Γιατί δεν πρέπει να πίνετε το νερό της πισίνας

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε το νερό της πισίνας

Η χλωρίνη υποτίθεται ότι «εξουδετερώνει» τα περισσότερα από τα μικρόβια που επιπλέουν στις πισίνες. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα ανθρώπινα απόβλητα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ακόμα και σε συνθήκες απολύμανσης.

Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε ομάδα ερευνητών από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η οποία συνέλεξε δείγματα νερού από 161 φίλτρα σε δημόσιες και ιδιωτικές πισίνες καθώς και πάρκα νερού στην Ατλάντα το περασμένο καλοκαίρι. Περισσότερα από τα μισά δείγματα ήταν μολυσμένα με E. coli, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, προέρχεται από μια κυρίως πηγή – τις ακαθαρσίες των κολυμβητών.

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένες πισίνες στην Ατλάντα αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρόμοιες πρέπει αν είναι οι μολύνσεις στις περισσότερες πισίνες και οφείλεται στο γεγονός ότι οι κολυμβητές δεν πλένονται πριν βουτήξουν στο νερό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καθένας από εμάς φέρει περίπου 0,14 γραμμάρια κοπράνων μέσα στην πισίνα – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα «ατυχήματα». Στις δημοτικές πισίνες, το ποσοστό εντοπισμού E. coli ανήλθε στο 70% των φίλτρων.

«Τα ευρήματα αυτά επισημαίνουν την ανάγκη να βοηθήσουν οι κολυμβητές στην πρόληψη του φαινομένου, κάνοντας ντους πριν βουτήξουν και μπάνιο αν έχουν προβλήματα διάρροιας», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, κάτω υπό σωστές συνθήκες και όταν μια πισίνα έχει λάβει τη σωστή χλωρίωση, βακτήρια όπως το E. Coli, θα πρέπει να εξουδετερώνονται. Σύμφωνα με το CDC, χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να «σκοτωθεί» το E. Coli, αν τα επίπεδα χλωρίου είναι επαρκή, περίπου 16 λεπτά για να ελεγχθεί ο ιός της ηπατίτιδας Α, περίπου 45 λεπτά για να σκοτωθεί το παράσιτο Γιάρδα και πάνω από 10 ημέρες για το παράσιτο Κρυπτοσπορίδιο. Αλλά μόλις ένα ατύχημα διάρροιας μπορεί να προκαλέσει μόλυνση σε όποιον πιει νερό πισίνας.

Βέβαια, οι ερευνητές δεν καθόρισαν αν τα μικρόβια ήταν ζωντανά και επομένως ήταν πιθανό να αναπαραχθούν στο νερό αλλά δεν υπήρχαν εκείνη την περίοδο περιπτώσεις ασθενειών που σχετίζονται με τις πισίνες.

Οι συστάσεις του CDC:

• Μην κολυμπάτε αν έχετε διάρροια
• Κάντε μπάνιο με σαπούνι πριν κολυμπήσετε.
• Κάντε ένα ντους πριν ξαναμπείτε στο νερό.
• Κάντε διαλείμματα για μπάνιο ανά μία ώρα.
• Πλένετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή αλλάξετε πάνες.
• Μην πίνετε το νερό από την πισίνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v