Νέα μητέρα επιστρέφει στη δουλειά

Νέα μητέρα επιστρέφει στη δουλειά

Η «επανένταξη» στη δουλειά μετά την άδεια λοχείας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δείτε πώς θα αντεπεξέλθετε αποτελεσματικότερα και... με τις λιγότερες δυνατές τύψεις.

Άδεια μητρότητας: Τι ισχύει

Η άδεια μητρότητας στην Ελλάδα είναι μία πονεμένη ιστορία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, η άδεια  μητρότητας δε μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαεπτά εβδομάδων. Από αυτές, 8 εβδομάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες μετά τον τοκετό. Αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το υπολογισμένο, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, προκειμένου να συμπληρωθούν οι δεκαεπτά εβδομάδες.

Στον δημόσιο τομέα, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αφού οι νέες μαμάδες μπορούν να μείνουν εκτός υπηρεσίας έως και 5 μήνες, δηλαδή 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Πώς αφήνεις, όμως, ένα μωράκι τριών μηνών στο σπίτι για να επιστρέψεις στο γραφείο; Και κυρίως, πώς επιστρέφεις στην καθημερινή ρουτίνα, έστω και με μειωμένο κατά μία ή δύο ώρες ωράριο, όταν έχεις συνηθίσει να είσαι στο σπίτι και να φροντίζεις το νέο μέλος; Όσες το έχουν κάνει, παραδέχονται πόσο δύσκολο είναι. Δίνουν, όμως, και μερικά tips για να αντιμετωπίσετε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην ζωή και την καριέρα σας αποτελεσματικότερα.

Μπείτε εγκαίρως στην ρουτίνα

Θα είναι πολύ πιο εύκολο για όλους να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση της επιστροφής στην εργασία και το γεγονός ότι θα λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι, αν κάνετε μικρές, σταδιακές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να αφήνετε το μωρό σε κάποια νταντά όταν εσείς θα βρίσκεστε στην δουλειά, καλέστε την νταντά αυτή στο σπίτι μερικές μέρες πριν επιστρέψετε στο γραφείο για να αποκτήσει οικειότητα με τον χώρο και το παιδί σας. Σταδιακά μπορείτε να λείπετε και εσείς κάποιες από αυτές τις ώρες για να δείτε πώς θα τα έχουν πάει οι δύο τους. Το ίδιο ισχύει και αν πρόκειται το μωρό να μένει με την γιαγιά και τον παππού.

Σταθερό πρόγραμμα

Τα μωρά αισθάνονται ασφάλεια όταν ακολουθείται καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα. Έτσι, προσπαθήστε να είστε συνεπείς στο ωράριό σας. Να φεύγετε συγκεκριμένη ώρα το πρωί από το σπίτι και να επιστρέφετε την ίδια ώρα, κάθε μέρα, το μεσημέρι για να συνηθίσει το μωρό στο γεγονός ότι εκείνη την ώρα θα σας βλέπει. Αν πρόκειται να αφήνετε το μωρό σε κάποια γιαγιά ή σε βρεφονηπιακό σταθμό κανονίστε με τον σύζυγο πώς θα γίνεται αυτό: Ιδανικά, μπορεί εκείνος να αφήνει το μωρό κάθε πρωί και εσείς να το παραλαμβάνετε κάθε μεσημέρι.

Κερδίστε χρόνο

Τώρα που θα λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι δεν θέλετε να χάνετε και άλλες ώρες μακριά από το μωρό σας για άλλες ασχολίες. Για παράδειγμα, μειώστε τον χρόνο που χρειάζεστε κάθε πρωί για να ετοιμαστείτε για την δουλειά βγάζοντας από το βράδυ «έξω» τα ρούχα σας και έχοντας έτοιμη από πριν την τσάντα σας. Βρείτε ένα χτένισμα ή κόψτε τα μαλλιά σας έτσι ώστε να μην χάνετε χρόνο κάθε πρωί για να τα φτιάξετε και βρείτε ένα μακιγιάζ που θα μπορείτε να εφαρμόζετε σε 5 λεπτά.

Τηλεφωνείτε συχνά

Όταν πλέον έρθει η πρώτη μέρα επιστροφής σας στο γραφείο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σκέφτεστε συνεχώς τι συμβαίνει στο σπίτι και τι κάνει το μωρό σας. Μην διστάζετε να τηλεφωνείτε όσο συχνά νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε. Θα σας ηρεμεί να μαθαίνετε ότι όλα είναι μια χαρά και έτσι θα μπορείτε να αφοσιωθείτε καλύτερα στην δουλειά σας.

Πάρτε μαζί φωτογραφίες

Έχετε στο κινητό φωτογραφίες του μωρού σας, τυπώστε κάποιες και τοποθετήστε τις στο γραφείο ή «σώστε» μερικές στον υπολογιστή σας. Θα σας φτιάχνει τη μέρα να βλέπετε συνέχεια το μωράκι σας και θα σας ξυπνά τα πιο ωραία συναισθήματα.

Κερδίστε χρόνο στην επιστροφή

Οι περισσότερες από εμάς χάνουμε πολύτιμο χρόνο καθημερινά στον δρόμο, ιδιαίτερα κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, μετά την δουλειά. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ρυθμίσετε έτσι το ωράριό σας ώστε να μην επιστρέφετε στις ώρες αιχμής και δείτε αν σας συμφέρει περισσότερο να χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο

Είναι πιθανό, όταν εσείς θα βρίσκεστε στο γραφείο, κάτι να μην πάει καλά στο σπίτι. Μπορεί το μωρό να αρρωστήσει, να κάνει εμετό ή να συμβεί κάτι στο άτομο που το προσέχει. Φροντίστε να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για παν ενδεχόμενο: Ενημερώστε το άτομο που «κρατά» το μωρό για το πώς να αντιδράσει σε τυχόν απρόοπτα. Έχετε πάντα διαθέσιμα τηλέφωνα (π.χ. του παιδιάτρου, κάποιου νοσοκομείου, του συζύγου σας ή της καλύτερής σας φίλης) για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και έχετε πάντα ένα ακόμα άτομο στο μυαλό σας το οποίο θα μπορεί να «φυλάξει» το μωρό αν χρειαστεί. Και πάνω από όλα διατηρήστε την ψυχραιμία σας για να μπορείτε να δίνετε τις σωστές κατευθύνσεις και να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις.

Διώξτε τις ενοχές

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Όλες –ή σχεδόν όλες- οι εργαζόμενες μαμάδες νιώθουν ενοχές που αντί να μεγαλώνουν το παιδί τους ιδροκοπούν καθημερινά στο γραφείο. Καλώς ή κακώς, όμως, η μαμά δουλεύει. Και αυτό είναι κάτι που εκ των πραγμάτων θα συνειδητοποιήσει και θα δεχτεί το παιδί μεγαλώνοντας (άλλωστε, των περισσότερων παιδιών οι μαμάδες δουλεύουν). Δουλεύετε είτε γιατί είναι κάτι που σας γεμίζει σαν άνθρωπο είτε γιατί έχετε ανάγκη από έναν επιπλέον μισθό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές γι’αυτό. Έχετε φροντίσει για το μεγάλωμα των παιδιών σας, φροντίζετε για την ευημερία τους, για το φαγητό τους, το μπάνιο τους, τα ρούχα τους και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Να είστε εκεί

Για εσάς που είστε λίγο παραπάνω εργασιομανής, μην ξεχνάτε ποτέ πως η δουλειά δεν είναι το παν. Κάποια στιγμή μέσα στη μέρα πρέπει να τελειώνει γιατί στο σπίτι περιμένει το μωρό σας (είτε είναι μικρό είτε μεγαλύτερο) για να παίξετε μαζί του, να το κάνετε μπάνιο, να το πάτε βόλτα, ή έστω για να σας βλέπει και να νιώθει χαρά και ζεστασιά από την παρουσία σας. Φροντίστε να αξιοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο κάθε λεπτό που περνάτε με την οικογένειά σας και -κυρίως- φροντίστε να είστε πάντα χαμογελαστή!

Πηγή: Familyvie

 

v