5 νόστιμες συνταγές για ομελέτα

5 νόστιμες συνταγές για ομελέτα

Μία νόστιμη, ζεστή ομελέτα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για ένα γρήγορο πιάτο επιστρέφοντας από το γραφείο στο σπίτι ή για βραδινό σνακ. Δείτε πέντε νόστιμες συνταγές για τον φούρνο ή το τηγάνι.

Ομελέτα φούρνου με σπαράγγια

Υλικά:

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
8 αυγά
1 φλιτζ. γάλα
200 γραμμ. γραβιέρα ή έμενταλ, τριμμένα
1 ματσάκι πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα και βρασμένα
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι ώσπου να ξανθύνει. Χτυπάτε τα αυγά και το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το κρεμμύδι και το τυρί στο μπολ με τα αυγά.

Λαδώνετε ένα μικρό πυρέξ και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Προσθέτετε τα σπαράγγια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 15-20 λεπτά, ώσπου η ομελέτα να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρώς.

Συνταγή: www.homefood.gr

Μεσογειακή ομελέτα φούρνου

Υλικά:

2 μελιτζάνες
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
4 πιπεριές (σε διάφορα χρώματα)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
8 αβγά
200 γρ. φέτα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 κ.γ. ρίγανη
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε ροδέλες τα λαχανικά. Τα τοποθετείτε σε ένα μικρό, στρογγυλό, αντικολλητικό ταψάκι που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο και τα ψήνετε για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθούν χτυπάτε τα αυγά σε μπολ με το γάλα, τη φέτα, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και ρίχνετε το μείγμα των αυγών. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε περίπου για 15 λεπτά.

Συνταγή: ellinikoxreosstigastronomia.blogspot.gr

Ομελέτα με πατάτες

Υλικά:

8-10 μέτριες πατάτες
8 αυγά
Αλάτι - φρεσκοκομμένο πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες σε κυβάκια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Τηγανίζετε τις πατάτες και όταν είναι έτοιμες τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περίσσιο λάδι τους.

Στη συνέχεια, χτυπάτε τα αυγά με ένα πιρούνι σε μπολ, ρίχνετε μέσα στο μπολ τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι και ξαναβάζετε το μείγμα στο τηγάνι. Ανακατεύετε μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

Σερβίρετε την ομελέτα ζεστή με φέτα ή κέτσαπ.

Συνταγή: olivesandolive.blogspot.gr

Ομελέτα με χόρτα

Υλικά:

2-3 αυγά
1 κουτ. του γλυκού κομμένα φρέσκα μικρά κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
1/2 κουτ. της σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
1 φλιτζάνι άγρια χόρτα, βρασμένα και καλά στραγγισμένα
15 γραμμ. βούτυρο για τηγάνισμα
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Xτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα χόρτα, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και το τυρί και τα ξαναχτυπάτε ακόμα μια φορά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Zεσταίνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίχνετε το μίγμα.

Tο ανακατεύετε για 1 λεπτό, γέρνοντας το τηγάνι και σηκώνοντας τις άκρες της ομελέτας, καθώς αυτή πήζει, έτσι ώστε το υγρό να μπορεί να τρέξει από κάτω. Όταν το αυγό πήξει και ροδίσει από κάτω, αλλά από πάνω είναι ακόμη ρευστό σαν κρέμα, γυρίζετε το ένα άκρο της ομελέτας και το αφήνετε στη μέση της και μετά αφήνετε να γλιστρήσει η ομελέτα σε μια ζεστή πιατέλα, έτσι ώστε να διπλωθεί στα τρία.

Συνταγή: www.infokids.gr

Φουρτάλια από την Άνδρο

Υλικά:

4 αυγά
3 πατάτες μέτριες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
1 λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
125 γρ φέτα ή αλμυρή μυζήθρα
1 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία τηγανίζετε τις πατάτες στο ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα και κυρίως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζετε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι. Αδειάζετε το λάδι σε ένα σκεύος γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Ενώ τηγανίζετε τις πατάτες, χτυπάτε τα αυγά προσθέτοντας το αλάτι, το πιπέρι και την φέτα ή την μυζήθρα, με σκοπό να γίνουν όλα ένα μίγμα.

Βάζετε το τηγάνι πίσω στην φωτιά και ρίχνετε μέσα τα λουκάνικα. Θα χρειαστούν 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρείτε από το τηγάνι, αλλά κρατάτε στο τηγάνι το λίπος που έχουν βγάλει.

Ρίχνετε στο τηγάνι τις πατάτες, το μίγμα των αυγών και από πάνω τα λουκάνικα. Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα πιάτο και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μισό (π.χ. από το 6 στο 3). Ψήνετε την φουρτάλια για 5 λεπτά και μετά αναποδογυρίζετε εικόνα και ψήνετε για άλλα 5 λεπτά.

Συνταγή-φωτο: www.lovefood.gr

v