3 εκδρομές με την οικογένεια στο χιόνι

3 εκδρομές με την οικογένεια στο χιόνι

Χαρίστε στα παιδιά την αξεπέραστη εμπειρία του σκι στα χιονισμένα βουνά της χώρας. Κι αν είστε κάτοικοι της Αθήνας, δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε. Είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για σαββατοκύριακο, η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα και τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν εξαιρετικές επιλογές ενώ διαθέτουν αξιοπρεπέστατα χιονοδρομικά κέντρα. Δείτε πού μπορείτε να μείνετε, να φάτε και πόσο θα σας κοστίσει.

Αράχωβα

Αναμφίβολα ο δημοφιλέστερος χειμερινός προορισμός, τουλάχιστον για τους Αθηναίους, η Αράχωβα είναι πανέμορφη, άκρως γραφική και γεμάτη ταβέρνες και μπαράκια που υπόσχονται να σας διασκεδάσουν. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται η βυζαντινή εκκλησία του Άη-Γιώργη με το πέτρινο ρολόι και το κανόνι του 1826, λάφυρο της Επανάστασης. Αν σας περισσεύει χρόνος αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών, μόλις δέκα με δεκαπέντε λεπτά μακριά.

Φαγητό: Για το γεύμα σας στην Αράχωβα προτείνουμε τον Κάρμαλη, πάνω στην κεντρικό δρόμο με την εξαιρετική θέα, τον Μπάμπη για κρεατοφαγία στο Λιβάδι, αλλά και το πιο «τσιμπημένο» αλλά εκλεκτικό Φλοξ, στο κέντρο της Αράχωβας, το οποίο προσφέρεται το βράδυ και για ποτό.

Το χιονοδρομικό: Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού απέχει περί τα 24 χιλιόμετρα από την Αράχωβα, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Η τιμή του ημερήσιου εισιτηρίου απεριορίστων διαδρομών είναι τα σαββατοκύριακα: 30€ και τις καθημερινές: 15€.

Κι αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε: Το παραδοσιακό Arion Hotel, στους Δελφούς, διαθέτει οικογενειακά δωμάτια με όμορφη θέα στον Κορινθιακό κόλπο σε αρκετά καλές τιμές. Ενδεικτικά, θα βρείτε τρίκλινο δωμάτιο με 70 ευρώ για ένα βράδυ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, αν το κλείσετε online από εδώ.

Καλάβρυτα

Σε απόσταση δυόμιση ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν πανέμορφο γραφικό προορισμό, πνιγμένο στα έλατα. Αξίζει να ανεβείτε εκεί, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, με τον οδοντωτό, που περνά πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού (εισιτήρια από εδώ), ενώ αν έχετε χρόνο προτείνουμε να επισκεφθείτε και το εντυπωσιακότατο Σπήλαιο των Λιμνών, 10χλμ. μακριά από το χωριό, από την άλλη πλευρά του βουνού. Τέλος, μην φύγετε αν δεν κάνετε μία στάση και στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, γνωστό ως το σημείο από όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821.

Φαγητό: Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το συμπόσιο» με εκλεκτούς μεζέδες σε όμορφο περιβάλλον, στο «Σπιτικό» (απέναντι από το ΚΤΕΛ) για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού Πλανητέρο, για ολόφρεσκη πέστροφα.

Το χιονοδρομικό: Αξιοπρεπές και πολύ οργανωμένο το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, προσφέρει συχνά «πακέτα» προσφορών για οικογένειες, ενώ κάθε χρόνο έχει και κάτι νέο να προσθέσει στις δραστηριότητές του. Τιμές ημερήσιου απεριορίστων διαδρομών: Σαββατοκύριακα: 25€ - Καθημερινές: 15€.

Κι αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε: Ο παραδοσιακός ξενώνας Φανάρας βρίσκεται στο κέντρο των Καλαβρύτων, ενώ διαθέτει μεγάλα οικογενειακά δωμάτια με τζάκι και μπαλκόνι με θέα. Το κόστος για ένα τετράκλινο, για ένα βράδυ είναι 126 ευρώ -χωρίς πρωινό- αν το κλείσετε online από εδώ.

Τρίκαλα Κορινθίας

Στα Κάτω, στα Μεσαία ή στα Άνω Τρίκαλα; Τα πρώτα είναι λίγο παραμελημένα, αφού λίγοι είναι αυτοί που σταματούν για να πιάσουν τραπεζάκι στην κεντρική πλατεία ή να βολτάρουν στα σοκάκια τους. Οι περισσότεροι συνεχίζουν στα Μεσαία, με τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ζεστά καφέ, ενώ από εκεί μπορεί κανείς να πάρει κάποιο από τα μονοπάτια που διασχίζουν τις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας για πεζοπορία σε πανέμορφα τοπία. Αν, πάλι, επιλέξετε τα εντυπωσιακά Άνω Τρίκαλα, σκαρφαλωμένα στα 1.100 μέτρα, θα θαυμάσετε τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και τις εκκλησίες από τον 16ο αιώνα, καθώς και την λιθόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τις πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό.

Φαγητό: Στην «Άρτεμη» για εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα ή στο μπαλκονάκι της "Πινακωτής" για ζουμερά κρεατικά, στα Μεσαία Τρίκαλα, ή «Στου Δέκλερη» και το «Τρικάλων Γεύσεις», επίσης για κρεατοφαγία και παραδοσιακούς μεζέδες, στα Άνω Τρίκαλα.

Το χιονοδρομικό: Το αθλητικό κέντρο Ζήρειας είναι ιδανικό για πρωτάρηδες σκιέρ. Εκεί θα βρείτε ένα baby lift 200 μέτρων και ένα συρόμενο (πιατάκι) 700 μέτρων, ενώ λειτουργεί σαλέ και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι. Ακόμα, μπορείτε να επιδοθείτε σε snowmobile και να νοικιάσετε γουρούνες για βόλτα στο χιόνι. Οι τιμές στο χιονοδρομικό είναι 15 ευρώ για το ημερήσιο εισιτήριο, 10 ευρώ για το lift των 700 μέτρων, 6 ευρώ για το baby lift, ενώ τις καθημερινές τα lifts είναι δωρεάν.

Κι αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε: Προτείνουμε τον περιποιημένο Ξενώνα Ελαία, στην περιοχή Ρέθι μόλις 3,5 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, ο οποίος προσφέρει καταλύματα ιδανικά για οικογένειες, με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και τζάκι. Απέχει 19χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Το κόστος για το διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα, για μία βραδιά, περιλαμβανομένου πρωινού είναι 120 ευρώ, αν το κλείσετε online από εδώ.

v