Τσικνοπέμπτη: Συνταγές και tips για το παραδοσιακό τσίκνισμα

Τσικνοπέμπτη: Συνταγές και tips για το παραδοσιακό τσίκνισμα

Η ελληνική κοινωνία τηρεί την παράδοση της Τσικνοπέμπτης κάθε χρόνο... δεόντως! Δεν χρειάζεται όμως να ξοδευτείτε στριμωγμένοι σε κάποιοι μαγαζί. Η καλύτερη τσίκνα μυρίζει στο... σπίτι! Δείτε μερικές προτάσεις για το οικογενειακό τραπέζι.

Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες, όπως αναφέρεται στο wikipedia. Γεμίστε λοιπόν «μπαταρίες» με κρέας γιατί η νηστεία είναι κοντά!

Ορεκτικά

Μπορεί οι άντρες να υπερηφανεύονται το ρόλο τους ως «ψήστες», είναι όμως γνωστό ότι την περισσότερη δουλειά, καταλήγουν να την κάνουν οι γυναίκες! Επομένως θα έχετε πολλή δουλειά να κάνετε ώστε να βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε με τα ορεκτικά. Άλλωστε το κρέας αποτελεί μια «βαριά» τροφή, επομένως καλό θα είναι τα ορεκτικά να είναι ελαφριά. Τιμήστε τα παραδοσιακά συνοδευτικά του ελληνικού τραπεζιού, φτιάχνοντας πολύ εύκολα και γρήγορα τζατζίκι, φέτα ψητή με ντομάτα και πιπεριά, τυροκαυτερή ή τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα και φάβα. Αν όμως είστε άνθρωπος μερακλής και επιμένετε να φτιάξετε ένα πιο περιποιημένο ορεκτικό, επιλέξαμε και προτείνουμε (με τη βοήθεια του μάγειρα Νικόλα Ρουβέλα) την παρακάτω συνταγή από το βιβλίο "Ελληνική μαγειρική παράδοση. Ένα παρελθόν με μέλλον".

Κρητικά καλλιτσούνια με μυζήθρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη
200ml γάλα
200γρ βούτυρο
2 αυγά(κρόκους)
50γρ ζάχαρη
Κ.π. αλεύρι
Κ.π. bakin powder

Για τη γέμιση
800γρ μυζήθρα
100γρ ζαχαρη
2 αυγά
Λίγο ανθόνερο
Για την επάλειψη: 1 αυγό, γάλα κατά προτίμηση

Εκτέλεση: Προετοιμάζετε τη ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη, προσθέτοντας όσο αλεύρι σηκώσει η ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά. Ανοίγετε το φύλλο με τον πλάστη και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός ποτηριού. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα λεκανάκι και τοποθετείτε λίγη από αυτή στο κέντρο της ζύμης. Τα κλείνετε σαν λυχναράκια με τα δάχτυλα, αλείφετε με λίγο αυγό ανακατεμένο με γάλα και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Εκτός από τα λυχναράκια, τα καλλιτσούνια μπορούν να γίνουν και στο τηγάνι (μυζηθροπιτες) όπως επίσης και με διάφορα τυριά(πχ. Ανθότυρο), τυλιγμένα σε μισοφέγγαρα, περιχύνοντάς τα με μέλι ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

(Φωτογραφία: radicio.com) 

Σαλάτες

Η χωριάτικη σαλάτα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στο τραπέζι. Επίσης, μία σαλάτα με λάχανο και καρότο που θα συνοδεύεται με λεμόνι ή με γιαούρτι ή μαγιονέζα (για όσους δεν τιμούν τα light) είναι καλό να υπάρχει. Αν το τραπέζι είναι μεγάλο μπορείτε να έχετε και μια σαλάτα με μαρούλι- ρόκα- παρμεζάνα, λιαστή ντομάτα, καρύδι (ή κουκουνάρι) και σως μπαλσάμικο με λίγη μουστάρδα και μέλι. Εμείς - μιας και ξεκινά η εποχή του πατζαριού- προτείνουμε την παρακάτω δοκιμασμένη δροσερή σαλάτα, που θα προσφέρει ανακούφιση στον ουρανίσκο σας από τη «λαδίλα» του κρέατος.

Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδι

Υλικά:

500 γρ. παντζάρια, χωρίς τα φύλλα τους
1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. μαγιονέζα
3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βράζετε τα παντζάρια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμα τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο κι έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το λάδι και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και μόλις γίνουν ένα, τα βάζετε για λίγο στο ψυγείο να δέσουν. Όσο η σάλτσα είναι στο ψυγείο, ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα τα παντζάρια με το μαϊντανό και τα καρύδια. Βγάζετε τη σάλτσα από το ψυγείο και τη ρίχνετε πάνω από τα παντζάρια. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί. Η σαλάτα αποκτά τέλειο χρώμα και με μερικά λεπτά στο ψυγείο αποκτά και τέλεια, δροσερή γεύση. Πριν τη σερβίρετε γαρνίρετε με μαϊντανό ή άνηθο.

Συνταγή/φωτογραφία: lovecooking.gr

Συμβουλές και προτάσεις κρεατοφαγίας

 

Λουκάνικα με καραμελωμένα κρεμμύδια 

Ακούγεται «γκουρμεδιά», αλλά πρόκειται για ένα πολύ εύκολο και νόστιμο πιάτο για να αρχίσει το τσίκνισμα και να μην... πίνουν οι άνδρες τις μπύρες ξεροσφύρι. Ρίχνετε στο τηγάνι λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, το αφήνετε να ροδίσει, προσθέτετε κρεμμύδι σε φέτες και το περιλούσετε με 1 γεμάτη κουταλιά μέλι.

Μπεκρή μεζέ

Αντί για σουβλάκια στα κάρβουνα, που είναι εύκολη λύση, καθόλου εντυπωσιακή και φουλ τετριμμένη μπορείτε να ρίξετε σε ένα τηγάνι κομμάτια χοιρινού, αλάτι, πιπέρι, οποιοδήποτε άλλο μπαχάρι της αρεσκείας σας, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σβήνετε με 2 ποτηράκια λευκό κρασί και έτοιμος ο μεζές!

Χοιρινές μπριζόλες - παϊδάκια στα κάρβουνα

Αν θέλετε να διαφοροποιήσετε αισθητά το τραπέζι μπορείτε να μαρινάρετε τις μπριζόλες από το προηγούμενο βράδυ σε πορτοκάλι. Επειδή όμως είναι τσικνοπέμπτη και το παραδοσιακό μετράει, μπορείτε απλώς φτιάξτε ένα πλούσιο μείγμα από μπαχαρικά για το ψήσιμο (πιπέρι, αλάτι, ρίγανη, πάπρικα). Το μείγμα πρέπει να το ρίξετε μετά το πρώτο γύρισμα. Το άλειμμα με λάδι κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάνει τις μπριζόλες πιο μαλακές (θέμα γούστου), τα παϊδάκια δε χρειάζονται.

Μοσχαρίσιες 

Για λαχταριστές, ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες χρειάζεται χαμηλή θράκα, αλλά επειδή παίρνουν αρκετή ώρα συγκριτικά με τα άλλα κρέατα, προτιμείστε να δημιουργήσετε χώρο στην άκρη της ψησταριάς και όχι να περιμένετε να πέσει η φωτιά. Βάλτε τις μπριζόλες για 11-14 λεπτά να ψηθούν από τη μία πλευρά, κάντε τους ένα γύρισμα, αλατοπιπεροριγανώστε και ψήστε τες για ακόμα 15 λεπτά ανά πλευρά.

Στη χόβολη

Υγιεινή και πεντανόστιμη επιλογή για συνοδευτικό αποτελούν οι πατάτες και τα κρεμμύδια στη χόβολη. Αρχικά πλένουμε καλά τις πατάτες και ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια. Εν συνεχεία τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο την κάθε πατάτα και το κάθε κρεμμύδι ξεχωριστά. Τα τοποθετούμε σε μια γωνία της ψησταριάς και τα καλύπτουμε με στάχτη και λίγο κάρβουνο από τη θράκα που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Για το σερβίρισμα, ανοίγουμε στη μέση την πατάτα και της ρίχνουμε αλατοπίπερο και λάδι ή βούτυρο. Στα κρεμμύδια αρκεί το αλατοπίπερο.

(Οι συμβουλές και προτάσεις κρεατοφαγίας έγιναν με τη συμβολή του ψήστη, Νάσου Κρητικού)

v