Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

5 φθινοπωρινές συνταγές για… ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

5 φθινοπωρινές συνταγές για… ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για ζεστές, θρεπτικές και γεμάτες βιταμίνες συνταγές που στηρίζουν το ανοσοποιητικό μας. Παρακάτω θα βρεις πέντε προτάσεις που αξιοποιούν εποχικά υλικά και δυναμώνουν τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.

Σούπα κολοκύθας με τζίντζερ και κουρκουμά

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό κολοκύθα σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (2–3 εκ.)
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Σοτάρουμε κρεμμύδι, καρότο και τζίντζερ σε λίγο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε
  • Ρίχνουμε τον κουρκουμά και τον ζωμό
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά
  • Πολτοποιούμε και διορθώνουμε γεύση με αλάτι και πιπέρι

Ζεστή σαλάτα με φακές, ρόδι και σπανάκι

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 φλ. φακές
  • 1 φλ. φύλλα σπανάκι
  • Σπόρους από ½ ρόδι
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό 1 λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν
  • Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι
  • Προσθέτουμε κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σπανάκι
  • Ρίχνουμε το ρόδι και ανακατεύουμε απαλά
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε χλιαρή

Ρόφημα μήλου–κανέλας με μέλι και γαρύφαλλο

Τι θα χρειαστούμε:

  • 2 μήλα κομμένα σε φέτες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2–3 γαρύφαλλα
  • 1 λίτρο νερό
  • 1–2 κ.γ. μέλι

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Βάζουμε το νερό σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε μήλα, κανέλα και γαρύφαλλο
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10–15 λεπτά
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε
  • Προσθέτουμε το μέλι όσο είναι ακόμη ζεστό
  • Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε

Φουρνιστά μανιτάρια με σκόρδο και θυμάρι

Τι θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Φρέσκο θυμάρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο
  • Ανακατεύουμε μανιτάρια, σκόρδο και θυμάρι με ελαιόλαδο
  • Αλατοπιπερώνουμε
  • Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα
  • Σερβίρουμε ζεστά ως συνοδευτικό ή ελαφρύ πιάτο

Υγιεινό crumble μήλου με βρώμη

Τι θα χρειαστούμε:

  • 4 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
  • Μια πρέζα αλάτι

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Ανακατεύουμε τα μήλα με κανέλα και μέλι σε ένα σκεύος
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε βρώμη, αλάτι και ελαιόλαδο
  • Στρώνουμε τα μήλα σε ταψάκι και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα βρώμης
  • Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει
Απόρρητο
v