Σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία της υγείας του μέχρι αυτήν την ώρα εξελίσσεται ομαλά.
Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ ώστε οι επαφές του μαθητή να λάβουν χημειοπροφύλαξη.
Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στη χώρα μας
Στην Ελλάδα, το έτος 2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 37 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταγράφηκε ένας θάνατος σε άτομο ηλικίας 16 ετών. Από τις αρχές του έτους 2025 μέχρι τις 29/1/2025, έχουν δηλωθεί 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συρροής κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στο Δήμο Πατρέων, για το σκοπό αυτό δεν έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή.
Πάτρα: πέθανε 20χρονος φοιτητής από μηνιγγίτιδα
Θλίψη προκάλεσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή από μηνιγγίτιδα, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του στις 28 Ιανουαρίου 2025.
Ο άτυχος νεαρός φοιτητής, με καταγωγή από την Αθήνα, σπούδαζε στο Τμήμα Διοικητών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και είχε πάει κανονικά στην εξεταστική του. Γυρνώντας στο σπίτι, όπου έμενε με την δίδυμη αδελφή του - φοιτήτρια στο Φυσικό - ένιωσε αδιαθεσία.
Της είπε «δεν αισθάνομαι καλά», είχε 38 πυρετό, και σύμφωνα με την ίδια, άρχισε να αλλάζει χρώμα η επιδερμίδα του.
Πήγαν οι δυο τους άμεσα στα Επείγοντα του ΠΓΝΠ. Νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, ο 20χρονος φοιτητής άφησε την τελευταία του πνοή.
Πώς εκδηλώνεται η μηνιγγίτιδα σε κάθε ηλικία
Τρία στα τέσσερα κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας προκαλούνται από μηνιγγιτιδόκοκκο (προκαλεί και την κεραυνοβόλο μορφή), πνευμονιόκοκκο και αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου Β.
Τα συγκεκριμένα παθογόνα είναι «υπεύθυνα» για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.
Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος, ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών.
Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.
Συμπτώματα μηνιγγίτιδας
Το φάσμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία ως σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο.
Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων.
Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία.
Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία. Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, εμετό, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες σε έναν κατά τα άλλα υγιή ασθενή.
Σε προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η κλασική τριάδα συμπτωμάτων πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης ήταν παρούσα σε 27% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%).
Με την προσθήκη του εξανθήματος το ποσοστό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα αυτά σημεία ανέρχεται στο 89%.
Άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί συνοδεύουν τη νόσο.
Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20% - 30%) και σε λιγότερο από 12% στους ενήλικες. Ξεκινούν ως εστιακοί και δευτερογενώς γενικεύονται.
Η βραδυκαρδία, οι εμετοί, το οίδημα οπτικής θηλής μπορεί να δηλώνουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Το εξάνθημα είναι χαρακτηριστικό, εμφανίζεται στο 50% των ασθενών, αφορά κυρίως τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και είναι σε τυπικές περιπτώσεις πετεχειώδες ή πορφυρικό (80%) και σε άτυπες κηλιδοβλατιδώδες ή κνιδωτικό.
Πηγές: ertnews.gr, eody.gov.gr, iatronet.gr