25 συμβουλές για να κάνετε τη σχέση σας καλύτερη

25 συμβουλές για να κάνετε τη σχέση σας καλύτερη

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αποφασιστικοί όταν πρέπει να κάνουν μία σημαντική αλλαγή στη ζωή τους προκειμένου να τη βελτιώσουν: Κάνουν ό,τι μπορούν για να χάσουν βάρος, ασκούνται συστηματικά, τρώνε υγιεινά, κόβουν το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αναφορικά με την σχέση με τον σύντροφό τους, όμως, λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν δραστικές αποφάσεις προκειμένου είτε να τη σώσουν ή να την οδηγήσουν σε ένα τέρμα που θα είναι καλύτερο και για τους δύο.

Η συγγραφέας και ντετέκτιβ Catherine Townsend δίνει 25 συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν κάθε μορφής ερωτική σχέση με τρόπους ρεαλιστικούς και αποτελεσματικούς:

Με τη λογική ενός CEO

Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι δεν βαλτώνουν στις αποτυχίες τους. Τις αντιμετωπίζουν σαν ευκαιρίες για μάθηση. Σκεφτείτε: Μήπως ο κακός χωρισμός που είχατε ήταν τελικά ό,τι καλύτερο σας έχει συμβεί;

Κλείστε την πόρτα του μπάνιου

Δεν γίνεται να διατηρήσετε το μυστήριο του ερωτισμού αν σας βλέπει να αποτριχώνεστε ή να κάθεστε στη λεκάνη της τουαλέτας.

Πείτε συγνώμη

Αγάπη σημαίνει να μπορείς πάντα να ζητάς συγνώμη. Μερικές φορές, πάνω στην έξαψη της στιγμής, ανησυχούμε υπερβολικά για το αν έχουμε δίκιο και ξεχνάμε ότι ανήκουμε στην ίδια ομάδα. Ποτέ, όμως, δεν κερδίζεις μία μάχη αν ο άλλος φεύγει δυστυχισμένος.

Αναζητήστε διέξοδο στις φίλες σας όχι στον άνδρα σας

Για τις γυναίκες, το να συζητούν τα προβλήματά τους, τις βοηθά να απελευθερώνουν την ορμόνη της καλής διάθεσης «οξυτοκίνη» με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους. Οι άνδρες, αντίθετα, με τον τρόπο αυτόν κουράζονται και συγχύζονται. Προτιμήστε να πηγαίνετε σε εκείνον όταν χρειάζεστε λύσεις για ένα πρόβλημα.

Χωθείτε στην αγκαλιά του

Όταν μία μακροχρόνια σχέση είναι πραγματικά υγιής, οι αγκαλιές και τα χαϊδολογήματα είναι εξίσου σημαντικά με το σεξ. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία κάνει τα ζευγάρια να δένονται μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το στρες και η πίεση στο αίμα, τα άτομα νιώθουν καλά και πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

Φαγητό και άσκηση σα να είστε single

Φυσικά θέλουμε ο σύντροφός μας να μας αγαπάει όπως κι αν είμαστε, αλλά το να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας φορώντας πιτζάμες και παραγγέλνοντας delivery στέλνει το μήνυμα ότι δε μας νοιάζει πια ο άλλος.

Συζήτηση περί χρημάτων

Προσποιηθείτε ότι πρόκειται να κάνετε ένα προγαμιαίο συμβόλαιο. Ανοίξτε, λοιπόν, όλα σας τα χαρτιά: Συζητήστε για τα εισοδήματά σας, τα πιθανά χρέη σας και τους οικονομικούς σας στόχους. Η οικονομική ασυμφωνία είναι μία από τις πρώτες αιτίες διαζυγίων σήμερα, οπότε είναι σημαντικό να ξέρετε εγκαίρως αν εσείς είστε από τους τύπους που αποταμιεύουν, ενώ εκείνος από αυτούς που ξοδεύουν ασύστολα.

Καταλάβετε τι θέλετε

Να θυμάστε πάντα ότι οι σχέσεις δεν είναι κουλοχέρηδες. Συνεχίζοντας να επενδύετε σε κάτι που δεν αποδίδει δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες να χτυπήσετε jackpot στο τέλος. Αντί να περιμένετε να συμβεί κάτι που θα φέρει την αλλαγή, προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι θέλετε, τόσο με τον σύντροφό σας όσο και με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Κάντε ερωτήσεις

Ο φόβος είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι περιμένουν χρόνια μέχρι να ανακαλύψουν ότι ο άνθρωπος με τον οποίον είναι μαζί δεν θέλει να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά. Η ερώτηση, της οποίας την απάντηση φοβάστε να ακούσετε, είναι αυτή ακριβώς που πρέπει να κάνετε.

Αφήστε τις απαιτήσεις

Καλό είναι να έχετε υψηλά πρότυπα, αλλά αν η λίστα των απαιτήσεών σας από τον μελλοντικό σας σύντροφο ξεπερνά τη μία σελίδα, ίσως είστε υπερβολικά απαιτητικοί. Ξεχάστε τον φανταστικό άνδρα που έχετε σχηματίσει στο κεφάλι σας και δεχθείτε πως ο τέλειος άνδρας για εσάς δεν θα είναι τέλειος. Και δεν πειράζει, γιατί ούτε εσείς είστε.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Είναι τοξικό. Δηλητηριάζει το μυαλό. Από το να ζηλεύετε τα posts των φίλων σας στο Facebook, κοιταχτείτε στον καθρέφτη: Πώς αλλάξετε εσείς τον τελευταίο χρόνο; Τι μάθατε; Τι ελπίζετε να πετύχετε;

Να είστε λογικοί

Όταν ερωτευόμαστε ενεργοποιείται στον εγκέφαλο η ίδια ντοπαμίνη, σα να έχετε πάρει κοκαΐνη. Να θυμάστε, λοιπόν, ότι τον πρώτο καιρό σε μία σχέση βρίσκεστε υπό την επήρεια της ερωτικής τρέλας. Να θυμίζετε κατά καιρούς στον εαυτό σας να είναι λογικός, να κάνετε ερωτήσεις και να ακούτε τις απαντήσεις που σας δίνει το μυαλό σας. Ακόμα και αυτές που δεν θέλετε να ακούσετε.

Μην αναρωτιέστε από το πρώτο ραντεβού αν αυτός είναι ο Ένας

Προσποιηθείτε ότι πρόκειται να συναντήσετε έναν φίλο, ώστε να αποφύγετε να παρατηρείτε συνεχώς τις ατέλειές του και να είστε πιο χαλαρές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση –αυτό θα σας κάνει να δείχνετε και πιο σέξι.

Σταματήστε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα

Κλείστε το τηλέφωνο την ώρα του φαγητού, ακούστε προσεκτικά αυτά που έχει να σας πει ο σύντροφός σας και μη σκέφτεστε τα e-mail στα οποία πρέπει να απαντήσετε κατά την διάρκεια του σεξ. Προσπαθήστε να είστε 100% παρόντες στη σχέση σας.

Αφήστε πίσω σας το παρελθόν

Συγχωρέστε τον πρώην που σας απάτησε ή κάποιον φίλο που σας απογοήτευσε. Αυτό δε σημαίνει πως ήταν σωστό αυτό που έκαναν, αλλά ότι επιλέγετε να το αφήσετε πίσω σας και να ελευθερωθείτε. Αν είναι οι ενοχές που σας κρατούν πίσω, αποζημιώστε τις και συγχωρέστε τον εαυτό σας για λάθη του παρελθόντος.

Ζήστε περιπέτειες μαζί

Αν βαριέστε, σταματήστε να είστε βαρετοί. Μάθετε μία νέα γλώσσα, κάντε ένα ταξίδι ή απλά πηγαίνετε στο λούνα παρκ. Το σημαντικό είναι να μην σταματήσετε ποτέ να διασκεδάζετε.

Δώστε

Τα μικρά δωράκια, στη διάρκεια του χρόνου, διατηρούν το αίσθημα ζεστασιάς και τρυφερότητας στα ζευγάρια. Ακόμα και οι πιο απλές πράξεις –ένα μήνυμα στο κινητό, ένα μασάζ, το να ετοιμάσετε το αγαπημένο του φαγητό μετά από μία κουραστική μέρα, μπορεί να ενισχύσει την οικειότητα σε μια σχέση.

Μην κάνετε τίποτα

Όταν αμφιβάλλετε για το τι πρέπει να κάνετε, μερικές φορές είναι καλύτερα να μην κάνετε τίποτα. Μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, αλλά πριν στείλετε αυτό το θυμωμένο e-mail αναρωτηθείτε: Αυτό είναι δράση ή αντίδραση; Συχνά, η ανάγκη μας να κάνουμε κάτι παρακινείται από το συναίσθημα, οπότε ίσως τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα αν περιμένετε μέχρι να μπορείτε να πάρετε πιο λογικές αποφάσεις.

Προσέχετε τους τρόπους σας στους τσακωμούς

Είναι δύσκολο να είναι κανείς ευγενικός κατά την διάρκεια ενός σοβαρού τσακωμού, γι'αυτό θέστε ξεκάθαρους κανόνες εγκαίρως: Δεν χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και δεν τσακωνόμαστε μπροστά σε άλλους.

Μάθετε να ζείτε τη στιγμή από το να παθιάζεστε να τα αποκτήσετε όλα

Έτσι κι αλλιώς κάτι τέτοιο είναι αυταπάτη, καθώς οι ζωές μας είναι σε διαρκή ροή. Η μεγαλύτερη ασφάλεια στη δουλειά ή στη σχέση μας ισούται με λιγότερη ελευθερία, και υπάρχουν ίσα πλεονεκτήματα και στις δύο συνθήκες. Έτσι, είτε είναι ο καταπληκτικός σας σύντροφος, είτε η περιπετειώδης single ζωή σας, ή απλά το γεγονός ότι ξέρετε τι ρόλο παίζει κάθε κουμπί στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, βρείτε κάτι για να εκτιμήσετε αυτή τη στιγμή στη ζωή σας.

Καθαρίστε τη συναισθηματική σας ζωή

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να διαγράψει τους φίλους που σας κάνουν κακό, τους πρώην που δε μπορούν να δεσμευτούν αλλά εμφανίζονται κάθε φορά που γνωρίζετε κάποιον που μπορεί, και οποιονδήποτε άλλον που όταν σας καλεί σας κάνει να θέλετε να του το κλείσετε.

Προγραμματίστε το σεξ

Μην το ονομάσετε «σεξ» αν δεν θέλετε, αλλά «ραντεβού». Μπορεί να μην ακούγεται σέξι, αλλά όσο περισσότερο σεξ κάνετε τόσο περισσότερο θα θέλετε. Και αυτή είναι μία εξαιρετική δικαιολογία για να αγοράσετε μερικά ακόμα σούπερ-σέξι εσώρουχα.

Κοιμηθείτε με νεύρα

Δεν υπάρχει λόγος να τραβήξετε έναν τσακωμό στην κρεβατοκάμαρα, ενώ είστε εξαντλημένοι ή συναισθηματικά καταβεβλημένοι. Κοιμηθείτε και όταν ξυπνήσετε μπορεί να δείτε τα πράγματα με νέα προοπτική.

Κάντε του κομπλιμέντα

Είναι εύκολο να τονίζουμε στον άλλον κάθε τόσο τα λάθη του, αλλά πόσο συχνά βρίσκουμε τον χρόνο ή τη διάθεση να πούμε στον σύντροφό μας «μπράβο» για τις επιτυχίες του; Όχι μόνο θα φτιάξει τη μέρα του, αλλά θα του δώσει κίνητρο να το κάνει ξανά.

Ενημερωθείτε για τη γονιμότητά σας

Αν το βιολογικό σας ρολόι χτυπά και είναι στις επιθυμίες σας το να αποκτήσετε κάποτε παιδιά, ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές τεχνητής γονιμοποίησης που είναι διαθέσιμες. Αυτό μπορεί να σημαίνει κατάψυξη ωαρίων, έναν ορμονικό έλεγχο του αποθεματικού των ωοθηκών σας ή το να σκεφτείτε τη ζωή σας ως single γονιός. Το να έχετε στο μυαλό σας ένα Πλάνο Β αναφορικά με την απόκτηση παιδιών θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για το μέλλον σας, ανεξάρτητα με την τωρινή σας κατάσταση.

Πηγή: Elle.com

v