Έγκυος και εργαζόμενη: Τι να προσέξετε

Έγκυος και εργαζόμενη: Τι να προσέξετε

Αν είστε έγκυος και εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα, το πιθανότερο είναι ότι το αφεντικό σας δεν χάρηκε ιδιαίτερα όταν ανακοινώσατε το χαρμόσυνο γεγονός. Η εγκυμοσύνη σας για εκείνον σημαίνει ότι για 119 ημέρες δεν θα προσφέρετε εργασία (ενώ εν μέρει θα σας πληρώνει), ότι επιστρέφοντας στην δουλειά θα δικαιούστε μειωμένο ωράριο και ότι, όσο κι αν το θέλει, για διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό δεν θα μπορεί να σας απολύσει.

Για εσάς, όμως, η εγκυμοσύνη είναι -πρέπει να είναι- μία περίοδος χαράς και αισιοδοξίας, κατά την οποία δεν θα κουράζεστε παραπάνω από το σύνηθες, δεν θα κάνετε βαριές χειρονακτικές δουλειές, θα αποφεύγετε το άγχος, θα τρώτε σωστά και θα κάνετε την δουλειά σας χωρίς πίεση. Όλα αυτά, αν θέλετε το μωρό σας να αναπτύσσεται σε υγιές περιβάλλον και να γεννηθεί υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Τι να προσέχετε σε κάθε φάση της εγκυμοσύνης

Σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης η εργαζόμενη έγκυος έχει διαφορετικά πράγματα να προσέχει. Ο γυναικολόγος κ. Βασίλειος Μπαγιώκος συμβουλεύει τις εργαζόμενες μέλλουσες μαμάδες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο να μην σηκώνουν βάρη στην εργασία τους. «Υπό την αίρεση του ιστορικού της, αν έχει ιστορικό προηγούμενης εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος θα αποφασίσει αν η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται σε μία απαιτητική εργασία», λέει ο κ. Μπαγιώκος.

Τι γίνεται, όμως, με το άγχος; Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που είτε αντιμετωπίζουν έντονο άγχος στον χώρο εργασία τους είτε στρεσάρονται στην σκέψη ότι η εγκυμοσύνη τους μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην δουλειά τους, ακόμα και να τις θέσει υποψήφιες προς απόλυση. «Το άγχος είναι ένας παράγοντας που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα», λέει ο κ. Μπαγιώκος. «Είναι καλό η μέλλουσα μαμά να βρίσκει εναλλακτικές διόδους καταπολέμησης του εσωτερικού της άγχους, είτε μέσω μιας βόλτας σε ένα πάρκο, είτε με ασκήσεις γιόγκα ή πιλάτες, προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδά του στον οργανισμό της».

Όπως εξηγεί ο ειδικός, «όταν αγχώνεται η μαμά, το περιβάλλον που δημιουργεί για το έμβρυο δεν είναι ιδανικό». Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι έρευνες που επισημαίνουν πως οι γυναίκες που η δουλειά τους περιλαμβάνει άστατα ωράρια εργασίας, άγχος, καθημερινά βάρη κ.λ.π. έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να εμφανίσουν υψηλή πίεση κατά την διάρκεια της κύησης.

Διαβάστε ακόμα: Στρες στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζεται το έμβρυο.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά και η κοιλίτσα μεγαλώνει, η μέλλουσα μαμά χρειάζεται όλο και περισσότερη άνεση στο περιβάλλον εργασίας της. Ο κ. Μπαγιώκος συμβουλεύει «να κάθεται σε ανατομική θέση, να χρησιμοποιεί υποπόδιο και να μην ζορίζει την κοιλιά της». Επίσης, καλό είναι η γυναίκα σε ενδιαφέρουσα να φορά άνετα ρούχα, ακόμα κι αν η δουλειά απαιτεί αυστηρό ντύσιμο, και τουλάχιστον κάθε δύο ώρες να σηκώνεται από την καρέκλα για να περπατήσει, να πιει νερό και να ξεπιαστεί.

Σημαντική είναι και η διατροφή της εργαζόμενης εγκυμονούσας. Όπως τονίζει σε άρθρο της η κ. Ιωάννα Αδαμίδου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Βιολόγος, καλό είναι η έγκυος να προγραμματίζει από το σπίτι το διατροφικό της πρόγραμμα για τις ώρες εργασίας της, το οποίο πρέπει να αποτελείται από μικρά, ελαφρά και σπιτικά γεύματα, ανά 3 με 4 ώρες.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή γραφείου για την έγκυο.

Όταν πλέον η έγκυος μπει στο τρίτο τρίμηνο, πλησιάζει πλέον η ώρα της άδειας τοκετού, η οποία συνήθως είναι δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού (ενώ ακολουθούν άλλοι δύο μήνες, για την άδεια λοχείας). Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, βέβαια, που προκειμένου να «κερδίσουν» περισσότερες ημέρες με το μωρό τους μετά την γέννα, επιδιώκουν να «βγουν» σε άδεια τοκετού λίγες μόλις ημέρες πριν τον τοκετό. Σχετικά με την απόφαση αυτή, ο κ. Μπαγιώκος συμβουλεύει τις γυναίκες «να κάνουν ό,τι ορίζει ο νόμος». Υπάρχει λόγος που έχουν οριστεί δύο μήνες άδειας πριν τον τοκετό, ακριβώς για να προστατευτεί η έγκυος και το έμβρυο.

Το κατά πόσο, βέβαια, οι δύο μήνες μετά τον τοκετό αρκούν, για να επιστρέψει η γυναίκα στην εργασία της, είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση.

Διαβάστε ακόμα: Νέα μητέρα επιστρέφει στη δουλειά.

v