Πώς μένεις έγκυος: Μύθοι και αλήθειες

Πώς μένεις έγκυος: Μύθοι και αλήθειες

Η στήλη «Οι ειδικοί απαντούν» του Mama365 λαμβάνει καθημερινά δεκάδες ερωτήματα αναγνωστών αναφορικά με ζητήματα υγείας και γονιμότητας. Συγκεντρώσαμε τα συχνότερα εξ αυτών, γύρω από τα οποία συχνά δημιουργούνται αβάσιμες θεωρίες και αναζητήσαμε επιστημονικές και έγκυρες απαντήσεις από επιστήμονες και έρευνες. Δείτε, λοιπόν, πώς μία γυναίκα μπορεί να μείνει ή να μη μείνει έγκυος.

Μένεις έγκυος με διακοπτόμενη συνουσία;

Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος κ. Βασιλική Χατζηραφαήλ αναφέρει ότι η διακοπτόμενη συνουσία, δηλαδή η απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτωση, μπορεί να προκαλέσει εγκυμοσύνη, αφού οι σταγόνες υγρού που εκκρίνονται από το πέος σε στύση μπορεί να περιέχουν ποσότητα σπερματοζωαρίων ικανή να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Μένεις έγκυος μόνο τις γόνιμες ημέρες;

Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο κ. Θεοδόση Αρκουλή, εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται αυστηρά μόνο τις γόνιμες ημέρες στον κύκλο της γυναίκας, ωστόσο καθώς το σπέρμα μπορεί να ζήσει στους τραχηλικού αδένες (δηλαδή στην είσοδο της μήτρας) για τουλάχιστον 4 ημέρες, οι σάλπιγγες συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με σπερματοζωάρια που μπορούν να γονιμοποιήσουν όποιο ωάριο τύχει να βρεθεί εκεί.

Μιλάμε για υπογονιμότητα αν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά τον έναν χρόνο προσπαθειών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι, το οποίο αν και έχει φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για έναν χρόνο, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδί.

Γίνεται να έχεις καθυστέρηση, συμπτώματα εγκυμοσύνης αλλά να μην είσαι έγκυος;

Σύμφωνα με απάντηση του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου κ. Θεοδόση Αρκουλή σε ερώτημα αναγνώστριας του Mama365, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην περίοδο και τα συμπτώματα να είναι τυχαία.

Θα μείνω έγκυος αμέσως μόλις σταματήσω τα αντισυλληπτικά;

Όχι, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο, λένε οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, στην πλειοψηφία τους, οι γυναίκες που σταματούν να παίρνουν αντισυλληπτικά δε μένουν έγκυοι από τον πρώτο μήνα προσπαθειών. Άλλωστε, ακόμα και τα πιο υγιή ζευγάρια έχουν μόνο μία στις τέσσερις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί σε έναν οποιοδήποτε κύκλο.

Υπάρχουν φαγητά που ενισχύουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος κ. Θεοδόσης Αρκουλής λέει ότι η μεσογειακή ισορροπημένη δίαιτα και η καλή υγεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή γονιμότητα. Υπάρχουν και ορισμένα πολυβιταμινούχα σκευάσματα που θεωρητικά βοηθούν την γονιμότητα, αλλά αν ορμόνες όπως η προλακτίνη ή η τεστοστερόνη είναι φυσιολογικές, συνήθως δεν προσφέρουν μεγάλη βοήθεια.

Είμαστε και οι δύο απολύτως υγιείς. Είναι δυνατόν να είμαστε υπογόνιμοι;

Πολλοί, υγιέστατοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας χωρίς να το καταλάβουν ποτέ μέχρι τη στιγμή που θα προσπαθήσουν να κάνουν παιδί. Απλώς, επισημαίνουν οι ειδικοί, το να μην είναι κανείς υγιής αυξάνει τις πιθανότητες να μη μπορεί να αποκτήσει παιδί.

Όσο πιο συχνά κάνουμε σεξ τόσο πιο πιθανό είναι να μείνω έγκυος;

Ο κ. Αρκουλής λέει ότι αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί με τον σύντροφό σας, το καλύτερο είναι να κάνετε σεξ μέρα παρά μέρα, μεταξύ της 10ης και της 20ης ημέρας του κύκλου σας.

Αν έμεινα εύκολα έγκυος την πρώτη φόρα, εξίσου εύκολα θα έρθει και το δεύτερο;

Αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, παρόλο που το πρώτο ήρθε εύκολα.

Θα μπορώ να κάνω παιδί μετά τα 35;

Σε πρόσφατο άρθρο του Mama365 αναφερθήκαμε σε πρόσφατες έρευνες που λένε ότι οι γυναίκες σήμερα μπορούν να είναι γόνιμες για πολύ καιρό ακόμα, αφού περάσουν τα 35 χρόνια τους. Για την ακρίβεια, η κάθε γυναίκα θα πρέπει μεμονωμένα να ενημερώνεται για τη γονιμότητά της από τον γυναικολόγο της.

Μπορώ να μείνω έγκυος αν έχω πάρει το χάπι της επόμενης μέρας;

Σύμφωνα με τη Μαιευτήρα-Γυναικολόγο κ. Βασιλική Χατζηραφαήλ, για να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα που φτάνει το 99%, το χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λαμβάνεται το γρηγορότερο μετά την αποτυχημένη επαφή. Έχει χρονικό περιθώριο δράσης τριών ημερών, όμως η αποτελεσματικότητά του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μία γυναίκα μπορεί να έχει ενδομήτρια ή και εξωμήτρια κύηση παρά τη λήψη του χαπιού αυτού. Η δε εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά την εμφάνιση περιόδου. Γι ' αυτό κρίνεται απαραίτητος, αμέσως μετά την περίοδο, ο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών, για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v