Μήπως τα πεθερικά επηρεάζουν τον γάμο σας;

Μήπως τα πεθερικά επηρεάζουν τον γάμο σας;

Εσείς και η πεθερά σας δεν είστε ακριβώς... κολλητές, ε; Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το να κρατάτε τους γονείς του συζύγου σας σε κάποια απόσταση μπορεί να είναι καλό για τον γάμο σας, σύμφωνα με το -έγκυρο σε θέματα ψυχολογίας- περιοδικό Family Relations.

Για τις ανάγκες μελέτης που δημοσιεύτηκε στο εν λόγω περιοδικό, 373 ζευγάρια συμμετείχαν σε έρευνα που παρακολούθησε την πορεία τους από τις αρχές τους γάμους τους, το 1986, έως τις αρχές του 2012. Από κάθε ζευγάρι, τόσο από τον άνδρα όσο και από την γυναίκα, ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πόσο «κοντά» νιώθουν με τα πεθερικά τους, με κλίμακα από το 1 έως το 4.

Οι ερευνητές έρχονταν σε επαφή κατά καιρούς με τα ζευγάρια και συνέλλεγαν στοιχεία, όπως το αν τα ζευγάρια αυτά χώρισαν ή παρέμειναν μαζί. Στους γάμους που η σύζυγος ανέφερε καλή σχέση με τα πεθερικά της, ο κίνδυνος διαζυγίου ήταν κατά 20% υψηλότερος, συγκριτικά με τα ζευγάρια που η σύζυγος δεν ανέφερε καλή σχέση.

Αντιστρόφως, οι γάμους στους οποίους ο σύζυγος ανέφερε καλή σχέση με τα πεθερικά του είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε διαζύγιο, συγκριτικά με γάμους στους οποίους ο σύζυγος δεν τα πήγαινε καλά με τα πεθερικά του.

Πώς το εξήγησαν αυτό οι ερευνητές; Έχει να κάνει με το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν τις σχέσεις: Όταν η σύζυγος βλέπει πως ο άνδρας της πραγματικά προσπαθεί να δεθεί με την οικογένειά της, το μεταφράζει ως ένδειξη αγάπης –προσπαθεί να έρθει κοντά τους γιατί κάτι είναι σημαντικό για εκείνη.

Όταν, όμως, οι γυναίκες αφιερώνουν χρόνο στους γονείς του συζύγου τους, αυτό δεν έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν μία γυναίκα αφιερώνει πολύ χρόνο για να βελτιώσει την σχέση της με τα πεθερικά της, μπορεί να δυσκολεύεται να θέσει συναισθηματικά όρια. «Συχνά, μάλιστα, όταν έρχεσαι πολύ κοντά, μπορεί να μεταφράσεις ό,τι λένε τα πεθερικά σου ως παρεμβολή ή παρέμβαση.

Θέλετε να προστατεύσετε τον γάμο σας από τέτοιους κινδύνους; Το μυστικό είναι να δημιουργήσετε υγιή όρια. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

Θέστε τα όρια (με τον σύντροφό σας) όσο είναι νωρίς

Ο κάθε ένας έχει διαφορετική άποψη ως προς το τι είναι φυσιολογικό και τα όχι αναφορικά με την σχέση γονιού-παιδιού. Φροντίστε, λοιπόν, να συζητήσετε με τον σύντροφό σας όσο είναι νωρίς τι σας κάνει να νιώθετε άβολα και πόση αλληλεπίδραση δέχεστε να έχετε με τα πεθερικά σας. Οι κανόνες μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε ζευγάρι γονιών. Ο άνδρας σας μπορεί να θέλει να δώσει στη μητέρα του ένα κλειδί του σπιτιού σας, ώστε να μπορεί να έρχεται και να βοηθά με τυχόν δουλειές. Εσείς μπορεί να θέλετε να μετακομίσετε σε άλλη πόλη, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους γονείς σας, και να τους βλέπετε μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμφωνήσετε απόλυτα ως προς τον ρόλο που θέλετε να παίζει ο κάθε γονιός, όμως τουλάχιστον θα γνωρίζετε τις προθέσεις του καθενός. Επίσης, όταν εκείνος γνωρίζει τι σας ενοχλεί θα μπορεί να σας προστατεύει κάθε φορά που θα χρειάζεται.

Αφήστε τον να «βγάλει το φίδι»

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους γονείς του, ζητήστε από τον άνδρα σας να το χειριστεί εκείνος πρώτος. Η στρατηγική αυτή έχει διπλό πλεονέκτημα: Εγγυάται ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός φρουρός της σχέσης μαζί τους, και όχι εσείς. Επίσης, βοηθά στο να αποφεύγονται άσκοπες, επιπρόσθετες συγκρούσεις λόγω παρεξηγήσεων –αυτός τους ξέρει καλύτερα, άλλωστε. Φροντίστε, λοιπόν, να ζητήσετε ευθέως από τον σύντροφό σας αυτή τη βοήθεια, χωρίς να κατηγορήσετε τους γονείς του και εξηγώντας πως βασικός σκοπός σας είναι να έχετε καλές σχέσεις.

Μην τον κατηγορείτε ποτέ στους γονείς του

Αποφύγετε να μιλάτε για τον γάμο σας με τα πεθερικά σας. Και κυρίως αποφύγετε να τους μεταφέρετε τυχόν προβλήματα που έχετε με τον γιο τους, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ σας (είτε επικριτική είτε βοηθητική), η οποία όμως δεν είναι επιτρεπτή. Αν, πάλι, κάποιος από τους δύο προσπαθήσει να σας «ψαρέψει» πείτε ένα αστείο για να παρεκκλίνετε το σχόλιο. Ας πούμε, μπορεί ο πατέρας του να κάνει ένα σχόλιο του τύπου «ο γιος μου δεν ξέρει πώς μεγαλώνουν τα παιδιά» -εσείς μπορείτε να απαντήσετε «μα γι'αυτό τον αγαπώ, γιατί είναι και ο ίδιος ένα μεγάλο παιδί. Όλοι στην πράξη μαθαίνουμε!». Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τον άνδρα σας, προτιμήστε να το αποκαλύψετε στις φίλες σας.

Προετοιμάστε τις απαντήσεις σας

Αν έχετε πεθερικά που συχνά λένε προσβλητικά πράγματα ή σας κάνουν να νιώθετε ότι επεμβαίνουν ή κρίνουν τον τρόπο ζωής σας, ετοιμάστε μερικές απαντήσεις στα συνηθισμένα τους πειράγματα, για την επόμενη φορά που θα τους δείτε. Αντί να κρατάτε θέση άμυνας, απαντήστε με κάτι απλό και σαφές και έπειτα αλλάξτε θέμα ή μιλήστε σε κάποιον άλλον που θα βρίσκεται κοντά σας. Αν αυτό δεν σας είναι εύκολο, μπορείτε απλά να αποχωρήσετε. Καταλάβετε ότι κάποιοι άνθρωποι αρέσκονται στο να εκνευρίζουν τους άλλους. Είναι, λοιπόν, στο χέρι σας το κατά πόσο θα επιλέξετε να «τσιμπήσετε». Προσοχή, όμως: Όσο περισσότερο τους απαντάτε, τόσο πιο μπλεγμένοι θα βρίσκεστε σε αυτή την διαδικασία, όποτε, μερικές φορές είναι προτιμότερο να αρνηθείτε να αναμειχθείτε.

Πηγή: Womenshealthmag

v