7 συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο

7 συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο

Τα ψυχολογικά οφέλη που αποκομίζει κανείς υιοθετώντας ένα ζώο είναι πολλά. Αποτελεί συντροφιά και παρέα στο σπίτι, ειδικά για αυτούς που μένουν μόνοι, και είναι ένας τρόπος για να περνάει ευχάριστα η ώρα. Καλό είναι όμως να σκεφτείτε και πρακτικά. Ένα κατοικίδιο είναι δέσμευση και χρειάζεται χρόνο, χρήματα και φροντίδα.

Διαβάστε 7 συμβουλές για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής

Ο μέσος όρος ζωής είναι διαφορετικός σε κάθε ζώο. Τα μικρά σκυλιά τείνουν να ζουν 14-19 χρόνια ενώ τα μεγαλύτερα 10-15. Οι γάτες έχουν μέση διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια, οι παπαγάλοι 50-60 και τα χάμστερ μόνο μερικά χρόνια. Καλό είναι να αποφασίσετε ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του ατόμου που θα ασχολείται περισσότερο με το κατοικίδιο.

Πόσο χρόνο διαθέτετε

Ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο είναι πιθανότατα αυτό που θα ορίσει και ποιο θα επιλέξετε. Για παράδειγμα τα ψάρια δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα αλλά το νερό στις γυάλες είναι αναγκαίο να ανανεώνεται καθημερινά. Οι γάτες δεν χρειάζονται τόσο χρόνο όσο οι σκύλοι. Τα κουταβάκια όμως χρειάζονται εκπαίδευση και μαθήματα συμπεριφοράς. Αν έχετε όλα αυτά στο μυαλό σε συνάρτηση με τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε θα κάνετε την σωστή επιλογή.

Πόσο χώρο έχετε

Ζείτε σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία; Έχετε μπαλκόνι ή κήπο; Ο χώρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι κατοικίδιο να υιοθετήσετε. Ένα ντόπερμαν για παράδειγμα σίγουρα δεν είναι το σκυλί που θα μπορούσε να επιβιώσει σε ένα δωμάτιο. Ένα κουνέλι όμως, ένα ιγκουάνα ή ένα καναρίνι έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις στο χώρο.

Πόσο λεφτά μπορείτε να ξοδεύετε

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να υπολογίσετε ότι θα χρειάζεται να ξοδεύετε κάποια χρήματα για φαγητό, εξετάσεις, εμβολιασμούς και ενδεχομένως για κάποια αξεσουάρ. Για να αποκτήσετε μια ιδέα για το πόσο που θα χρειάζεται να πληρώνετε μπορείτε να επισκεφτείτε ένα pet shop και να μιλήσετε με τον πωλητή.

Πόσο συχνά ταξιδεύετε

Αν ταξιδεύετε συχνά τότε είναι καλό να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο που δεν θα το επηρεάσει ο τρόπος ζωής σας. Κάποια ζώα είναι πιο ανεξάρτητα από άλλα, για παράδειγμα οι γάτες μπορούν να μείνουν μόνες για 1-2 μέρες με την προϋπόθεση να έχουν άμεση πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Οι σκύλοι όμως χρειάζονται κάποιον να τους τα παρέχει όλα αυτά. Παρ' όλα αυτά, οι σκύλοι ταξιδεύουν πιο εύκολα από ό,τι οι γάτες. Αν όμως τα πλάνα σας δεν συμπεριλαμβάνουν να παίρνετε μαζί το σκύλο σας τότε καλό είναι να βρείτε κάποιον να το προσέχει.

Πόσο σας αρέσει η γυμναστική

Όλα τα ζώα χρειάζονται κάποιο είδος γυμναστικής ή παιχνιδιού και ανάλογα με τον τύπο ζώου που θα υιοθετήσετε θα καθοριστεί και το επίπεδο άσκησης. Οι σκύλοι χρειάζονται να τους κάνετε μπάνιο και να τους πηγαίνετε καθημερινούς περιπάτους αλλά τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά δεν έχουν την αντοχή που έχουν τα μικρότερα. Αν δεν είστε τόσο δραστήριοι καλύτερα υιοθετήστε μια γάτα, ένα χάμστερ ή ένα χρυσόψαρο.

Τι ειδικούς χρειάζεστε

Η εγγύτητα σε κάποια κτηνιατρική κλινική είναι σημαντική. Οι περισσότεροι κτηνίατροι έχουν εμπειρία για θέματα που αφορούν σκύλους και γάτες. Αν όμως σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν παπαγάλο ή ένα άλογο είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε κάποιο ειδικό, στην περίπτωση επειγόντων περιστατικών.

Πηγή: Good housekeeping

v