Ο καφές και το τσάι ωφελούν το ήπαρ, λέει νέα έρευνα

Ο καφές και το τσάι ωφελούν το ήπαρ, λέει νέα έρευνα

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης «κάνει κακό», όμως πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι λίγη παραπάνω από αυτήν την ουσία στον οργανισμό μας μπορεί ακόμα και οφέλη να έχει για ένα από τα σημαντικότερα όργανα: Το ήπαρ.

Όπως ανακάλυψε πρόσφατα ομάδα ερευνητών από το Duke University School of Medicine, η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει το λίπος γύρω από το ήπαρ σε άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη ηπατική πάθηση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% των ατόμων που έχει διαγνωστεί με διαβήτη και παχυσαρκία έχει μη αλκοολική λιπώδη ηπατική πάθηση, μία πάθηση στο συκώτι που δεν έχει προκληθεί από κατανάλωση αλκοόλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για την πάθηση αυτή, πέρα από δίαιτα και άσκηση.

Με την χρήση καλλιέργειας κυττάρων και με μοντέλα ποντικιών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καφεΐνη διέγειρε τον μεταβολισμό των λιπιδίων που είναι αποθηκευμένα στα ηπατικά κύτταρα και μείωσε το λίπος στο ήπαρ που αποθηκεύτηκε σε ποντίκια, στα οποία δόθηκαν για αρκετό καιρό πολύ λιπαρές τροφές. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι καταναλώνοντας περί τις τέσσερις κούπες καφέ ή τσάι ημερησίως, μπορεί να αποφευχθεί ή και να καθυστερήσει η εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής πάθησης στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για την πρώτη επίσημη έρευνα αναφορικά με τους μηχανισμούς της καφεΐνης στα λιπίδια των ηπατικών κυττάρων και τα αποτελέσματά της είναι άκρως ενδιαφέροντα. Ο καφές και το τσάι, άλλωστε, είναι ουσίες που καταναλώνονται ευρέως και το να μαθαίνουμε πλέον ότι αντί για «κακό» μπορεί να αποδειχθούν θεραπευτικές για το συκώτι είναι σημαντική γνώση.

Οι επιστήμονες λένε ότι χάρη σε αυτή την έρευνα μπορεί να δημιουργηθούν φάρμακα με βάση την καφεΐνη, τα οποία βέβαια να μην έχουν τις παρενέργειες αυτής, αλλά να διατηρούν μόνο τις θεραπευτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο συκώτι. Επίσης, η έρευνα αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως εφαλτήριο για ακόμα περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχει η καφεΐνη και σε άλλα ανθρώπινα όργανα.

Πηγή: medicalxpress.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v