Γιορτές με τα πεθερικά: Οδηγός επιβίωσης

Γιορτές με τα πεθερικά: Οδηγός επιβίωσης

H οικογένεια συγκεντρώνεται σε πλήρη απαρτία, τα παιδιά παίζουν με τη γιαγιά και τον παππού, οι συγγενείς ανταλλάσσουν ευχές και δώρα: αυτό είναι το ιδανικό σενάριο της χριστουγεννιάτικης παράδοσης, που πολλές φορές ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Γιατί για κάποιους, και μόνο η σκέψη ότι θα περάσουν τις λίγες ημέρες των διακοπών τους με τους γονείς του ενός ή του άλλου, δημιουργεί τρόμο.

Αν δεν ανήκετε στις τυχερές περιπτώσεις και δυσκολεύεστε να ανεχτείτε τις συνεχείς κριτικές και την γκρίνια των πεθερικών, δείτε πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση με έξυπνες στρατηγικές επικοινωνίας και δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας να ξεκουραστεί και -γιατί όχι;- να διασκεδάσει.

Θεσπίστε όρια

Συνεννοηθείτε εκ των προτέρων με τον σύντροφό σας για το πόσες ημέρες θα περάσετε στο σπίτι των πεθερικών. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε όλη σας την άδεια εκεί – αν π.χ. έχετε άδεια για μία εβδομάδα, περιορίστε την επίσκεψή σας στα πεθερικά σας στις 3 μέρες. Αν ακόμα και αυτό σας φαίνεται πολύ, οργανώστε από πριν τον χρόνο που θα περάσετε εκεί: βρείτε κοντινά μέρη για μονοήμερες εκδρομές μόνο με την οικογένειά σας ή σκεφτείτε κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και θα σας κρατήσουν εκτός σπιτιού (σκι ξέρετε;).

Αφήστε το παρελθόν στο παρελθόν

Θάψτε όσο πιο βαθιά μπορείτε μνησικακίες και στενάχωρα λόγια που πιθανώς έχουν ειπωθεί, τόσο για χάρη των παιδιών σας, όσο και για να διατηρήσετε το γιορτινό κλίμα που επιβάλλουν οι ημέρες. Προσπαθήστε να αποφύγετε δυσάρεστες συζητήσεις που πιθανόν να προσπαθήσουν να ανοίξουν τα πεθερικά σας. Αν εκείνοι επιμείνουν θυμίστε τους το «χριστιανικό αίσθημα» των ημερών ή απλά... φύγετε από το δωμάτιο.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Δείξτε στα παιδιά σας ότι είστε όλοι χαρούμενοι που κάνετε διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού. Πάρτε τους δώρα, βγάλτε τους έξω για φαγητό και φροντίστε να είστε χαμογελαστοί και ευδιάθετοι καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών. Δεν θέλετε τα παιδιά σας να σχηματίσουν κακή εικόνα για κανέναν.

Βρείτε λίγο χρόνο για εσάς

Συχνά τα Χριστούγεννα προκύπτουν ένα σωρό υποχρεώσεις – ποιος θα μαγειρέψει, ποιος θα συμμαζέψει το σπίτι, επισκέψεις που πρέπει να γίνουν σε άλλους συγγενείς. Δεν παύουν, όμως, να είναι ΚΑΙ διακοπές. Κρατήστε, λοιπόν, (και ενημερώστε και τους υπόλοιπους γι' αυτό) λίγο χρόνο αποκλειστικά για εσάς: για να πάτε μια βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να πιείτε έναν καφέ μόνη σας ή με τον σύντροφό σας. Στο τέλος των διακοπών, αυτές ακριβώς θα είναι οι στιγμές που θα εκτιμήσετε περισσότερο.

Δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Ο λόγος που επιλέξατε να πάτε στα πεθερικά σας για τις διακοπές των Χριστουγέννων, μπορεί να είναι είτε επειδή διαθέτουν ένα σπίτι στην εξοχή είτε επειδή έτσι γλιτώνετε από το έξοδο του ξενοδοχείου. Ήδη αυτοί οι δύο λόγοι έχουν κάτι θετικό να σας προσφέρουν (φύση και οικονομία). Σ' αυτά, προσθέστε τον χρόνο που επιτέλους μπορούν τα παιδιά σας να περάσουν με τους παππούδες τους και το γεγονός ότι για λίγες ημέρες κάποια άλλη θα είναι η κυρία του σπιτιού που θα φροντίζει για όλα (ή σχεδόν όλα) και σταματήστε την γκρίνια.

Θυμηθείτε...

Μην προσπαθήσετε αυτές τις μέρες να διορθώσετε τα σπασμένα όλων των προηγούμενων ετών, γιατί θα σας κυριεύσει το άγχος για το πώς πρέπει να φερθείτε ή τι να πείτε και τελικά θα χάσετε όλο το νόημα των διακοπών. Όπως είπαμε και στην αρχή, αφήστε τα στο παρελθόν και απλά... χαλαρώστε!

Πηγή: Modernmom

v