Συνταγές για ψωμί από τα χεράκια σας

Συνταγές για ψωμί από τα χεράκια σας

Στην ελληνική κουλτούρα το ψωμί είναι κάτι παραπάνω από τρόφιμο. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής: «Ψωμί μη λείψει σπίτι μας και φούρνος να μη καπνίσει», λέει μία λαϊκή ευχή. Και γι'αυτό ακριβώς φροντίζουμε και εμείς σήμερα.

Παρακάτω θα δείτε τέσσερις συνταγές για διαφορετικούς τύπους ψωμιού και μερικές ακόμα συμβουλές.

Ψωμί με προζύμι

Ένας βασικός διαχωρισμός που γίνεται στις συνταγές του ψωμιού έχει να κάνει με το αν αυτές θα έχουν ή όχι προζύμι. Το προζύμι είναι ένα από τα συστατικά του ψωμιού, το οποίο απαιτεί την δική του πολύωρη διαδικασία, αλλά δίνει πιο «γεμάτη» γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο τελικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε να ετοιμάσετε στο σπίτι προζύμι, αυτό γίνεται ως εξής: Για συνταγή ψωμιού με 1 κιλό αλεύρι, φτιάχνετε το προζύμι, αναμιγνύοντας μισό ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό. Το ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζυμαρένια μπάλα. Το σκεπάζετε με μία πετσέτα και την επόμενη ημέρα, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι και νερό και το ξαναζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε για τρεις ημέρες μέχρι να φουσκώσει. Όταν θελήσετε να φτιάξετε ψωμί, βάζετε το προζύμι σε χλιαρό νερό, προσθέτετε αλεύρι, μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός και το αφήνετε για ένα βράδυ. Το προζύμι σας είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε στην συνταγή σας.

Συνταγές για ψωμί

Η εύκολη συνταγή για ψωμί

Υλικά:

Ένα κουτάκι μπύρα
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε όλα τα παραπάνω υλικά και βάζετε το μίγμα σε λαδωμένη φόρμα ή το πλάθετε στο σχήμα που επιθυμείτε. Ψήνετε για μία περίπου ώρα σε θερμοκρασία 200°C. Στο μίγμα μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε σταφίδες ή και ελιές (κομμένες και καθαρισμένες).

Ψωμί ολικής αλέσεως

Υλικά:

800γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200γρ. αλεύρι σκληρό
Ένα ποτήρι νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε λεκάνη διαλύετε τη μαγιά στο νερό και προσθέτετε το αλάτι και το λάδι. Αναμιγνύετε τα δύο είδη αλευριού και τα προσθέτετε στο μίγμα. Το πλάθετε στο σχήμα που επιθυμείτε –αν το βάλετε σε φόρμα χρειάζεται να είναι καλά λαδωμένη- και το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος –ή για πιο γρήγορα στον φούρνο στους 40°C για τρεις ώρες- μέχρι να φουσκώσει. Τρυπάτε το ψωμί σε διάφορα μέρη και το ψήνετε στους 200°C για περίπου μία ώρα ή μέχρι η κόρα του να είναι αρκετά σκληρή και να ακούγεται σαν «κούφια» όταν την χτυπάτε.

Συνταγή: Sintagespareas

Ψωμί χωριάτικο

Υλικά:

350 γρ. άσπρο αλεύρι δυνατό για ψωμί
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
75 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κ.γλ. μέλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
20 ml γάλα
1 κ.γλ. αλάτι
250 ml χλιαρό νερό (περίπου)
Για την επάλειψη
3-4 κ.σ. γάλα
1-2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το άσπρο αλεύρι και το αλεύρι καλαμποκιού. Προσθέτετε και το αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο το κοσκινίζετε και μετά ρίχνετε και τα πίτουρα που έχουν απομείνει στο κόσκινο μέσα στο αλεύρι.

Ύστερα, προσθέτετε το μέλι, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτετε το χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας. Όταν το νερό τελειώσει η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Ζυμώνετε το ψωμί για 8-10 λεπτά, περίπου. Ύστερα, αλευρώνετε καλά το μπολ, βάζετε μέσα τη "μπάλα" της ζύμης και την αφήνετε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξεφουσκώνετε τη ζύμη και την ζυμώνετε για άλλα 1-2 λεπτά. Πλάθετε ένα μακρόστενο καρβέλι και κόβετε σε φέτες με φάρδος 3 εκατοστά.

Πλάθετε σε μικρά μακρόστενα ψωμάκια που τα βάζετε σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνετε τα ψωμάκια να φουσκώσουν και πάλι (τα αφήνουμε περίπου 40 -45 λεπτά) και μετά τα αλείφετε με λίγο γάλα.

15 λεπτά πριν την ώρα που θα βάλετε τα ψωμάκια για ψήσιμο, ανάβετε και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ανοξείδωτο μπολ γεμάτο με νερό.
Πασπαλίζετε τα ψωμάκια με σουσάμι και τα βάζετε στο φούρνο για 45-50 περίπου λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο της κουζίνας.

Συνταγή: Tantekiki.blogspot

Το «γαλλικό» ψωμί

Υλικά:

Μία ημέρα πριν: 1 ½ κούπα αλεύρι για ψωμί, μισό ποτήρι νερό και ¼ του κουταλιού του γλυκού μαγιά.
Ημέρα ψησίματος: 1 ½ κούπα αλεύρι για ψωμί, 1/3 του ποτηριού χλιαρό νερό, 1 ½ κουταλάκι αλάτι, ¼ του κουταλιού του γλυκού μαγιά και 2 κουταλάκια μέλι.

Εκτέλεση:

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της πρώτης ημέρας σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Όταν σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, την καλύπτετε με σελοφάν και την αφήνετε για μία νύχτα (12 με 16 ώρες).

Την επομένη, βάζετε το προζύμι σε ένα μεγαλύτερο μπολ και προσθέτετε το μέλι, το νερό και την μαγιά. Όταν το μίγμα γίνει υγρός χυλός, το αφήνετε για 10 λεπτά. Στην συνέχεια, προσθέτετε το αλάτι και την μισή ποσότητα από το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά. Αλευρώνετε μια επιφάνεια και βάζετε πάνω την ζύμη. Προσθέτοντας μια κουταλιά αλεύρι την φορά, ζυμώνετε για οκτώ λεπτά ή μέχρι το μίγμα να μην κολλάει πια στα χέρια σας.

Σε μπολ ρίχνετε μια κουταλιά λάδι και τοποθετείτε το ζυμάρι, γυρίζοντας το ώστε να λαδωθεί και από τις δύο μεριές. Το καλύπτετε με σελοφάν και το αφήνετε για μιάμιση περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει διπλάσιο. Τότε, βγάζετε το ζυμάρι, το κόβετε στα δύο και το πιέζετε ώστε να φύγει ο αέρας.

Καλύπτετε τις δύο -μέλλουσες- μπαγκέτες και πάλι με σελοφάν και τις αφήνετε για 15 λεπτά. Τέλος, τις πλάθετε με τις παλάμες σας σε δύο κομμάτια ζύμης σε σχήμα μπαγκέτας. Τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για άλλη μία ώρα, κάνετε έξι σχισμές σε κάθε φραντζολάκι και στην συνέχεια ψήνετε στους 200°C στην μεσαία σχάρα του φούρνου, ή μέχρι να δείτε τις μπαγκέτες σας να παίρνουν χρυσαφένιο χρώμα και να τις ακούτε να βγάζουν «κούφιο» ήχο όταν τις χτυπήσετε στο κάτω μέρος.

Ακόμα...

Για να ψήσετε το ψωμί σας θα χρειαστείτε μία ειδική, αντικολλητική φόρμα, όπως αυτή εδώ (τιμή: 6,90 ευρώ). Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αρτοπαρασκευαστή, στον οποίον απλά θα προσθέσετε τα υλικά και το ψωμί θα βγει έτοιμο! Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία αρτοπαρασκευαστών, σε τιμές που κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ, ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξετε.

Παροιμίες και φράσεις για το ψωμί

Βγάζει από κρύο φούρνο ζεστό ψωμί. 

Για να ζυμώσεις το πρωί, αποβραδίς κοσκίνισε. 

Φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι.

Αυτό είναι ψωμοτύρι για μένα. 

Ψωμί μη λείψει σπίτι μας και φούρνος να μη καπνίσει.

Της προκομμένης το ψωμί γρήγορα ανεβαίνει. 

Δεν έχει ψωμί να φάει.

Για ένα κομμάτι ψωμί.

Λίγα τα ψωμιά του.

Εγώ ειμί ο άρτος της ζωής.

Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί.

Βγάζω το ψωμί μου.

Εμείς ψωμί δεν έχουμε κι η γάτα πίτα σέρνει.

Τα έφαγε τα ψωμιά του.

Το έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί.

Ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη.

v