Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών και 3 ημερών, βάρους 9.700 κιλών. Είναι δυσκοίλιο μάλλον. Έχω δώσει χαμομήλι λουλούδι. Έχω αλλάξει 4-5 γάλατα, τώρα δίνω το Frisomel Comfort (2 μέρες περίπου). Έχει ξεκινήσει και τρώει στέρεες τροφές. Στη φρουτόκρεμα του βάζω ακτινίδιο, πορτοκάλι, μανταρίνι, μήλο, αχλάδι, μπανάνα (με περισσότερη αναλογία στο αχλάδι, στο πορτοκάλι, στο μανταρίνι και στο ακτινίδιο και λιγότερη στη μπανάνα και το μήλι (¼ μπανάνα, ¼ μήλο). Φαγητό του δίνω και μοσχάρι και κοτόπουλο εναλλάξ με γλυκοπατάτα, σέλινο, σπανάκι, αγκινάρα, κολοκυθάκια, φασολάκια, ντομάτα, καρότο (γνωρίζοντας ότι η πατάτα και το καρότο "σφίγγουνε" βάζω λιγότερη ποσότητα, ενώ κρέας βάζω περίπου 80-100 γρ. ανά γεύμα). Έχω κάνει διάφορους συνδυασμούς με άλλα φρούτα περισσότερο, με άλλα λαχανικά περισσότερο και το παιδί εξακολουθεί να έχει δυσκοιλιότητα. Δηλαδή σφίγγεται, δακρύζει από το σφίξιμο και όταν πάω να τον αλλάξω βλέπω ένα μικρό, πολύ μικρό κόπρανο, σκληρό. Τα βγάζει έτσι ένα-ένα. Μπορεί όλη μέρα να κάνει 3 ελάχιστα μικρά. Δεν παραπονιέται, ούτε κλαίει όταν ενεργείται. Δεν έχουν περάσει πάνω από 2 μέρες που να μην αφοδεύσει. Αλλά όταν το κάνει, αφοδεύει μόνο αυτά τα λίγα. Του χρησιμοποιώ κατόπιν με οδηγία του γιατρού και υπόθετο ανά δύο μέρες αλλά και πάλι δεν βγάζει όλη την ποσότητα.
Απάντηση:

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αυξήσετε τα υγρά κυρίως νερό τουλάχιστον σε 400 ml/ημέρα. Τα υπόθετα θα πρέπει να σταματήσουν γιατί επιδεινώνουν το πρόβλημα. Επίσης σταματήστε το σπανάκι και την αγκινάρα. Αν δεν υποχωρήσει θέλει εκτίμηση από ειδικό γιατί αν δεν οφείλεται στο μεταβατικό στάδιο της διατροφής μπορεί να υποκρύπτεται οργανικό πρόβλημα εφόσον η δυσκοιλιότητα άρχισε στη βρεφική ηλικία. Καμιά φορά δίνουμε και φάρμακο που μαλακώνει τα κόπρανα για λίγο χρονικό διάστημα.

Η κ. Καφρίτσα Παναγιώτα είναι Διευθύντρια Γαστρεντερολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v