Το τεστ ΠΑΠ κατά των καρκίνων μήτρας και ωοθηκών

Το τεστ ΠΑΠ κατά των καρκίνων μήτρας και ωοθηκών

Σημαντική εξέλιξη στο χώρο της ιατρικής αποτελεί νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία το τεστ Παπανικολάου, το οποίο έχει προλάβει αμέτρητους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση καρκίνου της μήτρας και καρκίνου των ωοθηκών, επίσης.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανακάλυψαν γενετικό υλικό από καρκίνους της μήτρας και των ωοθηκών σε τεστ ΠΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καταστεί δυνατή η διάγνωση των εν λόγω ασθενειών με ένα μόνο τεστ ρουτίνας.

Ωστόσο, οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απέχουν αρκετά χρόνια μέχρι να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική.

Οι γυναίκες που μετείχαν στη έρευνα είχαν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο και ενώ το τεστ ΠΑΠ εντόπισε το 100% των περιπτώσεων καρκίνου της μήτρας, εντόπισε μόνο το 41% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών.
Επίσης, δεν έχουν γίνει ακόμα δοκιμές σε γυναίκες που φαίνονται υγιείς -δεν έχουν δηλαδή διαγνωσθεί ακόμη με καρκίνο.

Από την άλλη, βέβαια, ακόμα και ένα ποσοστό διάγνωσης 41% θα ήταν πολύ καλύτερα από όσα ισχύουν σήμερα στη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. Η ασθένεια συνήθως βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο όταν διαγιγνώσκεται.

Περίπου 22.280 νέες περιπτώσεις καταγράφονται στις ΗΠΑ μόνο κάθε χρόνο και 15.500 θάνατοι από την ασθένεια. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, τα βελτιωμένα τεστ είναι απολύτως αναγκαία.

Ο καρκίνος της μήτρας, έχει καλύτερη πρόγνωση, αλλά εξακολουθεί να οφείλεται για το θάνατο περίπου 8.000 γυναικών ετησίως στις ΗΠΑ.

Αυτή η καινοτόμα εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο μιας νέας εποχής, στην οποία η πρόοδος της γενετικής εφαρμόζεται στην ανίχνευση πολλών καρκίνων ταυτόχρονα.

v