποιείτε υγρομάντηλα, επιλέξτε κάποια που να μην περιέχουν οινόπνευμα και να είναι άοσμα για να αποφύγετε τους ερεθισμούς. Αν παρατηρήσετε κοκκινίλα ή εξάνθημα εξαιτίας των υγρομάντηλων, αλλάξτε μάρκες μέχρι να βρείτε αυτή που δεν ερεθίζει το μωρό σας και αναφέρετε τον ερεθισμό στον παιδίατρο.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να προσέχω κάθε φορά που αλλάζω πάνα στο μωρό μου;

Απάντηση: Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει πάντα να προσέχετε όταν αλλάζετε πάνα στο μωρό σας είναι να μην πέσει από την αλλαξιέρα: Όσο αφελές κι αν ακούγεται αυτό, συμβαίνει πολύ συχνά μωρά να στρίβουν πάνω στην αλλαξιέρα, όταν για μερικά δευτερόλεπτα ο γονιός δεν κοιτάζει, και να πέφτουν στο πάτωμα. Γι’αυτό ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το μωρό πάνω στην αλλαξιέρα χωρίς να το προσέχετε. Γι’αυτό φροντίστε να έχετε δίπλα στην αλλαξιέρα τις πάνες, τις κρέμες, τα πανάκια και ό,τι άλλο χρειάζεστε, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε το μωρό να μπορεί να τα πιάσει και να τα βάλει στο στόμα του.

Ένα άλλο «μέτρο προστασίας» έχει να κάνει με τα ντους από τσίσα που άθελά τους μας χαρίζουν τα μωρά ενώ τα αλλάζουμε! Φυσικά, πολύ πιο σπουδαίο είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας κάθε φορά πριν και μετά την αλλαγή της πάνας, καθώς τα βακτήρια από τα κακά του μωρού σας πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθούν στο στόμα του και να προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Γι’αυτό φροντίστε να μην υπάρχει ίχνος από κακά στα χέρια ή τα ρούχα σας, ειδικά όταν ετοιμάζετε φαγητό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μολύνετε όλη την οικογένειά σας.

Έξυπνο tip: Γρήγορο άλλαγμα μωρού στη βόλτα

Δεν αρκεί μία πάνα και τα υγρομάντηλα όταν ετοιμάζετε την τσάντα του μωρού σας για την βόλτα. Δείτε τι άλλο πρέπει να περιέχει αυτή η τσάντα για να μη σας λείψει τίποτα την επόμενη φορά που θα πίνετε καφέ με τις φίλες σας και το μωράκι σας θα λερωθεί:

  • Πάνες (μία ανά δύο ώρες που θα είστε έξω και 2-3 επιπλέον, να «βρίσκονται»).
  • Υγρομάντηλα, σε συσκευασία που κλείνει καλά για να μην στεγνώνουν.
  • Σελτεδάκι για να ξαπλώνετε το μωρό σας όταν θα το αλλάζετε.
  • Κρέμα κατά των συγκαμάτων.
  • Μερικές πλαστικές σακούλες για τις λερωμένες πάνες ή τα λερωμένα ρούχα του μωρού.
  • 1-2 αλλαξιές ρούχων.
  • Ζακετάκι για το μωρό (σε περίπτωση που κάνει ψύχρα εκεί που θα είστε).
  • Κουβερτούλα.
  • Καπέλο (για το Καλοκαίρι) ή σκουφάκι (για τον Χειμώνα).
  • Μπιμπερό και γάλα σε σκόνη (αν δεν θηλάζετε). Για να μην «κουβαλάτε» όλη την συσκευασία του γάλακτος στην βόλτα σας μπορείτε να έχετε βάλει την απαραίτητη ποσότητα στο μπιμπερό του μωρού και να ζητήσετε απλά λίγο βρασμένο νερό εκεί όπου θα είστε.
  • Σαλιάρα, πιπίλες και ό,τι άλλο μασάει το μωρό για τα δοντάκια του.
  • Παιχνιδάκια για να του αποσπούν την προσοχή.
  • Απολυμαντικά μαντηλάκια για τα χέρια της μαμάς.

Πηγή: The Bump

v