Ιδέες για απολαυστικό φοντύ

Ιδέες για απολαυστικό φοντύ

Το φοντύ αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες και «παρεΐστικες» συνταγές. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε εξεζητημένα υλικά ενώ μπορείτε να το φτιάξετε την ώρα που... κάθεστε στο τραπέζι, μαζί με την παρέα σας. Πάρτε μερικές ιδέες για αλμυρά και γλυκά φοντύ, βάλτε λίγη φαντασία και το μόνο που μένει είναι η καλή παρέα για μια απολαυστική βραδιά.

 

Φοντύ Σαβαγιάρ

Τι θα χρειαστείτε:

1 σκελίδα σκόρδο
450 ml λευκό ξηρό κρασί
350 γραμμ. τυρί έμενταλ, σε κομματάκια
250 γραμμ. πικάντικη γραβιέρα, σε κομματάκια
2 κ.σ. κορν φλάουρ
20 ml kirsch ή μπράντι
1 κ.κ. μέλι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Με τη σκελίδα σκόρδου αλείφετε το ειδικό σκεύος για φοντύ σε όλη την εσωτερική πλευρά και ρίχνετε το κρασί για να ζεσταθεί ώσπου να κάνει τις πρώτες μικρές φυσαλίδες. Σε αυτό το σημείο ρίχνετε τα τυριά και σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και περιμένετε να λιώσουν. Διαλύετε το κορν φλάουρ στο kirsch, ρίχνετε το μέλι και προσθέτετε το μείγμα στο λιωμένο τυρί. Μόλις δέσουν τα υλικά, τρίβετε πιπέρι και μεταφέρετε το σκεύος στη συσκευή που το κρατά ζεστό. Μαζί έχετε και μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατεύετε. Συνοδεύετε με μπουκιές από μαύρο ψωμί. 

Συνταγή: homefood.gr

Φοντύ Μπουργκινιόν

Φοντύ Μπουργκινιόν

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό φιλέτο βοδινό (χωρίς νεύρα και πέτσες)
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Τι θα κάνετε: Βάζετε στο κέντρο του τραπεζιού το ειδικό καμινέτο της, τοποθετείτε πάνω του το ειδικό δοχείο της φοντύ, ρίχνετε μέσα του το βούτυρο και το λάδι, κι ανάβετε το καμινέτο. Τοποθετείτε ολόγυρα στο καμινέτο διάφορες σάλτσες της προτιμήσεως σας – με διαφορετικά χρώματα – σε μικρά μπολ π.χ. μαγιονέζα πράσινη, μαγιονέζα κίτρινη, ολλανταίζ εκαρλάτ (κόκκινη) και οποιεσδήποτε άλλες θέλετε.  Βάζετε σε ειδική στρογγυλή πιατέλα το βοδινό φιλέτο κομμένο σε κύβους 2 εκατοστών. Βάζει ο καθένας στο πιάτο του μερικούς κύβους κρέατος. Με το ειδικό πιρούνι για φοντύ, θα βουτάει ο καθένας δυό - δυό κομμάτια κρέατος στο καυτό βούτυρο, θα τα ψήνει - για μερικά λεπτά - και θα τα βουτάει μετά σε μία σάλτσα της αρέσκειάς του. Η επιτυχία της φοντύ εξαρτιέται κυρίως από την ποικιλία των σαλτσών.

Συνταγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ

Φοντύ Λαχανικών

Φοντύ λαχανικών 

Τι θα χρειαστείτε:

Για το ζωμό
4 λίτρα νερό ανθρακούχο
2 καρύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. σέλερυ ψιλοκομμένο
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
200 γρ. φρέσκα κρεμμύδια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 γρ. αλάτι
5 γρ. μαύρη ζάχαρη

Λαχανικά για φοντύ
200 γρ. μπρόκολο
200 γρ. κουνουπίδι
100 γρ. τοματίνια
200 γρ. μανιτάρια λευκά
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά

Για ΝΤΙΠ τομάτας
200 ml χυμό τομάτας
2 γρ. αλάτι
10 ml ελαιόλαδο
2 γρ. ρίγανη
2 γρ. βασιλικό ξερό
5 ml σος ανγκλέζ (worchester sauce)
4-5 σταγόνες ταμπάσκο

Για το ΝΤΙΠ γιαουρτιού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
200 γρ. cottage cheese
2 σκελίδες σκόρδο πολύ καλά ψιλοκομμένο
4 γρ. αλάτι
5 γρ. κάρυ σε σκόνη
20 γρ. μαγιονέζα
20 γρ. πέστο βασιλικού

Τι θα κάνετε: Βράζετε για τον ζωμό όλα τα υλικά μαζί. Μόλις ο ζωμός μείνει σχεδόν ο μισός, τότε είναι έτοιμος (σχεδόν 2 λίτρα). Τον σουρώνετε μέσα στο ειδικό σκεύος για φοντύ (ή σε οποιοδήποτε άλλο σκεύος) και τον διατηρείτε ζεστό. Πλένετε καλά όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κόβετε σε μπουκίτσες. Ανακατεύετε τα υλικά για τις σάλτσες (ντιπ) και τα τοποθετείτε σε μπολάκια. Με τα μακρόστενα πιρουνάκια βουτάτε τα λαχανικά για 2-4 λεπτά στον ζωμό (αναλόγως το λαχανικό) και στην συνέχεια στα ντιπ.

Συνταγή: iatronet.gr 

Φοντύ Σοκολάτας

Φοντύ σοκολάτας 

Τι θα χρειαστείτε:

400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 ξυλάκι κανέλα
1 κλωναράκι βανίλια
φλούδα απο πορτοκάλι
ποικιλία φρούτων (οτι φρούτο τραβάει η όρεξη σας)

Τι θα κάνετε: Τεμαχίζετε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κανέλα και την βανίλια και το βάζετε στη φωτιά. Όταν το γάλα πάρει βράση, το αποσύρετε και το αφήνετε για περίπου ένα τεταρτάκι. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και πριν το γάλα βράσει το αδειάζετε και το ρίχνετε στην κουβερτούρα σουρώνοντας το ταυτόχρονα. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα και βουτάτε μέσα τα φρούτα.

Τα σκεύη για φοντύ κυμαίνονται από 12 έως 146 ευρώ. Δείτε μερικές ιδέες εδώ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v