Πώς οι μπαμπάδες επηρεάζουν την καριέρα της κόρης τους

Πώς οι μπαμπάδες επηρεάζουν την καριέρα της κόρης τους

Ποια γυναίκα δεν εκτιμά λίγο περισσότερο τον άνδρα της όταν αυτός υποστηρίζει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και μοιράζεται μαζί της τις δουλειές του σπιτιού; Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συντρόφου, μάλιστα, δεν σταματούν εκεί. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει έναν ακόμη λόγο για τον οποίον πρέπει να εκτιμάτε έναν μπαμπά που πιστεύει στην ισοτιμία των δύο φύλων: Η κόρη του πιθανότατα θα έχει υψηλότερες επαγγελματικές φιλοδοξίες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατα ο ψυχολόγος Toni Schmader στο επιστημονικό περιοδικό LiveScience, μετά από μελέτη που πραγματοποίησε σε 363 αγόρια και κορίτσια, μαθητές Δημοτικού, κατά την οποία ελέγχθηκε η καλλιέργεια των στερεότυπων στα παιδιά.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι παρόλο που η στάση των γυναικών ως προς τους ρόλους ανδρών και γυναικών τείνει να «περνά» και στα παιδιά, είναι η στάση των ανδρών απέναντι στα φυλετικά στερεότυπα που στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει τις πράξεις των κοριτσιών. Όσο λιγότερα φυλετικά στερεότυπα προβάλει ένας μπαμπάς τόσο πιο πιθανό είναι η κόρη του να θέλει να εργαστεί εκτός σπιτιού.

Επιπλέον, τα κορίτσια με μπαμπάδες που υποστηρίζουν την ισότητα τείνουν να έχουν ενδιαφέροντα, λιγότερο στερεοτυπικά ως προς το φύλο. Για παράδειγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν ένα «αγορίστικο» παιχνίδι εξίσου συχνά όσο ένα «κοριτσίστικο» παιχνίδι. Οι δε γονείς που μοιράζουν αμοιβαία τις δουλειές του σπιτιού τείνουν να έχουν κόρες που συμπεριφέρονται με λιγότερα κοριτσίστικα στερεότυπα.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί είναι η συμπεριφορά του πατέρα και όχι της μητέρας που επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια. Ο Schmader υποψιάζεται ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι μπαμπάδες θεωρούνται ακόμα ως αυτοί με το μεγαλύτερο κύρος στην οικογένεια, ως εκείνοι των οποίων οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο σοβαρά υπ'όψιν. Αναλόγως, τα κορίτσια μπορεί να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις απόψεις των μπαμπάδων τους, καθώς τους αντιλαμβάνονται ως πρότυπα του συντρόφου που μπορεί να θέλουν στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η αντίληψη του κοριτσιού για τον ρόλο της στις μελλοντικές της σχέσεις μπορεί να επηρεάζεται από τον μπαμπά της.

Παρόλο που η παραπάνω μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η στάση του μπαμπά ως προς τα δύο φύλα προκαλεί την εκάστοτε συμπεριφορά της κόρης, δείχνει πάντως ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στους μπαμπάδες που υποστηρίζουν την ισότητα και στις κόρες με επαγγελματικές φιλοδοξίες. Ο Schmader υποστηρίζει, μάλιστα, ότι είναι πιθανό τα κορίτσια που αντιδρούν στα φυλετικά στερεότυπα να αλλάξουν την στάση των μπαμπάδων τους ως προς τα δύο φύλα.

Πηγή: Workingmother

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v