Η μικρότερη κόρη μου έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και συγκρίνεται με τα αδέρφια της. Πώς να τη βοηθήσω;

Η μικρότερη κόρη μου έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και συγκρίνεται με τα αδέρφια της. Πώς να τη βοηθήσω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Η μικρότερη κόρη μου είναι 7 χρονών και βλέπω ότι τη δυσκολεύουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά της. Αποφεύγει να δοκιμάσει νέα πράγματα, λέει συνέχεια «δεν μπορώ» και όλο συγκρίνεται με τα μεγαλύτερά της αδέρφια. Όταν μάλιστα βλέπει ότι αυτά τα καταφέρνουν καλύτερα σε κάτι ενώ εκείνη «υστερεί», τότε ειδικά είναι που δεν θέλει να ξαναπροσπαθήσει με τίποτα! Αυτό το παρατήρησα πρώτη φορά όταν τα είδα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου εκείνη έχασε και μετά δεν ήθελε να ξαναπαίξει. Δε θέλω να τη βλέπω έτσι… Θέλω να τη βοηθήσω να νιώσει αυτοπεποίθηση και να εμπιστεύεται τον εαυτό της. Από πού να ξεκινήσω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά αποκτούν μια καλή εικόνα για τον εαυτό τους από το αν τα καταφέρνουν καλά στα μαθήματα, στα αθλήματα και σε άλλες δραστηριότητες. Η σύγκριση με άλλα παιδιά (αδέλφια ή συμμαθητές) είναι αυτόματη και τόσο φυσική για εκείνα. Σίγουρα θα έχετε δει πώς κάποιες φορές συγκρίνουν το ύψος τους με την χαρακτηριστική κίνηση της παλάμης τους και με την ίδια ευκολία συγκρίνονται για όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Πιθανόν, λοιπόν, η κόρη σας να αποφεύγει να εμπλακεί σε κάποια παιχνίδια ή δραστηριότητες, ώστε να μην βιώσει την ματαίωση της "αποτυχίας", να μην έρθει αντιμέτωπη με το ότι δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο οι άλλοι.

Από την πλευρά σας μπορείτε να της αναθέτετε εργασίες ανάλογες με την ηλικία της μέσα από τις οποίες θα νιώθει σημαντική γιατί τα καταφέρνει και επίσης βοηθάει την οικογένειά της. Επιπλέον δώστε ακόμα περισσότερο χώρο στην αυτονόμησή της αντί του να αναλαμβάνετε εσείς πράγματα για εκείνη. Τα παραπάνω θα την βοηθήσουν σιγά σιγά να νιώσει πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Επιπλέον σε στιγμές που είστε οι δυο σας σε ήρεμο κλίμα μπορείτε να την ενθαρρύνετε να δοκιμάζει νέα πράγματα και να της εξηγείτε ότι τα αδέρφια της είναι μεγαλύτερα και δεν περιμένετε να καταφέρνουν τα ίδια πράγματα. 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστείτε σχετικά με το πώς την βλέπετε εσείς. Νιώθετε ότι είναι ικανή ή ανησυχείτε για εκείνη; Μέσα σας τη συγκρίνετε με άλλο παιδιά που μπορεί να δείχνουν πιο δυναμικά;

*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v