5 λαχταριστές συνταγές με μοσχάρι

5 λαχταριστές συνταγές με μοσχάρι

Το να μαγειρέψει κανείς νόστιμο και μαλακό μοσχαράκι δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Έχει να κάνει μεν με την ποιότητα και το κομμάτι του κρέατος που θα πάρετε, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο η συνταγή και η πείρα του μάγειρα ως προς τους χρόνους και το πότε είναι πραγματικά έτοιμο το φαγητό.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω πέντε δοκιμασμένες, λαχταριστές συνταγές με μοσχάρι και... σας ευχόμαστε καλή τύχη!

Μοσχαράκι αλά Ραγκού

(απαιτεί προετοιμασία τριών ημερών)

Τι θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό μοσχάρι
2 πανσέτες χοιρινές
1 ποτήρι κρασί μαυροδάφνη
1-2 κουταλιές μπαλσάμικο (κρέμα πηχτό)
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι & πιπέρι

Τι θα κάνετε: Μαρινάρετε το κρέας για 24 ώρες σε λάδι μαρινάρα με κρεμμύδι, σκόρδο και βαλσάμικο.
Μετά το 24ωρο το βάζετε σε κατσαρόλα και για 15 λεπτά το μαγειρεύετε με ανοιχτό καπάκι. Στην συνέχεια ρίχνετε τη μαυροδάφνη, την ντομάτα (που θα έχετε περάσει στον τρίφτη) και τον πελτέ και ανακατεύετε καλά για μερικά λεπτά ακόμα. Ωστόσο, θα έχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αναποδογυρίστε το φαγητό σε γάστρα, γυρίστε τον φούρνο στους 80 βαθμούς και αφήστε το κρέας να μαγειρεύεται για 8-10 ώρες (π.χ. μπορείτε να το βάλετε το βράδυ και να το αφήσετε όλη τη νύχτα). Το επόμενο πρωί βάλτε τα καρότα και αφήστε το να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 2-3 ακόμα ώρες. Μέχρι το μεσημέρι θα είναι έτοιμο!

Το πόση ώρα θα χρειαστεί το κρέας εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι ή δεν είναι. Μπορείτε να σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές ή ζυμαρικά παπαρδέλες.

Συνταγή από: sintagespareas.gr

Μοσχάρι με σάλτσα μουστάρδας και πομοντόρια

Τι θα χρειαστείτε:

1.200 γραμμ. μοσχάρι (ποντίκι, νουά ή κιλότο)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 μπουκάλι (750 ml) λευκό ξηρό κρασί (όπως Μοσχοφίλερο ή Chardonnay)
2 κ.σ. μουστάρδα
3 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
1 συσκευασία (400 γραμμ.) πομοντόρια (ολόκληρα μακρουλά ντοματάκια)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυρωδικά: 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό, 1 δαφνόφυλλο και λίγο εστραγκόν (προαιρετικά).

Τι θα κάνετε: Ζητήστε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε μεγάλες μπουκιές. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρετε το κρέας στο ελαιόλαδο λίγο-λίγο κάθε φορά (για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Το βγάζουμε με λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και το κρατάτε σκεπασμένο μέχρι να το ροδίσετε όλο. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 5΄ μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα. Τα σβήνετε με το κρασί και με κουτάλα ή σπάτουλα τρίβετε τη βάση της κατσαρόλας έως ότου διαλυθούν οι καραμελωμένοι και στερεοποιημένοι πλέον χυμοί του σοταρίσματος.

Αφήνετε το κρασί να έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε γύρω στα 8΄-10΄, μέχρι να μειωθεί στο μισό ο χυμός του. Προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθεί. Ρίχνετε το σκόρδο και τα πομοντόρια.

Τυλίγετε τα μυρωδικά σε τουλπάνι. Το δένετε με σπάγκο και το ρίχνετε στην κατσαρόλα, στερεώνοντάς το στο χερούλι (για να μπορέσετε να το αφαιρέσετε εύκολα στο τέλος του μαγειρέματος). Προσθέτετε το σοταρισμένο κρέας με όλους τους χυμούς που έχει αποβάλει στην πιατέλα. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 2 ώρες, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας.

Αφαιρείτε το αρωματικό μπουκέτο και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κρέας σε πιατέλα και σκεπάζετε. Συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας μέχρι να πυκνώσει και να μειωθεί ο όγκος της κατά το 1/3, περίπου ακόμα 10΄. Ρίχνετε ξανά το κρέας στη σάλτσα που έχει δέσει και ανακατεύετε ελαφρά. Το σερβίρετε με ρύζι.

Συνταγή από: Argiro.gr

Μοσχαρίσια μπριζόλα με μπύρα

Τι θα χρειαστείτε:

2 μπριζόλες μοσχαρίσιες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
Μισή κούπα μπύρα
3 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι & πιπέρι

Τι θα κάνετε: Βάζετε σε βαθύ τηγάνι το λάδι ή το βούτυρο και αφού κάψει βάζετε τις μπριζόλες. Αφού ροδίσουν από τη μία πλευρά τις γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη, ρίχνετε το κρεμμύδι και μόλις ροδίσουν ελαφρά και αυτό ρίχνετε και τα μανιτάρια. Αφήνετε μερικά λεπτά να μαγειρευτούν και αυτά και τις βγάζετε σε πιατέλα.

Αφήνετε τα μανιτάρια να πιουν τα υγρά τους και σβήνετε με τη μπύρα. Ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε με καπάκι. Μόλις το φαγητό μείνει με το λάδι του ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και σερβίρετε τις μπριζόλες μας ζεστές με πουρέ ή ρύζι.

Συνταγή από: Greekmasa

Μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα, βερύκοκα και κάστανα

 

Τι θα χρειαστείτε:

2 κιλά ρολό νουά
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 ματσάκι σέλερι ή σέλινο
2 φύλλα δάφνης
10 δαμάσκηνα ξερά
10 βερίκοκα ξερά
10 κάστανα βρασμένα (και καθαρισμένα)
1 καρότο
1 φλ. βούτυρο φυτικό (φυτίνη)
Αλάτι & πιπέρι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ

Τι θα κάνετε: Σε φαρδιά κατσαρόλα σωτάρετε καλά το νουά με το βούτυρο. Μεταφέρετε το κρέας σε γάστρα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το καρότο, το σέλερι ή το σέλινο, αλάτι, πιπέρι και νερό αρκετό για να σκεπαστεί το κρέας. Κλείνετε την γάστρα και ψήνετε μέχρι να «γίνει» το κρέας, στους 200 βαθμούς.

Βγάζουμε το κρέας από την γάστρα. Παίρνετε τα λαχανικά και με λίγο ζουμί τα λειώνετε στο μπλέντερ. Διαλύετε σε λίγο ζωμό και το κόρν φλάουρ.

Βγάζετε τον σπάγκο από το νουά και το κόβετε σε λεπτές φέτες.

Μεταφέρετε το νουά, τα λαχανικά και το κόρν φλαουρ σε φαρδιά κατσαρόλα και λίγο πριν σερβίρετε προσθέτετε και τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κάστανα να βράσουν για 15-20 λεπτά. Στην συνέχεια σερβίρετε, ιδανικά με άγριο ρύζι.

Συνταγή από: Greekcook.gr

Μοσχαράκι κοκκινιστό

(tip: Φροντίστε το κρέας πριν το μαγειρέψετε να είναι εντελώς στεγνό)

Τι θα χρειαστείτε:

1,5 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (ή ποντίκι), κομμένο σε κομμάτια 5 εκατ. περίπου
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
100 ml κόκκινο κρασί
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα (βιολογική κατά προτίμηση, γιατί είναι γλυκιά και δεν θα χρειαστεί ζάχαρη)
1-2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
200ml νερό
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Στεγνώνετε καλά τα κομμάτια κρέατος σκουπίζοντας με χαρτί. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το λάδι και τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το κρέας από όλες τις πλευρές για 8-10 λεπτά. Το βγάζετε, βάζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί τελείως.

Στην συνέχεια, για να ετοιμαστεί η σάλτσα προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει «κατεβάζετε» τη φωτιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε έτσι για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ μαλακό. Στη μία ώρα ελέγχετε τη σάλτσα σε αλάτι, πιπέρι και διορθώνετε, αν χρειάζεται.

Σερβίρετε σε πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα με ρύζι, πουρέ ή τηγανητές πατάτες.

Συνταγή από: Pandespani.gr

v