Σπανακοπρασόπιτα χωρίς φύλλο: εύκολη και πεντανόστιμη!

Σπανακοπρασόπιτα χωρίς φύλλο: εύκολη και πεντανόστιμη!

Η σπανακοπρασόπιτα χωρίς φύλλο είναι η ιδανική λύση για όσους λατρεύουν τις πίτες, αλλά θέλουν κάτι πιο γρήγορο και εύκολο! Με φρέσκο σπανάκι, τρυφερά πράσα και απλά υλικά που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια. Είναι ελαφριά, πεντανόστιμη και ιδανική για όλες τις ώρες. Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με φύλλα, προσφέροντας την ίδια απόλαυση με λιγότερο κόπο. Δοκιμάστε τη και θα γίνει το νέο σας αγαπημένο πιάτο!

Τι θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • 1 φλιτζάνι  σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία γιαούρτι
  • 2½ φλιτζάνια νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 500 γραμμάρια χόρτα (σπανάκι λάπαθα κ.λ.π)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμάρια φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Τι πρέπει να κάνουμε 

Για τη γέμιση
  • Πλένουμε, στραγγίζουμε, χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν.
  • Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
  • Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Θρυμματίζουμε τη φέτα.
  • Χτυπάμε τα δύο αυγά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Για τη ζύμη
  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τo αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και αλάτι.
  • Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα αλεύρια.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα δύο φλιτζάνια από το νερό.
  • Κρατάμε το μισό φλιτζάνι νερό για το τελείωμα της πίτας.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά του χυλού μέχρι να γίνει ο χυλός πηχτός.
Στο ταψί
  • Λαδώνουμε με ένα πινέλο το μεγάλο και ρηχό ταψί (και τα τοιχώματα) για πίτα Νο.40.
  • Ρίχνουμε στο ταψί τα 2/3 από τον πηχτό χυλό.
  • Στρώνουμε με το κουτάλι το χυλό να καλύψει όλη τη βάση του ταψιού.
  • Βάζουμε όλη τη γέμιση σε μία στρώση μέσα στο ταψί.
  • Πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.
  • Στον υπόλοιπο πηχτό χυλό που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
  • Σιγά σιγά περιχύνουμε  με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του.
Ψήσιμο
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

v