Κουρτίνες: Ιδέες και οικονομικές προτάσεις

Κουρτίνες: Ιδέες και οικονομικές προτάσεις

Οι κουρτίνες ντύνουν το σπίτι, ακόμα κι αν η παρουσία τους στον χώρο είναι διακριτική. Υπάρχει, όμως, μία σύγχυση όταν πρόκειται για καλοκαιρινές κουρτίνες: Θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμες για να «κόβουν» τον ήλιο ή δροσερές και αέρινες, όπως όλα τα υφάσματα που επιλέγουμε για το σπίτι μας αυτή την εποχή;

(Οι κουρτίνες της φωτογραφίας είναι από την συλλογή Jonathan Adler και μπορείτε να τις παραγγείλετε μόνο ηλεκτρονικά, από το online κατάστημα)

Οι διακοσμητές συμβουλεύουν τα εξής:

Αποφασίστε ανάλογα με τις ανάγκες σας

Αν ο χώρος στον οποίον θα βάλετε κουρτίνες λούζεται από τον ήλιο και ζεσταίνεται υπερβολικά, προτιμήστε κουρτίνες τύπου black-out, δηλαδή κουρτίνες από χοντρό ύφασμα που θα «κόβουν» τον ήλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι και σκουρόχρωμες. Στο εμπόριο θα βρείτε και λευκές ή μπεζ black-out κουρτίνες. Αν, όμως, ο χώρος δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινός, οι κουρτίνες σας πρέπει να είναι λεπτές και κατά προτίμηση, το καλοκαίρι, βαμβακερές.

Layering στις κουρτίνες

Μία συνδυαστική λύση για κάθε ανάγκη είναι το layering στις κουρτίνες, δηλαδή να βάλετε μία λεπτή, βαμβακερή ή μεταξωτή κουρτίνα σε λευκό ή εκρού χρώμα, και από πάνω (ή από μπροστά της) άλλη μία από πιο χοντρό βαμβάκι, την οποία θα τραβάτε μόνο τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Όλες τις υπόλοιπες ώρες οι χοντρές κουρτίνες μπορούν να μένουν τραβηγμένες στο πλάι.

Χρώμα και ύφασμα

Συνηθίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες να επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα υφάσματα για το σπίτι. Τα πιο σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο, το πράσινο ή το κόκκινο, απορροφούν τη θερμότητα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του χώρου (όπως συμβαίνει και με τα σκουρόχρωμα ρούχα). Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η κουρτίνα τόσο πιο δροσερό θα είναι και το σπίτι.

Αναφορικά με το ύφασμα, το βαμβάκι είναι ιδανικό για το καλοκαίρι, ενώ το μετάξι, το οποίο είναι εξίσου δροσερό, μπορεί να «καεί» από την υπερβολική ζέστη. Το λινό είναι πολύ δημοφιλές, αν και αρκετά ευαίσθητο επειδή τσαλακώνεται εύκολα, ενώ το βελούδο είναι πολύ ανθεκτικό και συνιστάται για τους χειμερινούς μήνες.

Φωτο-ιδέες για καλοκαιρινές κουρτίνες

Διαφανείς και δροσερές

Και καλοκαιρινές και σκουρόχρωμες

Όμορφες παστέλ αποχρώσεις

Vintage στιλ

Για δωμάτια με φως

Από λινάτσα για μικρά παράθυρα

Από πού θα τις αγοράσετε:

Από την λαϊκή

Σας ακούγεται... μπανάλ; Κι όμως, στις περισσότερες λαϊκές αγορές θα βρείτε πάγκους με υφάσματα που προορίζονται για κουρτίνες σε μεγάλη ποικιλία. Μπορεί τα σχέδια να μην περιλαμβάνουν τις «τελευταίες λέξεις της μόδας», όμως θα βρείτε σίγουρα πολλές μονόχρωμες ή απλές ριγέ, καθώς και διάφορες με κεντητά μοτίβα, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με παλιές κουρτίνες που πιθανώς ήδη έχετε για vintage στιλ σε κάποιο δωμάτιο. Οι δε τιμές στα υφάσματα αυτά είναι ασυναγώνιστες, αφού κυμαίνονται στα 5 με 15 ευρώ ανά μέτρο.

Από την IKEA

Χαρούμενα και μοντέρνα σχέδια σε υφάσματα για κουρτίνες θα βρείτε και στην σουηδική αλυσίδα καταστημάτων, ενώ στο τμήμα λευκών ειδών θα βρείτε και έτοιμες κουρτίνες σε ζεύγη. Οι τιμές των έτοιμων κουρτινών κυμαίνονται στα 40 με 60 ευρώ, ενώ στα υφάσματα με το μέτρο δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ/μέτρο. Στην IKEA θα βρείτε, επίσης, μεγάλη ποικιλία σε στόρια.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της ΙΚΕΑ.

Από το New Home – Χυτήρογλου

Έτοιμες κουρτίνες και υφάσματα κουρτινών με το μέτρο θα βρείτε, φυσικά, και στα καταστήματα Χυτήρογλου, στα οποία μάλιστα αξίζει να βρεθείτε κατά την περίοδο των εκπτώσεων αφού τότε θα βρείτε σημαντικά μειωμένες τιμές. Οι τιμές στα υφάσματα με το μέτρο ξεκινούν από 12 και φτάνουν τα 35 ευρώ, ενώ στις έτοιμες κουρτίνες κυμαίνονται στα 20 με 50 ευρώ.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα των New Home – Χυτήρογλου.

Από τα Zara Home

Από τα πιο όμορφα και στιλάτα σχέδια για έτοιμες κουρτίνες θα βρείτε στα Zara Home, αλλά σε λίγο πιο τσιμπημένες τιμές. Επίσης, οι κουρτίνες που θα βρείτε εκεί απαιτούν κουρτινόξυλο, αφού όλες έχουν θηλιές και όχι τρέσα. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 45 με 65 ευρώ, αν και υπάρχουν και οι μεταξωτές με 100 ευρώ. Ενδεικτικά η κουρτίνα της φωτογραφίας (διαστ. 140 x 270 εκ.) κοστίζει 45,99 ευρώ/τεμάχιο.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα Zara Home.

Από τα Laura Ashley Home

Αν αναζητάτε ακόμα πιο κομψές κουρτίνες, για όλα τα δωμάτια και ιδιαίτερα για το παιδικό, τα Laura Ashley θα σας γοητεύσουν με το country chic στιλ τους και την ποιότητα των υφασμάτων τους. Κι αν οι τιμές τους σας φαίνονται τσιμπημένες, αναζητήστε τις κουρτίνες που σας ενδιαφέρουν στο online κατάστημα της εταιρίας. Ενδεικτικά, η παιδική κουρτίνα της φωτογραφίας (διαστ. 30,50 x 140 εκ.) κοστίζει 33,30 ευρώ / τεμάχιο. Μάλιστα, διατίθενται μαξιλαράκια, αλλά και ύφασμα με το μέτρο σε σχέδια ίδια με αυτά των κουρτινών για περισσότερη ομοιομορφία στο δωμάτιο.

Δείτε περισσότερα στο online κατάστημα Laura Ashley Home, ή επισκεφθείτε τα Notos Galleries Home για να δείτε τα σχέδια από κοντά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v