«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;»: πώς να εξηγήσεις στο παιδί ότι ήταν απλά ένας καυγάς

«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;»: πώς να εξηγήσεις στο παιδί ότι ήταν απλά ένας καυγάς

Όλοι οι γονείς τσακώνονται. Άλλοτε για ασήμαντα πράγματα, άλλοτε για σοβαρότερα. Κι ενώ για εμάς ένας καυγάς μπορεί να είναι απλώς μια στιγμή έντασης που θα ξεχαστεί, για ένα παιδί μπορεί να μοιάζει με ένα τεράστιο ρήγμα στην ασφάλεια του κόσμου του.

«Θα χωρίσετε;»

Η φωνή του παιδιού σου τρέμει. Τα ματάκια του είναι γεμάτα αγωνία. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνεις πως αυτό που για εσένα ήταν ένας απλός διαπληκτισμός, για το μικρό σου μοιάζει με το τέλος του κόσμου. Πώς λοιπόν μπορείς να του εξηγήσεις ότι οι γονείς του δεν πρόκειται να χωρίσουν – τουλάχιστον όχι επειδή απλά διαφώνησαν;

1. Ηρέμησε πρώτα εσύ

Είναι φυσιολογικό, μετά από έναν έντονο καυγά, να νιώθεις θυμό, λύπη ή και ενοχές. Πριν μιλήσεις στο παιδί σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και ηρέμησε. Τα παιδιά αισθάνονται τη συναισθηματική μας κατάσταση, οπότε αν είσαι ήρεμος, θα τους μεταδώσεις ασφάλεια.

2. Μίλησέ του με απλά λόγια

Δεν χρειάζεται να μπεις σε λεπτομέρειες ούτε να αναλύσεις το γιατί και το πώς του καυγά. Ένα απλό: «Μερικές φορές οι μεγάλοι διαφωνούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπιούνται ή ότι θα χωρίσουν» μπορεί να είναι αρκετό.

3. Δώσε έμφαση στην αγάπη και την ασφάλεια

Τα παιδιά φοβούνται μήπως ένας τσακωμός οδηγήσει στο χωρισμό ή αλλάξει τη ζωή τους. Καθησύχασέ το λέγοντας: «Ακόμα κι όταν μαλώνουμε, αγαπιόμαστε και μένουμε μαζί. Είσαι ασφαλής».

4. Δείξε ότι οι καυγάδες έχουν λύση

Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει ότι οι διαφωνίες λύνονται. Αν έχετε ήδη συμφιλιωθεί, δείξτε του το με μια αγκαλιά ή ένα χαμόγελο. Αν όχι, εξηγήστε του πως οι ενήλικες μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς να αλλάζει κάτι στην οικογένεια.

5. Άκου τους φόβους του

Μπορεί να μη μιλήσει αμέσως, αλλά δώσε του τον χώρο να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ρώτησέ το: «Πώς σε έκανε να νιώσεις αυτό;» και καθησύχασέ το με αγάπη και στοργή.

6. Πρόσεχε τη συχνότητα και την ένταση των καυγάδων

Όλοι μαλώνουν, αλλά αν οι καυγάδες γίνονται καθημερινότητα, τότε το παιδί ζει σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας. Προσπάθησε να διαχειρίζεσαι τις διαφωνίες με σεβασμό και ηρεμία, ειδικά όταν υπάρχουν μικρά αυτιά που ακούν.

7. Δώσε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς. Αν τους δείξουμε ότι οι διαφωνίες είναι φυσιολογικές και μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και σεβασμό, τους δίνουμε ένα πολύτιμο μάθημα για τις δικές τους μελλοντικές σχέσεις.

Η πιο σημαντική αλήθεια

Κάθε φορά που τα μικρά μας φοβούνται, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να τους πούμε είναι: «Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαστε πάντα εδώ για εσένα».

Και αυτή είναι η αλήθεια που χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

v