Αγαπητή αναγνώστρια,
σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά αποκτούν μια καλή εικόνα για τον εαυτό τους από το αν τα καταφέρνουν καλά στα μαθήματα, στα αθλήματα και σε άλλες δραστηριότητες. Η σύγκριση με άλλα παιδιά (αδέλφια ή συμμαθητές) είναι αυτόματη και τόσο φυσική για εκείνα. Σίγουρα θα έχετε δει πώς κάποιες φορές συγκρίνουν το ύψος τους με την χαρακτηριστική κίνηση της παλάμης τους και με την ίδια ευκολία συγκρίνονται για όλα τα χαρακτηριστικά τους.
Πιθανόν, λοιπόν, η κόρη σας να αποφεύγει να εμπλακεί σε κάποια παιχνίδια ή δραστηριότητες, ώστε να μην βιώσει την ματαίωση της "αποτυχίας", να μην έρθει αντιμέτωπη με το ότι δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο οι άλλοι.
Από την πλευρά σας μπορείτε να της αναθέτετε εργασίες ανάλογες με την ηλικία της μέσα από τις οποίες θα νιώθει σημαντική γιατί τα καταφέρνει και επίσης βοηθάει την οικογένειά της. Επιπλέον δώστε ακόμα περισσότερο χώρο στην αυτονόμησή της αντί του να αναλαμβάνετε εσείς πράγματα για εκείνη. Τα παραπάνω θα την βοηθήσουν σιγά σιγά να νιώσει πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Επιπλέον σε στιγμές που είστε οι δυο σας σε ήρεμο κλίμα μπορείτε να την ενθαρρύνετε να δοκιμάζει νέα πράγματα και να της εξηγείτε ότι τα αδέρφια της είναι μεγαλύτερα και δεν περιμένετε να καταφέρνουν τα ίδια πράγματα.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστείτε σχετικά με το πώς την βλέπετε εσείς. Νιώθετε ότι είναι ικανή ή ανησυχείτε για εκείνη; Μέσα σας τη συγκρίνετε με άλλο παιδιά που μπορεί να δείχνουν πιο δυναμικά;
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.