5 πανεύκολες μακαρονάδες

5 πανεύκολες μακαρονάδες

Μετά την ακατάσχετη κρεατοφαγία των τελευταίων ημερών, μία ελαφριά μακαρονάδα με λαχανικά ή ψαρικά είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να αποτοξινωθούμε χωρίς να στερηθούμε τη γεύση, αλλά ούτε και τον πολύτιμο χρόνο μας.

Δείτε 5 πανεύκολες συνταγές με μακαρόνια.

Ταλιατέλες με σάλτσα μεσογειακή

Τι θα χρειαστείτε (συνταγή για 4 άτομα)
1 πακέτο ταλιατέλες
3-4 φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελιές κομμένες σε ροδέλες (μαύρες ή πράσινες)
Κάπαρη
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο μαϊντανό
1 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι-πιπέρι
Ρίγανη
Ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα

Τι θα κάνετε: Τσιγαρίζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, έπειτα ρίχνετε την κάπαρη και τις ελιές και «σβήνετε» με 1 ποτήρι κρασί. Έπειτα ρίχνετε τις φρέσκες ντομάτες και ανακατεύετε μερικά λεπτά να φύγουν τα πολλά νερά. Στην συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, που έχετε διαλύσει σε ένα ποτηράκι με 2 δάχτυλα νερό. Αφήνετε να βράσουν.

Βράζετε και τις ταλιατέλες. Αφού έχει «δέσει» η σάλτσα προσθέτετε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και λίγο μαϊντανό. Ανακατεύετε, αφήνετε μερικά ακόμη λεπτά και είναι έτοιμη. Σερβίρετε με ζεστές ταλιατέλες και πασπαλίζετε με την μυζήθρα.

Σπαγγέτι με σάλτσα τόνου

Τι θα χρειαστείτε (συνταγή για 4 άτομα)
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι (λεπτά)
2 φρέσκες ντομάτες, καθαρισμένες από την φλούδα τους και ψιλοκομμένες
Σάλτσα ντομάτας
2 κονσέρβες τόνο σε νερό (θα στραγγίξετε τον τόνο)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, κέρατο
1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
Λίγο μαϊντανό
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι – πιπέρι

Τι θα κάνετε: Βάζετε τα μακαρόνια να βράσουν και λίγο πριν το τέλος ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, να βράσει και αυτό, για να μην χρειαστεί να τα τσιγαρίσετε. Ωστόσο, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και την πιπεριά που έχετε ψιλοκόψει, ρίχνετε τον τόνο και ανακατεύετε καλά και «σβήνετε» με το κρασί. Προσθέτετε την σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας, τον πελτέ που έχετε αραιώσει σε δύο δάχτυλα νερό και μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να πιεί η σάλτσα τα νερά. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο μαϊντανό. Σερβίρετε ενώ είναι ζεστά και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Φιογκάκια με λευκή σάλτσα σολομού

Τι θα χρειαστείτε (συνταγή για 2 άτομα)
½ πακέτο ζυμαρικά φιογκάκια
250 γρ. φιλέτο σολομού, ψητό και κομμένο σε κυβάκια
500ml κρέμα γάλακτος
100γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Μοσχοκάρυδο
Λίγο άνηθο
Αλάτι-πιπέρι
Βούτυρο

Τι θα κάνετε: Καταρχήν ψήνετε τον σολομό στον φούρνο, σε σχαρίτσα για να φύγουν τα λίπη του, χωρίς λάδι (θα είναι έτοιμος σε 10-15 λεπτά). Ωστόσο, βάζετε και τα ζυμαρικά να βράζουν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και ρίχνετε τον σολομό που έχετε κόψει σε κυβάκια. Τσιγαρίζετε και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε μερικά λεπτά να βράσει. Προσθέτετε την παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά για να γίνει το μείγμα παχύρρευστο. Έπειτα ρίχνετε τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε την σάλτσα στα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε γαρνίροντας με ένα κλαράκι άνηθου.

Πέννες με σάλτσα μελιτζάνας

Τι θα χρειαστείτε (συνταγή για 4 άτομα)
1 πακέτο ζυμαρικά πέννες
4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1-1½ κιλό μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Λίγο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι
Τριμμένη, ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες και μετά σε τετραγωνάκια, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου μία ώρα, για να ξεπικρίσουν. Ωστόσο, ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Αφού περάσει μία ώρα πλένετε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζετε καλά για να φύγουν τα νερά. Βάζετε και τα ζυμαρικά να βράζουν.

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε. Έπειτα ρίχνετε τις μελιτζάνες, τις ανακατεύετε για να τσιγαριστούν λίγο, χωρίς να μαυρίσουν, και προσθέτετε την ντομάτα, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε την σάλτσα για περίπου μισή ώρα.

Σερβίρετε με τα ζυμαρικά, προσθέτοντας τριμμένη μυζήθρα.

Λιγκουίνι με σάλτσα αματριτσιάνα

Τι θα χρειαστείτε (συνταγή για 2 άτομα)
½ πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι
80 γρ. μπέικον
1 μικρή πιπεριά καυτερή
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους
20 γρ. κρασί λευκό
180 γρ. σάλτσα ντομάτας
20 γρ. παρμεζάνα
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι – πιπέρι

Τι θα κάνετε: Ξεκινήστε βράζοντας τα ζυμαρικά. Ωστόσο, σοτάρετε στο λάδι την πιπεριά και το μπέικον. Προσθέτετε το κρεμμύδι και μετά από 2-3 λεπτά τη φρέσκια ντομάτα. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνετε το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και τα ζυμαρικά στο ίδιο τηγάνι (εφόσον είναι μεγάλο) για να «δέσει» η σάλτσα μαζί με αυτά. Γαρνίρετε με μπόλικη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

v