Πώς το να κρατάς ημερολόγιο μειώνει το στρες

Πώς το να κρατάς ημερολόγιο μειώνει το στρες

Όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες, οι γυναίκες έχουν την τάση να μιλούν για να τα «βγάζουν από μέσα τους», να αναζητούν λύσεις και, τελικά, να ηρεμούν. Ωστόσο, έχει βρεθεί πως ακόμα εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρείτε τον έλεγχο των σκέψεών σας και να βελτιώνετε την ικανότητά σας στην λήψη αποφάσεων είναι το να κρατάτε ημερολόγιο. Αυτό, τουλάχιστον, συμβουλεύει η δρ. Pamela M. Peeke, MD, MPH, η οποία περιγράφει πώς και γιατί να το κάνουμε:

«Δεν εννοώ να γράφετε μακροσκελείς και λεπτομερείς ιστορίες από τις εμπειρίες της ζωής σας. Το ημερολόγιο είναι μία απλή πράξη τακτικής καταγραφής γεγονότων και συναισθημάτων, είτε σε χαρτί είτε στον υπολογιστή σας. Το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις καθημερινές σας επιδεξιότητες. Σας δίνει την δυνατότητα να σκεφτείτε ξανά εμπειρίες ή γεγονότα που καταγράψατε», λέει η δρ. Peeke.

Συμβουλεύει, μάλιστα, να χρησιμοποιείτε την δραστηριότητα αυτή για να αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις και σκέψεις που δε νιώθετε άνετα να μοιράζεστε με άλλους. Οι ψυχολόγοι λένε πως το να κρατά κάποιος ημερολόγιο βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να μεταβάλλει την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το άσθμα. Δείτε, παρακάτω, κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

-Θέμα: Επικεντρωθείτε σε αυτά που σας στρεσάρουν την δεδομένη στιγμή. Το να γράφετε για το στρες σας θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα σαν εξωτερικός παρατηρητής και να σκεφτείτε τις εναλλακτικές σας με πιο καθαρό μυαλό.

-Τεχνική: Για να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε το στρες οι καταγραφές στο ημερολόγιό σας θα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο πράγματα: Πρώτον, να γράφετε αυτά που συνέβησαν –τα γεγονότα με τρόπο αντικειμενικό. Δεύτερον, να καταγράφετε τα συναισθήματα σχετικά με αυτό που έγινε –πώς νιώσατε και γιατί νιώσατε έτσι.

-Περιεχόμενο: Μην συγκρατείστε. Γράφετε συνεχόμενα, για όσο χρόνο χρειάζεστε, μέχρι να νιώσετε πως έχετε συμπεριλάβει όσα θέλατε.

-Τόνος: Μην σας απασχολεί ο τόνος και το ύφος. Απλά «βγάλτε τα από μέσα σας». Μην δίνετε σημασία στα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Αφήστε το κείμενο να ρέει και απολαύστε την διαδικασία της επικοινωνίας σημαντικών συναισθημάτων στο χαρτί.

-Πότε: Γράψτε όποτε θέλετε ή έχετε ανάγκη. Αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα, για την οποία πρέπει να καταγράφετε τι τρώτε, μπορείτε να συνδυάζετε αυτό το γράψιμο με το γράψιμο ημερολογίου.

-Πόσο: Ξεκινήστε με δέκα-δεκαπέντε λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα.

-Να το μοιράζομαι; Είναι προτιμότερο να κρατάτε το ημερολόγιό σας προσωπικό. Γιατί αν έχετε στο μυαλό σας ότι θα το διαβάσετε και σε κάποιον άλλον πιθανώς να μπείτε σε πειρασμό να γράψετε γι'αυτό το άτομο. Το ημερολόγιο είναι για εσάς, για την δική σας φροντίδα.

-Μισώ το γράψιμο: Δοκιμάστε να μαγνητοφωνήσετε αυτά που έχετε να πείτε. Μπορεί να αποφέρει το ίδιο αποτέλεσμα, μόνο που ίσως είναι λιγότερο βολικό.

-Πώς θα νιώσω; Κάποιοι νιώθουν ανακούφιση, ενώ άλλοι νιώθουν κατάθλιψη για λίγο διάστημα, αφού ξεκινήσουν να γράφουν. Αυτό θα αλλάξει, βέβαια, σταδιακά καθώς θα αρχίσετε να κατανοείτε καλύτερα τον εαυτό σας και την ζωή σας.

Μην ξεχνάτε

Το να καταγράφετε σκέψεις και συναισθήματα δεν αντικαθιστά την επαγγελματική ψυχοθεραπεία. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα κατάθλιψης (αν είστε στενοχωρημένοι και τα δυσβάσταχτα συναισθήματα δεν φεύγουν ή βάζουν εμπόδια στην καθημερινότητά σας), ή αν υποφέρετε από κάποιο τραύμα ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Το ημερολόγιο είναι μία μορφή προληπτικής συντήρησης. Είναι ένα ακόμα εργαλείο στο οπλοστάσιο κατά του στρες. Αγοράστε, λοιπόν, ένα όμορφο ημερολόγιο ή δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό και... στρωθείτε στο γράψιμο!

Πηγή: Healthywomen

v