5 αγαπημένες σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα

5 αγαπημένες σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Ποιος δεν λαχταρά μια ζεστή σουπίτσα όταν γυρνά το βράδυ στο σπίτι από τη δουλειά; Η σούπα αποτελεί αναμφίβολα το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό. Δείτε 5 εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές. 

Μανιταρόσουπα

Τι θα χρειαστείτε:

400 γραμμάρια μανιτάρια
1 φλιτζάνι τσ. φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ ελαιολαδο
1 φλιτζάνι τσ. γάλα φρέσκο (χλιαρό)
2 φιτζανια τσ. νερό
1 κ.σ αλεύρι
1 κ.γ κόφτο αλάτι
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες ή κύβους σε ό,τι μέγεθος σας αρέσει. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τα μανιτάρια με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σκορπίζετε πάνω στα μανιτάρια το αλεύρι, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το χλιαρό γάλα και ξανά ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα δυο φλιτζάνια νερού, ανακατεύετε κι αφήνετε να πάρει μια βράση και στο τέλος προσθέτετε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Αφήνετε σε χαμηλή φωτιά 5-10' ανακατεύοντας μερικές φορές.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Κοτόσουπα

Κοτόσουπα

Τι θα χρειαστείτε:

2 μπούτια κοτόπουλου
λίγο ελαιόλαδο
1 καρότο
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σουπας ρύζι γλασε
1 αυγό
1 λεμόνι μέτριο

Τι θα κάνετε: Βράζετε σε μπόλικο νερό τα μπούτια μέχρι να είναι έτοιμα (χρειάζεται περίπου 1 ώρα σε απλή κατσαρόλα), ξαφρίζοντας στην αρχή τον αφρό που δημιουργείται (είναι περισσότερος αν είναι χωριάτικο το κοτόπουλο). Βγάζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να κρυώσει, οπωσδήποτε όμως κρατάτε το νερό που έβρασε. Όταν το κοτόπουλο κρυώσει κάπως το κόβετε σε κομματάκια και αφαιρείτε  το κόκκαλο. Ρίχνετε το νερό (περίπου 4 βαθιά πιάτα νερό) στην κατσαρόλα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση, και το καρότο ψιλοκομμένο ή σε ροδέλες. Αφήνετε να πάρει βράση και ρίχνετε το ρύζι και το κομμένο κοτόπουλο. Βράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ μπολ σπάτε το αυγό και στύβετε το λεμόνι. Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Παίρνετε με μια κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα και την ρίχνετε σιγά σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με τον αυγοδάρτη για να μην ψηθεί το αυγό. Συνεχίζετε με μια μία κουτάλα ζωμού μέχρι να πάρετε όσο περισσότερο ζωμό γίνεται από την κατσαρόλα. Έπειτα, παίρνετε μία-μία κουταλιά το αυγολέμονο και το ρίχνετε σιγά-σιγά και πάλι ανακατεύοντας συνέχεια στην κατσαρόλα. Μόλις τελειώσει το αυγολέμονο ανακατεύετε για λίγο ακόμα και είναι έτοιμη.

Συνταγή: http://elpinikicook.blogspot.gr

Ψαρόσουπα

Ψαρόσουπα

Τι θα χρειαστείτε:

3-4 πατάτες
5 μέτρια κρεμμύδια
5 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
800 γρ. ψάρι μπακαλιάρο
ρύζι
λάδι
2 αυγά
3 λεμόνια
1 λίτρο νερό

Τι θα κάνετε: Βάζετε όλα τα λαχανικά και τελευταίο το σέλινο μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε λίγο λάδι και τα βράζετε. Βγάζετε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, προσθέτετε στο ζουμί που έχει μείνει από τα λαχανικά, το ψάρι και βράζετε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν "σκάσει" στην ουρά. Βγάζετε το ψάρι από την κατσαρόλα και στραγγίζετε την ψαρόσουπα, ώστε να μη μείνουν λέπια. Ρίχνετε πάλι την ψαρόσουπα στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ρύζι και σιγοβράζετε. Χτυπάτε σ' ένα πιάτο τα αυγά και τα λεμόνια, προσθέτετε μία κουταλιά από την σούπα και συνεχίζετε το χτύπημα. Το ρίχνετε όλο μέσα στην ψαρόσουπα, ανακατεύετε και σερβίρετε. 

Συνταγή: vefashouse.gr

Κρεατόσουπα

Κρεατόσουπα

Τι θα χρειαστείτε:

1 1/2 κιλό μοσχάρι (σπάλα,ποντίκι,λάπα,κότσι)
1 πράσο σε ροδέλες
10-12 κρεμμυδάκια για στιφάδο
10 πατάτες μικρού μεγέθους
8-10 καρότα baby
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι δενδρολίβανο
Θυμάρι
1 λίτρο ζωμό βοδινού
1 φλούδα λεμονιού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Τι θα κάνετε: Πλένετε το μοσχάρι, το κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Το βάζετε σε μία κατσαρόλα και ρίχνετε νερό περίπου1 1/2 λίτρα. Βράζετε σε δυνατή φωτιά το μοσχάρι και ξαφρίζετε. Μόλις βράσει το κρέας, προσθέτετε τον ζωμό βοδινού, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, τη φλούδα του λεμονιού, το θυμάρι, τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο και σιγοβράζετε. Περίπου 15′ λεπτά πριν κατεβάσετε από την φωτιά προσθέτετε τα καρότα και το πράσο. Αφαιρείτε το φύλλο δάφνης, το δενδρολίβανο και τη φλούδα του λεμονιού. Σερβίρεται ζεστή με αρκετό λεμόνι!

Συνταγή: funkycook.gr 

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Κρεμμυδόσουπα

Τι θα χρειαστείτε:

100 γραμμ. κρεμμύδια
25 γραμμ. αλεύρι
100 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη
12 φέτες ξερό ψωμί, ελαφρά φρυγανισμένο
30 γραμμ. βούτυρο
αλάτι και άσπρο πιπέρι 

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ελαφρά στο βούτυρο, σε μια κατσαρόλα. Μόλις χρυσίσουν, τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και αφήνετε να πάρουν καστανό χρώμα. Αραιώνετε το μείγμα με λίγο νερό στην αρχή και στη συνέχεια προσθέτετε 1,5 λίτρο νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σούπα για 10 λεπτά. Απλώνετε σε μια σουπιέρα τις φέτες του ψωμιού και τις πασπαλίζετε με τη γραβιέρα. Ρίχνετε από πάνω τη ζεστή σούπα και σκεπάζετε τη σουπιέρα με το καπάκι της. Την αφήνετε να "σταθεί" για 10 λεπτά και τη σερβίρετε ζεστή.

Συνταγή: homefood.gr

v