DIY: Βάψιμο μαλλιών για επιτυχημένα αποτελέσματα

DIY: Βάψιμο μαλλιών για επιτυχημένα αποτελέσματα

Δεν είναι δύσκολο να επιτύχετε αποτέλεσμα κομμωτηρίου όταν αποφασίζετε να βάψετε μόνη τα μαλλιά σας. Αρκεί να ακολουθήσετε τις σωστές συμβουλές:

Ξεχάστε το σαμπουάν…

Αν ετοιμάζεστε να βάψετε τα μαλλιά σας, μη λουστείτε δύο ημέρες πριν για να μην αφαιρέσετε τα φυσικά έλαια που βοηθούν στην προστασία του τριχωτού της κεφαλής από τα χημικά της βαφής. Όταν πλέον τα βάψετε ξεπλύνετέ τα μόνο με νερό, καθώς το σαμπουάν μπορεί να αφαιρέσει το χρώμα).

…αλλά όχι τη μαλακτική

Χρησιμοποιήστε μία παχύρευστη μαλακτική μάσκα μία ημέρα πριν βάψετε τα μαλλιά σας. Θα βοηθήσει να προφυλαχθούν αυτά από κάθε πιθανή καταστροφή, ενώ το χρώμα θα δείξει πιο φωτεινό και θα «δέσει» καλύτερα στην ενυδατωμένη τρίχα.

Διαβάστε τις οδηγίες

Πολλές γυναίκες τις αγνοούν και βασίζονται απλά στις εικόνες της συσκευασίας της βαφής μαλλιών. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στους χρόνους που ορίζουν οι οδηγίες, καθώς το να αφήσετε την βαφή έστω και λίγα λεπτά παραπάνω μπορεί να αποδώσει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα στο χρώμα.

Όχι στα άκρα

Ποτέ μην επιχειρείτε να αλλάξετε άρδην το χρώμα των μαλλιών σας από αυτό που ήδη έχετε. Προτιμήστε είτε να το φωτίσετε είτε να το σκουρύνετε δύο ή τρεις τόνους –όχι παραπάνω. Αν θέλετε πιο δραστικές αλλαγές είναι προτιμότερο να αφεθείτε στα χέρια κάποιου επαγγελματία.

Αγοράστε μία δεύτερη συσκευασία

Μην αγοράσετε μόνο μία συσκευασία βαφής. Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ πλούσια ή μακριά μία μόνο βαφή μπορεί να μην φτάσει για να τα καλύψει πλήρως. Ακόμα, όμως, κι αν δεν χρησιμοποιήσετε την δεύτερη βαφή μπορείτε είτε να την επιστρέψετε στο κατάστημα από όπου την αγοράσατε είτε να την κρατήσετε για την επόμενη φορά που θα βάψετε τα μαλλιά σας.

Το τεστ της τούφας

Είναι ο μόνος τρόπος να δείτε ακριβώς πώς θα αποδοθεί το χρώμα της βαφής στα μαλλιά σας: Ξεχωρίστε μία μικρή τούφα από αυτές που είναι χαμηλά, προς τον σβέρκο σας, όπου τα μαλλιά τείνουν να είναι πάντα πιο σκουρόχρωμα, και εφαρμόστε το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Εφαρμόστε το χρώμα ομοιόμορφα

Χωρίστε τα μαλλιά σας σε τέσσερα ή πέντε «διαχειρίσιμα» μέρη χρησιμοποιώντας κλάμερ ή λαστιχάκια. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, βγάλτε ένα-ένα τα λαστιχάκια, απλώστε μπόλικη ποσότητα προϊόντος από την ρίζα προς την άκρη και έπειτα συνεχίστε με την επόμενη τούφα μαλλιών.

Επιλέγοντας το σωστό προϊόν

Οι μόνιμες βαφές μαλλιών αποχρωματίζουν τα μαλλιά και έπειτα τα φωτίζουν ή τα σκουραίνουν κατά έναν ή δύο τόνους. Προσφέρουν εξαιρετική κάλυψη των γκρίζων αλλά απαιτούν από εσάς συστηματικό «πέρασμα» της ρίζας για να καλύπτετε κάθε τόσο τα γκρίζα.

Τα χρωμογαλακτώματα εμπλουτίζουν με χρωστικές την απόχρωση, σκουραίνουν το χρώμα των μαλλιών αλλά δε μπορούν να το ανοίξουν. Το χρωμογαλάκτωμα έχει την ιδιότητα να διεισδύει στην επιφάνεια της τρίχας και να καλύπτει το εξωτερικό μέρος του φλοιού της. Διαρκούν έως 8 λουσίματα. Μετά το χρώμα ξεθωριάζει σταδιακά. Η βαφή αυτή βοηθά στο να μην ταλαιπωρείται η ποιότητα της τρίχας.

Οι προσωρινές βαφές έχουν ως βάση το νερό. Καλύπτουν την εξωτερική στοιβάδα της τρίχας και εφαρμόζονται συνήθως σε βρεγμένα μαλλιά. Η διάρκειά τους είναι ελάχιστη και μετά από κάθε λούσιμο το χρώμα ξεθωριάζει.

Οι βιολογικές βαφές είναι «μόδα» των τελευταίων ετών και συστήνονται σε εγκυμονούσες και σε γυναίκες με αλλεργίες. Δεν διαθέτουν αμμωνία αλλά ένα υποκατάστατο αυτής και απαιτούν επανάληψη, όπως και στις μόνιμες βαφές, περίπου ανά τέσσερις εβδομάδες.

Προβλήματα και λύσεις

Το δύσκολο κόκκινο: Αν ετοιμάζεστε να βάψετε για πρώτη φορά τα μαλλιά σας κόκκινα είναι προτιμότερο να ζητήσετε την βοήθεια επαγγελματία, καθώς πρόκειται για να «δύσκολο» χρώμα που έχει κατά πολύ να κάνει με το φυσικό χρώμα των μαλλιών. Αν πάλι επιμένετε να το κάνετε μόνη σας, δοκιμάστε πρώτα την απόχρωση που σας αρέσει με ένα χρωμογαλάκτωμα και αν είστε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα προχωρήστε σε μόνιμη βαφή.

Ανοιχτόχρωμες ρίζες, σκούρες άκρες: Οι άκρες των μαλλιών είναι πορώδεις και στεγνές και τείνουν να απορροφούν το χρώμα πιο γρήγορα. Για να αποφύγετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα απλώστε το χρώμα στις άκρες των μαλλιών αφού πρώτα έχετε τελειώσει με το βάψιμο της ρίζας σε όλο το κεφάλι.

Σκούρο περίγραμμα: Συμβαίνει συχνά όταν βάφουμε τα μαλλιά μας να βάφουμε και το δέρμα περιμετρικά από τις ρίζες. Έτσι, όταν ξεπλένουμε την βαφή μένει χρώμα στο δέρμα μας, το οποίο μάλιστα επιμένει ακόμα και μετά από έντονο τρίψιμο με νερό και σαμπουάν. Για να το αποφύγετε, αγοράστε ένα βαζελίνη και απλώστε την στο περίγραμμα από τις ρίζες των μαλλιών σας, ώστε να δημιουργηθεί ένα φράγμα που θα εμποδίσει την βαφή να εισχωρήσει στο δέρμα.

Πηγή: Womansday

v