Οδηγός μαμάδων για… όνειρα γλυκά

Οδηγός μαμάδων για… όνειρα γλυκά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ευχαριστηθήκατε τον ύπνο σας; Μάλλον δυσκολεύεστε να θυμηθείτε. Ο ύπνος είναι ένα από τα πράγματα που η νέα μαμά πραγματικά έχει ανάγκη και οι 5-6 ώρες που κοιμάστε κάθε βράδυ, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να «βγάλετε» τη γεμάτη απαιτήσεις μέρα σας. Ποιες συμβουλές, λοιπόν, δίνουν οι ειδικοί για να αλλάξετε τις συνήθειες του ύπνου σας και να απολαμβάνετε πιο ξεκούραστες ημέρες;

Ένας μεγάλος μύθος για τον ύπνο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τον ύπνο είναι ότι δεν έχει σημασία πόσες ώρες κοιμόμαστε το βράδυ, γιατί μπορούμε να τις αναπληρώσουμε κάποια άλλη στιγμή. Λάθος! Για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ημέρας, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 7-9 ώρες νυχτερινού ύπνου, άσχετα με το αν κοιμόμαστε μέσα στη μέρα.

Με ποιον τρόπο θα με πάρει πιο εύκολα ο ύπνος;

Αν έχετε ανοιχτή την τηλεόραση για να κοιμηθείτε… κλείστε την. Η τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ενώ ακόμα κι αν σας πάρει ο ύπνος, μπορεί ύστερα από λίγο να ξυπνήσετε και να συνεχίσετε να βλέπετε τηλεόραση.

Βοηθά ο μεσημεριανός ύπνος;

Βοηθά αρκετά, ειδικά αν μπορούμε να κοιμηθούμε για μισή ώρα και μετά να ξυπνήσουμε. Έρευνες δείχνουν ότι οι μεσημεριανοί ύπνοι αυξάνουν τη μακροζωΐα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Τι φταίει και δεν κοιμούνται αρκετά οι μαμάδες;

Ο βασικός λόγος που οι μαμάδες δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ είναι τα παιδιά και αμέσως μετά οι σύζυγοι! Πρέπει να θυμόμαστε πως όταν όλοι κοιμούνται, δεν είναι ώρα για να κάνουμε δουλειές, αλλά για να κοιμηθούμε και εμείς. Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να φέρει αϋπνία, είναι κάποια φαρμακευτική αγωγή. Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι οι διαταραχές ύπνου πλήττουν τις γυναίκες σε διπλάσια συχνότητα απ' ό,τι τους άντρες.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σταματήσω να ροχαλίζω – εγώ ή ο άνδρας μου;

Το ροχαλητό είναι συχνή αιτία συζυγικών καυγάδων. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, μαγνητοφωνούν τους συζύγους τους όταν εκείνοι ροχαλίζουν, για να τους αποδείξουν πόσο ανυπόφοροι είναι. Αν ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφθεί γιατρό, καθώς το ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας. Το ίδιο ισχύει αν ροχαλίζετε κι εσείς.

Ο σύζυγός μου προτιμά διαφορετικό στρώμα από εμένα. Υπάρχει λύση;

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα στρώμα που να σας βολεύει και τους δύο. Αν δεν το καταφέρετε, μπορείτε να αγοράσετε και να ενώσετε δύο διαφορετικά στρώματα (π.χ. ένα σκληρό και ένα μαλακό), ανάλογα με τι βολεύει τον κάθε έναν σας, και να τα τοποθετήσετε δίπλα-δίπλα, στη θέση του παλιού στρώματος.

Τα παιδιά μου δεν κοιμούνται ποτέ «με την πρώτη». Τι να κάνω;

Πολλές μαμάδες έχουν πρόβλημα με τα παιδιά τους που δεν κοιμούνται εύκολα. Μία καλή συμβουλή είναι να είστε συνεπείς στην ώρα που τα βάζετε για ύπνο κάθε βράδυ, ήδη από τη βρεφική ηλικία, ώστε να συνηθίσουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Πρέπει, επίσης, να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνούν και εσάς. Αναγνωρίστε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και προσπαθήστε να το συζητήσετε μαζί τους.

Χρυσός κανόνας για να κοιμάστε αρκετά

Πηγαίνετε για ύπνο στην ώρα σας. Οι περισσότερες από εμάς, όταν πλέον τα παιδιά έχουν κοιμηθεί, καθόμαστε στον καναπέ και ξεχνάμε να σηκωθούμε για να πάμε στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε ποτέ νωρίς και τελικά να μην ξεκουραζόμαστε.

Πηγή: Modernmom

v