...ύπνος με διακοπές!

...ύπνος με διακοπές!

Το βράδυ έφτασε κι εμείς οι γονείς εξουθενωμένοι βουλιάζουμε στον καναπέ μας με τη σκέψη ότι μια ακόμη κουραστική μέρα έχει τελειώσει... ώσπου ακούμε τη γνώριμη παιδική φωνούλα του από το δωμάτιο να ζητάει άλλοτε νερό, άλλοτε να φυσήξει τη μύτη του κι άλλοτε να το σκεπάσουμε! Και τότε καταλαβαίνουμε ότι οι βραδιές μας έχουν καταντήσει μαρτύριο, γιατί το παιδάκι μας αρνείται να αφεθεί στην αγκαλιά του ύπνου του.

Η δική μας αντίδραση

Υπάρχουν δύο κατηγορίες γονιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παιδικής αυπνίας:

  1. οι πιο γενναίοι και σκληροί γονείς που μπορούν να δοκιμάσουν την επίδειξη αδιαφορίας
  2. και οι γονείς που το αντιμετωπίζουν σταδιακά, αυξάνοντας το χρόνο αναμονής τους πριν μπουν στο δωμάτιο, στοχεύοντας ότι μπορεί και να σταματήσει. Αφού περάσει ο χρόνος που έχουν ορίσει, μπαίνουν στο δωμάτιο ήρεμα κι αρχίζει η διαπραγμάτευση.

Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι το Σημείο Κλείδί: δεν πρέπει να πάρουμε αγκαλιά το παιδί για όσο διάστημα αυτό κλαίει.  

Ύπνος με διακοπές

Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους οι πιο συχνές καταστάσεις του ύπνου με διακοπές είναι: 

  • Να ξυπνάει συχνά το βράδυ

Φροντίζουμε το δωμάτιο να είναι σχετικά σκοτεινό κι ήσυχο. Προσπαθούμε να συνδέσουμε τον ύπνο με κάποια αντικείμενα που θα μείνουν μαζί του το βράδυ, όπως ένα αρκουδάκι, μια κουβερτούλα , ή ένα πανάκι.

  • Να βρέχει το κρεβάτι του

Καθιερώνουμε τη συνήθεια να χρησιμοποιεί την τουαλέτα πριν κοιμηθεί κι αμέσως μόλις ξυπνήσει το πρωί. Και αποφεύγουμε τα πολλά υγρά για μια ώρα περίπου πριν αποκοιμηθεί.

  • Να μην κοιμάται εύκολα

Εσείς του έχετε βάλει τις πυτζάμες κι αυτό συνεχίζει να τριγυρνά μέσα στο δωμάτιο του. Δεχτείτε να μείνετε μαζί του μέχρι να κοιμηθεί, αν σας το ζητήσει. Φροντίστε το τελευταίο γεύμα να μην είναι βαρύ κι αποφύγετε την σοκολάτα. Το γάλα προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ύπνου.  

  • Να έχει Νυχτερινούς Τρόμους

Έχετε ακούσει για το τέρας που κοιμάται κάτω από το κρεβατάκι του ή για μια μάγισσα που θέλει να μεταμορφώσει το παιδάκι σας σε κάτι τρομακτικό; Τότε μιλήστε του ήρεμα μέχρι να αποκοιμηθεί. Τα μεγαλύτερα παιδιά που ξυπνούν και μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους και να σας επισκεφτούν στην μέση της νύχτας, τα αγκαλιάζετε και τα επιστρέφετε χωρίς λόγια στο δωμάτιο τους.

  • Ροχαλητό ή Άπνοια

Καμιά φορά οι ιώσεις ή οι αλλεργικές ρινίτιδες ταλαιπωρούν το παιδάκι σας στον ύπνο του. Γυρίστε το στο πλάι την ώρα που κοιμάται ή βάλτε του ένα πιο ψηλό μαξιλαράκι. Το αποσυμφορητικό για την μύτη θα το ηρεμήσει για λίγη ώρα.

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Ένα παιδί που αρνείται να πάει για ύπνο ή που σηκώνεται συνεχώς από το κρεβάτι του, μάλλον θέλει να δείξει την δύναμη του στους γονείς του.

Προσοχή!

Μην τσακώνεστε ποτέ με ένα παιδί που θέλει να επιβάλλει την εξουσία του. Αλλά:

  • Δώστε του επιλογή: μπορεί στο κρεβάτι του να διαβάσει ή να ακούσει χαλαρή μουσική, όμως αυστηρά στα όρια του κρεβατιού του.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται στο κρεβάτι σας ή μην τα αναγκάζετε να αλλάζουν συχνά περιβάλλον ύπνου για την ευκολία σας. Τα βοηθάτε έτσι να ανεξαρτοποιηθούν και να ανακαλύψουν τις δικές τους συνήθειες ύπνου.
  • Διαμορφώστε πρόγραμμα ύπνου. Να κοιμάται τις απαραίτητες ώρες, ώστε το πρωί να ξυπνάει ξεκούραστο.
  • Δεν το εκθέτουμε σε οπτικά ερεθίσματα για κανένα λόγο, ούτε ακόμη και για να πιει το γάλα του.
  • Το διαβεβαιώνουμε ότι το πρωί που θα ξυπνήσει θα βρει όλα τα παιχνίδια του και θα τα παίξει. Ωστόσο πριν κοιμηθεί, πρέπει να βάλει τα παιχνίδια του για ύπνο και να πει καληνύχτα.
  • Δώστε χρόνο στο παιδί σας να συνηθήσει τη ρουτίνα του ύπνου. Όσο και να αντιδρά, στην πραγματικότητα είναι κι αυτό πολύ κουρασμένο. Αν είναι αρκετά μεγάλο και έρθει προς το μέρος σας, αγνοήστε το, κάποια στιγμή θα βαρεθεί να σας τυραννά.

Μην σας φοβίζουν

Η τήρηση κάποιων κανόνων, γιατί αυτοί του επιτρέπουν να νιώσει ελεύθερο μέσα στο χώρο και στο χρόνο του. Το παιδί νιώθει ασφαλές και σιγουριά όταν μπορεί να προσανατολιστεί μέσα σε ξεκάθαρα και σταθερά όρια ενός καθημερινού προγράμματος. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να κοιμάται σ' ένα συγκεκριμένο χώρο στις συγκεκριμένες ώρες. Ο ύπνος άλλωστε είναι μια διαδικασία που πρέπει να την μάθουμε στα παιδιά μας όπως πολλές άλλες. 

B.....................................................................................................................

v