Η πίεση για θηλασμό αγχώνει τις μαμάδες

Η πίεση για θηλασμό αγχώνει τις μαμάδες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν το μωρό κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και έπειτα να συνεχίσουν για δύο ακόμα χρόνια, προσθέτοντας παράλληλα και στέρεα γεύματα στην καθημερινή διατροφή τους. Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen που μίλησαν με νέες μητέρες και τους συντρόφους τους, συμπέραναν ότι η υπερβολική πίεση από τον ιατρικό κόσμο μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση των μαμάδων ως προς τον θηλασμό.

Να θηλάσεις ή να μην θηλάσεις;

Το ότι ο θηλασμός ωφελεί την υγεία των μωρών είναι κάτι που δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Τα μωρά που έχουν τραφεί με μητρικό γάλα, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ως παιδιά, έχουν λιγότερες αλλεργίες, ενώ κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά μεγαλώνοντας, ενώ πιθανόν να έχουν και υψηλότερο IQ.

Eνοχές για όσες δεν μπορούν να θηλάσουν

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μίλησαν με 36 γυναίκες και τους συντρόφους τους, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όσο και ανά διαστήματα μετά τον τοκετό. Όλες οι γυναίκες, εκτός από μία, σκόπευαν να θηλάσουν. Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του θηλασμού δεν ήταν λίγες αυτές που είτε συνδύασαν το μητρικό γάλα με το γάλα σε σκόνη είτε διέκοψαν εντελώς τον θηλασμό και τάιζαν το μωρό μόνο με γάλα σε σκόνη.

Όλες τους εξήγησαν πως παρά την υπερβολική πίεση που δέχτηκαν για να θηλάσουν, στην πράξη τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη ώστε να συνεχίσουν να θηλάζουν. Μία από τις μαμάδες είπε χαρακτηριστικά: «Ο θηλασμός προωθείται ως μία εκπληκτική εμπειρία δεσίματος ανάμεσα στη μαμά και το μωρό, όμως όταν επιστρέφεις σπίτι μετά το μαιευτήριο αισθάνεσαι ένοχη επειδή σκέφτεσαι πως "δεν μου φαίνεται και τόσο εκπληκτική εμπειρία, αντίθετα είναι αρκετά επώδυνη και κουραστική"».

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όταν οι γιατροί προωθούν τους 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού, παρουσιάζουν στις γυναίκες μια εξιδανικευμένη κατάσταση και τους θέτουν πολύ υψηλούς στόχους. Ωστόσο, δεν τους εξηγούν πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του θηλασμού, όταν πλέον θα έχουν επιστρέψει στο σπίτι με το μωρό. «Οι νέοι και ανασφαλείς γονείς αισθάνονται μεγάλες ενοχές όταν αποφασίζουν να διακόψουν τον θηλασμό πριν από το ιδανικό χρονικό διάστημα», συμπληρώνουν.

Τι μπορεί να γίνει στην πράξη

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν πως τόσο οι μαίες όσο και οι γιατροί που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τη λεχώνα κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, πρέπει να είναι διαθέσιμοι για να δώσουν λύσεις και να κάνουν προτάσεις όταν η γυναίκα δυσκολεύεται να θηλάσει. Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να διακόψει τον θηλασμό πριν από το εξάμηνο, πρέπει να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση για τη διατροφή του βρέφους, στην οποία μπορεί να καταλήξει με τη βοήθεια του παιδιάτρου.

Πηγή: Telegraph.co.uk

v