Ομοιοπαθητική θεραπεία της κατάθλιψης

Ομοιοπαθητική θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία και στοιχίζει στην Ευρωπαική οικονομία πάνω από 100 δις ευρώ ετησίως. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή ασθένειας μέχρι το 2020.

Στην Ελλάδα η αύξηση της κατάθλιψης και άλλων ψυχιατρικών νοσημάτων καθώς και αυτοκτονιών με την έναρξη της οικονομικής ύφεσης είναι εκτενώς καταγεγραμμένη.

Άρα δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η κατάθλιψη είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι Ομοιοπαθητικοί σε καθημερινή βάση. Η πιο σωστή έκφραση θα ήταν να λέγαμε η θεραπεία του καταθλιπτικού ασθενούς, γιατί η Ομοιοπαθητική θεραπεύει τον ασθενή που βιώνει την συγκεκριμένη ασθένεια.

Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη και πολυπαραγοντική πάθηση. Εχει επίσης ποικιλομορφία συμπτωμάτων όπως αίσθηση απελπισίας, λύπης, κενού, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, τον εαυτό ή τα αγαπημένα πρόσωπα, έλλειψη ικανοποίησης και χαράς, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυταξία, ενοχές, φοβίες, διαταραχές συγκέντρωσης, ύπνου, όρεξης (βουλιμία, ανορεξία), σωματικές παθήσεις, αδιαφορία, έλλειψη ενέργειας, απάθεια, αδυναμία λειτουργίας στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνία. Οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση σε διπλάσια ποσοστά από τους άντρες.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν τα συμπτώματα και όχι την αιτία της πάθησης. Η αιτία συνήθως έχει προηγηθεί και είναι πολύ προσωπική για κάθε ασθενή. Οποιαδήποτε κι αν είναι η πιθανή αιτία για την κατάθλιψη, η κατάλληλη ομοιοπαθητική θεραπεία προσαρμοσμένη στα μοναδικά προσωπικά συμπτώματα του κάθε ασθενούς βελτιώνει όχι μόνο την κατάθλιψη αλλά συνολικά την υγεία.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο ανταποκρίνεται στην ολοκληρωμένη εικόνα μιας ψυχοπαθολογίας και όχι μόνο στην πάθηση, δηλαδή ο ομοιοπαθητικός συνταγολογεί το προσωπικό φάρμακο σε κάθε ασθενή, που μόνο αυτό θα τον θεραπεύσει. Ενδέχεται σε δέκα ασθενείς με διαγνωσμένη κατάθλιψη να χορηγηθούν διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα στον καθένα, καθώς η προσέγγιση είναι αυστηρά εξατομικευμένη.

Η εξατομίκευση είναι απαραίτητη προυπόθεση της συνταγογράφισης αλλιώς ομοιοπαθητική θεραπεία δεν υφίσταται. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά σε κάποιο εξωτερικό στρες (άσχημα νέα, απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, απόλυση, ασθένεια, λοχεία) με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Κάποιος δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να φροντίσει την οικογένειά του και τον εαυτό του, άλλος κλαίει συνέχεια, άλλος γίνεται εργασιομανής, άλλος χρησιμοποιεί αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες για ψυχική ανακούφιση. Το πως θα εκδηλωθεί η κατάθλιψη (ήπια, μέτρια ή σοβαρή) στον καθένα εξαρτάται από την προδιάθεση και το επίπεδο υγείας του.

Ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες των ασθενών για το πως ένιωσαν μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία:

'Πιο αισιόδοξη', 'σαν να βρήκα τον εαυτό μου', 'πιο χαλαρός, πιο ήρεμος, δέχομαι τα πράγματα όπως έρχονται', 'μου έφυγε ο πανικός, η αγωνία και το άγχος για τη δουλειά μειώθηκαν', 'ένιωσα συμφιλίωση με το μέσα μου, 'έχω ειρήνη με τον εαυτό μου ενώ εξωτερικά τα ίδια πράγματα συμβαίνουν', 'συνειδητοποίησα τι έκανα στη ζωή μου, τα ξεκαθάρισα', 'τα είδα όλα στην πραγματική τους διάσταση', 'αντέχω τις καθημερινές δυσκολίες καλύτερα', 'ο ύπνος μου και η ενεργειά μου βελτιώθηκαν', 'νιώθω και λειτουργώ καλύτερα'.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο διεγείρει και δυναμώνει τον αμυντικό μηχανισμό τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχοδιανοητικό επίπεδο ώστε ο οργανισμός να έχει το σθένος να αντισταθεί σε ισχυρά στρες που αλλιώτικα θα τον κατέβαλλαν. Αυτό θεωρούμε στην Ομοιοπαθητική πραγματική ίαση και όχι μόνο την απουσία ή καταστολή των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Τα παραπάνω δείχνουν τον ολιστικό χαρακτήρα της Ομοιοπαθητικής που δρα και θεραπεύει ταυτόχρονα και στο σωματικό/φυσικό και στο ψυχοδιανοητικό επίπεδο, που άλλωστε τα θεωρεί αλληλένδετα και αλληλοεξαρτόμενα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες από το φυτικό, ορυκτό και ζωικό βασίλειο χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική δεν πειραματίζεται σε ζώα και δεν συμβάλλει στην μόλυνση του περιβάλλοντος γεγονός που την καθιστά μια οικολογική ιατρική. Είναι επίσης χαμηλού οικονομικού κόστους με μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Η εμπειρία μου ως ομοιοπαθητικός 13 χρόνια τώρα-και έχοντας δει πάνω από 5000 ασθενείς στην Βρετανία (μια χώρα με ιδιαίτερη επιρέπεια στην κατάθλιψη) και στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια- με έχει διδάξει ότι η μόνη δυνατή αλλαγή είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στα δεδομένα της ζωής. Η Ομοιοπαθητική δεν μπορεί να λύσει τα καθημερινά προβλήματα του ατόμου αλλά μπορεί να το ενδυναμώσει και να βελτιώσει την στάση του απέναντι σε αυτά γεγονός που του επιτρέπει τότε να δώσει λύσεις. Ολοένα και περισσότερο με τη δεδομένη κοινωνικο-πολιτικο-οικονομική κατάσταση καλούμαστε να δοκιμαστούμε σε έναν κόσμο ανασφαλή χωρίς εγγυήσεις που διαρκώς αλλάζει και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα ύπαρξης και πραγματικότητας.

Συμπερασματικά τα πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι η ασφάλεια, η έλλειψη τοξικότητας και παρενεργειών, η βελτίωση όχι μόνο της ψυχικής κατάστασης αλλά και δευτερευόντων συμπτωμάτων καθώς επίσης και του συνόλου της υγείας του ασθενούς.

Η κλινική εμπειρία και πράξη αποδεικνύουν ότι η Ομοιοπαθητική έχει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Είναι φυσική, ήπια, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία.

Μην υποφέρετε στην σιωπή, στα ταμπού υπάρχει λύση, αναζητήστε τη και γίνετε δημιουργοί της ζωής σας.

Η Αναστασία Χρήστου είναι Κλασσική Ομοιοπαθητικός
Ε-mail: [email protected]

v