Οι πράξεις καλοσύνης κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα

Οι πράξεις καλοσύνης κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα

Η αρετή αποτελεί από μόνη της ανταμοιβή, όμως φαίνεται πως έχει να προσφέρει κάτι ακόμα στα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά από τον Καναδά, οι πράξεις καλοσύνης όχι μόνο βοηθούν στο να νιώθουν αυτά ευτυχία και ευημερία, αλλά τα κάνει και πιο δημοφιλή.

Η Kimberly Schonert-Reichl, καθηγήτρια στο τμήμα εκπαίδευσης του University of British Columbia και η συνεργάτης της Kristin Layous, από το University of California, μελέτησαν το κατά πόσο οι πράξεις καλοσύνης συμβάλλουν στην ευημερία των παιδιών. Για τις ανάγκες της μελέτης επιστρατεύτηκαν περισσότερα από 400 παιδιά, ηλικίας από 9 έως 12 ετών, από 19 σχολικές τάξεις του Βανκούβερ, και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Από τα παιδιά της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να κάνουν τρεις πράξεις καλοσύνης κάθε εβδομάδα, για τέσσερις εβδομάδες. Αυτές μπορούσαν να περιλαμβάνουν αγκαλιές στη μαμά τους όταν έχει νεύρα ή καθάρισμα του δωματίου τους.

Από τα παιδιά της δεύτερης ομάδας ζητήθηκε να επισκέπτονται τρία μέρη που αγαπούν κάθε εβδομάδα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, π.χ. ένα γήπεδο ή το σπίτι της γιαγιάς και του παππού.

Πριν και μετά την περίοδο του «πειράματος» οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι ή χαρούμενοι είναι από την ζωή τους και το τι αποτελεί για αυτούς θετική επίδραση. Τους δόθηκε, επίσης, μία λίστα με τα ονόματα συμμαθητών τους που επίσης συμμετείχαν στην ομάδα του πειράματος, με σκοπό να κυκλώσουν τα ονόματα αυτών με τους οποίους θα ήθελαν να συμμετέχουν μαζί σε σχολικές δραστηριότητες. Μπορούσαν να κυκλώσουν όσα ονόματα ήθελαν.

Και οι δύο ομάδες παιδιών είπαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη χαρά μετά το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων, ωστόσο τα παιδιά που έκαναν πράξεις καλοσύνης επέλεξαν περισσότερους συμμαθητές τους για να μοιραστούν μαζί τους σχολικές δραστηριότητες, κερδίζοντας έτσι κατά μέσο όρο 1,5 φίλο ο κάθε ένας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του πειράματος, «η μελέτη μας δείχνει ότι οι καλές πράξεις προς τους άλλους ωφελούν αυτόν που τις κάνει, προσφέροντάς του όχι μόνο καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και δημοτικότητα».
«Πάντα υποθέταμε πως το να είσαι πιο χαρούμενος και να κάνεις καλές πράξεις για τους άλλους μπορούν να βελτιώσουν τις κοινωνικές σου σχέσεις, αλλά ήταν πολύ όμορφο να το επιβεβαιώνουμε τόσο έμπρακτα», συμπλήρωσε η Layous.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης το να ενισχύεται η αποδοχή των παιδιών από τους συμμαθητές τους αυξάνει το αίσθημα ευημερίας τους και μειώνει την πιθανότητα λεκτικών ή σωματικών επιθέσεων (bullying).
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά πιο χαρούμενα, το οποίο θα συμβάλλει στο να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους συμμαθητές τους», είπε ακόμα η Layous. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι ήθελαν να συμμετέχουν σε σχολικές εργασίες με τα παιδιά που έκαναν καλές πράξεις. Ενώ τόνισε ότι «σε τέτοιες τάξεις με παιδιά που συμπαθούν το ένα το άλλο ο μέσος όρος πνευματικής υγείας είναι υψηλότερος, από τάξεις στις οποίες υπάρχουν παιδιά δημοφιλή και παιδιά στο περιθώριο».

Δεδομένων των αποτελεσμάτων οι δύο εκπαιδευτικοί προτρέπουν γονείς και εκπαιδευτικούς να δίνουν συχνά στα παιδιά ευκαιρίες να κάνουν καλές πράξεις και να βοηθούν τους γύρω τους.

Πηγή: Theglobeandmail

v