Οι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε

Οι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε

Τρώτε και πεινάτε περισσότερο; Δείτε ποιες είναι οι τροφές που αντί να μας χορταίνουν, μας δημιουργούν αίσθημα πείνας. Τροφές που αν καταναλωθούν μέσα στην ημέρα έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν την όρεξη και να οδηγούν σε περαιτέρω κατανάλωση φαγητού, πέραν του φυσιολογικού.

Τροφές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο (MSG). Το συναντάμε σε σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου. Πιο αναλυτικά: Στα τρόφιμα με γεύση τυριού (chips, γαριδάκια, crackers κτλ), σε κύβους νοστιμιάς και ζωμούς, στα αλλαντικά, σε λουκάνικα hot dog, σε noodles στιγμής, σε έτοιμες/αφυδατωμένες σούπες, σε dressing σαλατών, σε έτοιμες σάλτσες, σε κονσερβαρισμένα τρόφιμα, σε έτοιμα κατεψυγμένα τρόφιμα, σε fast food (και ιδίως σε προϊόντα κοτόπουλου), στη σάλτσα σόγιας και σε άλλες πρώτες ύλες της κινέζικης κουζίνας. Το μονογλουταμινικό νάτριο έχει την ιδιότητα να αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα με αποτέλεσμα να ζητάμε περισσότερη τροφή για να αναπληρώσουμε την ενέργεια μας.

Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως η σοκολάτα, τα σιροπιαστά γλυκά, οι πάστες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα ζαχαρούχα δημητριακά, οι μπάρες σνακ, τα αναψυκτικά κ.ά. Η κατανάλωση γλυκών και γενικότερα η ζάχαρη, αν και πηγή ενέργειας, ανεβοκατεβάζει απότομα τις τιμές του σακχάρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονο αίσθημα πείνας. Αν και για λίγη ώρα, λόγω της κατανάλωσης της ζάχαρης, μπορεί να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, γρήγορα θα νιώσουμε και την ανάγκη κατανάλωσης φαγητού. Αν θελήσετε γλυκό, τουλάχιστον να το συνδυάζετε με γάλα, γιαούρτι ή φρούτο. Το αίσθημα κορεσμού θα είναι έτσι πολύ πιο έντονο και συνεπώς αποτελεσματικό.

Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα λευκά μακαρόνια, όταν καταναλώνονται σε ποσότητα και με μεγάλη συχνότητα οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων. Η αιτία είναι ότι μετά την κατανάλωση των τροφών αυτών υπάρχει απότομα μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, την οποία στην συνέχεια ακολουθεί απότομη πτώση, καθώς η ινσουλίνη που απελευθερώνεται απορροφά όλη την γλυκόζη από το αίμα. Η απότομη πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα πυροδοτεί τα σήματα της πείνας στον εγκέφαλο, που του λένε πως πρέπει να καταναλώσει ακόμα περισσότερη τροφή. Για να αποφευχθεί η αυξημένη επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνετε αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς ζάχαρη).

Τροφές πλούσιες σε κακά λιπαρά. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως είναι τα πλήρη σε λιπαρά τυριά, το αγελαδινό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, η κρέμα γάλακτος και τα τηγανητά, εκτός από την βλαβερή δράση που έχουν στην υγεία, μερικά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο. Καλό είναι να καταναλώνονται μαζί με μια καλή πηγή φυτικών ινών (όπως μια πράσινη σαλάτα) προκειμένου να δυσαπορροφάται ένα μέρος των λιπαρών και να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Τροφές πλούσιες σε αλάτι. Το αλάτι θεωρείται ότι αυξάνει την όρεξη και αυτός είναι ο λόγος που τα αλμυρά σνακ είναι πολύ εθιστικά και συχνά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε. Επιπλέον η ζάχαρη επιδρά σε συγκεκριμένους αισθητήρες κορεσμού που σχετίζονται με το γλυκό ή το αλμυρό αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε κορεσμό π.χ. για γλυκό, αλλά να θέλετε να φάτε επίμονα κάτι αλμυρό.

Αλκοόλ. Είναι γνωστό ότι το οινόπνευμα ανοίγει την όρεξη. Αλλά πώς; Αρχικά να πούμε ότι όταν πίνουμε έχουμε μεγαλύτερη δυσκολία να αντισταθούμε στους διατροφικούς πειρασμούς. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι πίνοντας 1 ποτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την όρεξη, αλλά όταν τα ποτά ή τα ποτήρια κρασιού φτάνουν τα 4 φαίνεται να αυξάνεται η όρεξη και η κατανάλωση θερμίδων σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Προτιμήστε να πιείτε το κρασί μαζί με το φαγητό, προς το τέλος ή μετά το φαγητό γιατί έτσι δεν θα φάτε παραπάνω. Το αλκοόλ πυροδοτεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι με αποτέλεσμα αυτό να είναι έτοιμο να αφομοιώσει αμέσως μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Αποφεύγοντας αυτές τις τροφές και καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, και προϊόντα ολικής αλέσεως θα μπορέσετε να ελέγξετε και να μειώσετε το βάρος σας, και έτσι να αποκτήσετε το σώμα που επιθυμείτε. Η παράλληλη σωματική αύξηση διευκολύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους και πόντων, και σμιλεύει το σώμα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v