Οι ελληνικές ακτές ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης

Οι ελληνικές ακτές ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης

Όλο και πιο καθαρές αποδεικνύονται οι ακτές της Ευρώπης, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σχετικά με την ποιότητα των νερών που βρέχουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα παράλια των χωρών βρέθηκε πως το 94% όσων προσφέρονται για κολύμβηση ανταποκρίνεται στα minimum στάνταρ ποιότητας νερού.

(φωτο: Καβουρότρυπες, Χαλκιδική)

Η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έρχονται πρώτες στη λίστα των ασφαλέστερων από άποψη καθαρότητας νερών παραλιών, ενώ οκτώ ακόμα χώρες ξεπερνούν τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης στα κριτήρια ποιότητας: Η Μάλτα, η Κροατία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Ισπανία είναι οι χώρες με τις πιο καθαρές θάλασσες για κολύμπι.

Τα κριτήρια ποιότητας

Προκειμένου να ελέγξει την ποιότητα των νερών που προσφέρονται για κολύμβηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, από τα κράτη μέλη να ελέγξουν εργαστηριακά δείγματα από τα νερά τους για συγκεκριμένα βακτήρια που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Βάσει αυτών των αναφορών που στέλνουν στο τέλος κάθε προηγούμενου χρόνου τα κράτη-μέλη, προκύπτουν οι ακτές που ανταποκρίνονται στα πολύ αυστηρά και υποχρεωτικά στάνταρ ποιότητας, αυτές που ανταποκρίνονται στα περισσότερα και πιο αυστηρά στανταρ ποιότητας και αυτές που δεν ανταποκρίνονται.

Οι κάτοικοι της Ευρώπης μπορούν να μάθουν τα πάντα για την ποιότητα των νερών της αγαπημένης τους παραλίας, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της ΕΕΑ Bathing Water, ενώ μέσω της ιστοσελίδας Eye on Earth μπορούν και οι ίδια να αναφέρουν την κατάσταση των νερών των θαλασσών που επισκέπτονται.

Πηγή: eea.europa.eu

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v