5 υγιεινές και θρεπτικές συνταγές για εγκύους

5 υγιεινές και θρεπτικές συνταγές για εγκύους

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλοι φροντίζουν διαρκώς να σας θυμίζουν τι δεν πρέπει να τρώτε. Τι μπορείτε, όμως, να φάτε άφοβα, που να είναι και νόστιμο και ασφαλές για εσάς και το μωρό σας; Δείτε κάποιες εύκολες και νόστιμες συνταγές, ιδανικές για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπιφτέκια γαλοπούλας με λεμόνι και βασιλικό

Υλικά:

½ κιλό κιμά γαλοπούλας
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, πλυμένο, στεγνό και ψιλοκομμένο
1 (περίπου 2 φέτες) κούπα τριμμένο ψωμί ολικής άλεσης
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Φλούδα από 1 λεμόνι, τριμμένη

Εκτέλεση:

Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά σε μπολ μεσαίου μεγέθους. Χωρίστε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και πλάστε το ώστε να γίνουν 4 μπιφτέκια, τα οποία μπορείτε να μαγειρέψετε αμέσως ή να βάλετε στην κατάψυξη για αργότερα.

Για το μαγείρεμα, σε μεσαίου μεγέθους αντικολλητικό τηγάνι, απλώστε ελάχιστο ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. Βάλτε τα μπιφτέκια στο τηγάνι και μαγειρέψτε τα για 12 λεπτά, γυρνώντας τα περιστασιακά.

Ρίξτε τους αλάτι και πιπέρι, ρίξτε και ¼ της κούπας νερό, τοποθετήστε το καπάκι και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 2 λεπτά, ή μέχρι να έχουν ψηθεί καλά.

Μπορείτε να τα σερβίρετε με βραστά λαχανικά και ρύζι, ή να τα βάλετε σε ψωμάκια, με τυρί και ντομάτα, και να φτιάξετε burgers.

Πίτες με ρεβίθια και σως από ταχίνι

Υλικά:

400 γρ. ρεβίθια, πλυμένα και στραγγισμένα
1 μικρή κόκκινη, γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
½ αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 κόκκινες ντομάτες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
½ κούπα τριμμένο κρεμμύδι
½ κούπα τριμμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό
1 κούπα τυρί φέτα σε κύβους
1/3 της κούπας ψιλοκομμένες μαύρες ελιές
¼ της κούπας σταφίδες
2 κ.σ. ταχίνι
Χυμό από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
½ κ.γ. τριμμένο κύμινο
¼ κ.γ. καγιέν
¼ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. νερό
4 πίτες ολικής άλεσης, κομμένες στη μέση

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα ρεβίθια, την πιπεριά, το αγγούρι, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο ή μαϊντανό, τη φέτα, τις ελιές και τις σταφίδες.

Βάλτε το λάδι, το ταχίνι, το λεμόνι, το σκόρδο, το κύμινο, το καγιέν, τα αλάτι, το πιπέρι και το νερό σε μπλέντερ και αναμείξτε καλά, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Έπειτα προσθέστε το στο παραπάνω μπολ και ανακατέψτε καλά.

Γεμίστε τις πίτες με το μείγμα και σερβίρετε.

Σαλάτα με noodles ρυζιού

Υλικά:

1 χούφτα μπιζέλια
120γρ. noodles ρυζιού
Ηλιέλαιο
1 πακέτο τόφου, στεγνό και κομμένο σε λωρίδες
Αλάτι
2 κ.σ. φρέσκο χυμό lime
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κούπα από: ντοματίνια κομμένα στη μέση, αγγούρι κομμένο ζουλιέν, καρότα τριμμένα και μία κόκκινη γλυκιά πιπεριά.
Λίγη φρέσκια μέντα και κόλιανδρο
1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κ.σ. ψιλοκομμένα κάσιους

Εκτέλεση:

Βράστε τα μπιζέλια και στραγγίξτε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν.

Βράστε τα noodles για μερικά λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε λίγο ηλιέλαιο, ίσα-ίσα να το καλύψει, και αφήστε το να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάλτε το τόφου και τηγανίστε το μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσαφί και από τις δύο πλευρές, για 3-5 λεπτά. Έπειτα, μεταφέρετέ το σε απορροφητικό χαρτί και ρίξτε λίγο αλάτι.

Αναμείξτε τον χυμό lime, το ξύδι και τη ζάχαρη.

Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα και μεταφέρετέ το στο ψυγείο. Αφήστε το να κρυώσει για μερικές ώρες. Σερβίρετε γαρνίροντας με τα τριμμένα κάσιους.

Φιλέτο ψαριού με σαφράν, ντομάτες και καλαμπόκι

Υλικά:

1 τσιμπιά σαφράν
¼ της κούπας βραστό νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλάτι
2 κούπες ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κούπες καλαμπόκι (από κονσέρβα)
½ κιλό φρέσκο, λεπτό φιλέτο ψαριού (π.χ. λυθρίνι ή βακαλάο)
Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, για το γαρνίρισμα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπολ το ζεστό νερό με σαφράν και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο αλλά ρηχό τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και σωτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, για 4 περίπου λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και το υγρό με το σαφράν και αφήστε το μείγμα να βράσει. Ανακατεύετε και περιμένετε μέχρι να δημιουργηθεί μία πιο παχύρρευστη σάλτσα.

Προσθέστε το καλαμπόκι, καλύψτε με ένα καπάκι, και αφήστε το να μαγειρευτεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε μέσα στο τηγάνι τα φιλέτα ψαριού, ρίχνοντας μπόλικη σάλτσα από πάνω τους. Τοποθετήστε πάλι το καπάκι και αφήστε τα φιλέτα να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά, μέχρι το ψάρι να αποκτήσει οπάκ χρώμα.

Γαρνίρετε τα ψάρια με σχοινόπρασο, ρίξτε και λίγο μαύρο πιπέρι και σερβίρετε με σάλτσα.

Ζυμαρικά με λεμόνι και σπανάκι

Υλικά:

250γρ. παπαρδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κιλό φύλλα από φρέσκο σπανάκι
¼ της κούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
½ κ.γ. ξύσμα φλούδας από λεμόνι
½ κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Παράλληλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Βάλτε μέσα το σπανάκι και μαγειρέψτε το, ανακατεύοντας με τσιμπίδα, μέχρι να μαλακώσει λίγο, για 2 λεπτά.

Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.

Προσθέστε και τα ζυμαρικά που έχετε πλέον στραγγίξει και ανακατέψτε. Σερβίρετε με μπόλικη παρμεζάνα.

Πηγή: fitpregnancy

v