Τι θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη
-
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
-
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
-
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
-
1 συσκευασία γιαούρτι
-
2½ φλιτζάνια νερό (περίπου)
Για τη γέμιση
-
500 γραμμάρια χόρτα (σπανάκι λάπαθα κ.λ.π)
-
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1 πράσο ψιλοκομμένο
-
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
-
250 γραμμάρια φέτα σκληρή θρυμματισμένη
-
2 αυγά χτυπημένα
-
Πιπέρι
-
Αλάτι
-
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
2 κουταλιές της σούπας τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
-
Λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας
Τι πρέπει να κάνουμε
Για τη γέμιση
- Πλένουμε, στραγγίζουμε, χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν.
- Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα.
- Χτυπάμε τα δύο αυγά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Για τη ζύμη
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τo αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα αλεύρια.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα δύο φλιτζάνια από το νερό.
- Κρατάμε το μισό φλιτζάνι νερό για το τελείωμα της πίτας.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά του χυλού μέχρι να γίνει ο χυλός πηχτός.
Στο ταψί
- Λαδώνουμε με ένα πινέλο το μεγάλο και ρηχό ταψί (και τα τοιχώματα) για πίτα Νο.40.
- Ρίχνουμε στο ταψί τα 2/3 από τον πηχτό χυλό.
- Στρώνουμε με το κουτάλι το χυλό να καλύψει όλη τη βάση του ταψιού.
- Βάζουμε όλη τη γέμιση σε μία στρώση μέσα στο ταψί.
- Πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.
- Στον υπόλοιπο πηχτό χυλό που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
- Σιγά σιγά περιχύνουμε με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του.
Ψήσιμο
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου