5 συνταγές για γλυκά-σφηνάκια

5 συνταγές για γλυκά-σφηνάκια

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γλυκών σε συγκεκριμένες μερίδες -και δη σε μέγεθος ενός μικρού ποτηριού- είναι ότι δύσκολα κανείς θα τα καταναλώσει χωρίς μέτρο. Ετοιμάζοντας, λοιπόν, λαχταριστά, σχεδόν... αμαρτωλά επιδόρπια σε σφηνάκι, θα καλύψετε την όρεξή σας για γλυκό, χωρίς να νιώθετε τύψεις για την ποσότητα που καταναλώσατε!

Μους σοκολάτας με δυόσμο

Υλικά (για 4 μερίδες):

250γρ. κουβερτούρα άριστης ποιότητας (τουλάχιστον 70% κακάο), ψιλοκομμένη
1 κούπα (μείον μία κουταλιά της σούπας) νερό
1 κ.σ. λικέρ καφέ
2 κ.σ. ζάχαρη
¼ - ½ κ.σ. εκχύλισμα δυόσμο
Θραύσματα καραμέλας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Γεμίστε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους κατά τα ¾ με πάγο και νερό. Βάλτε ένα μεγάλο μπολ από πάνω, έτσι ώστε ο πάτος του πάνω μπολ να «κάθεται» στον πάγο. Βάλτε το στην άκρη.

Βάλτε την σοκολάτα, το νερό, το λικέρ καφέ και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε το εκχύλισμα δυόσμου (όσο εσείς θέλετε από την ποσότητα που προτείνεται στα υλικά) και συνεχίστε να ανακατεύετε.

Βάλτε το μείγμα στο μπολ που έχετε ετοιμάσει, πάνω από τον πάγο. Ανακατεύετε απαλά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να «σφίγγει». Μπορείτε να το κάνετε με ένα κουτάλι ή με ένα μίξερ χειρός για μερικά λεπτά.

Χωρίστε τη μους σε τέσσερα ποτήρια για σφηνάκι ή σε άλλα μικρά μπολάκια, γαρνίρετε με τα θραύσματα καραμέλας και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: kitchenkonfidence

Παρφέ με brownies, βατόμουρα και μέντα

Υλικά (για 6-8 ποτήρια):

Για τα browniesΓια το γλυκό
225γρ. βούτυρο, ανάλατο και κομμένο σε κύβους
400γρ. ζάχαρη
Μισή κούπα κακάο (χωρίς ζάχαρη)
Μισή κούπα σοκολάτας κουβερτούρα με 70% κακάο
½ κουταλιά αλάτι
½ κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας (από το ξυλάκι)
3 μεγάλα αυγά, κρύα
100γρ. αλεύρι για κέικ
340γρ. βατόμουρα
85γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. φύλλα μέντας, λεπτοκομμένα
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ της κούπας νερό
1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος
6-10 κλωναράκια μέντας
3 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για τα brownies

Βουτυρώνετε ένα μεσαίο ταψάκι, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετείτε τη σχάρα στην τρίτη σκάλα (από πάνω προς τα κάτω).

Ετοιμάζετε ένα μπεν μαρί και στο εσωτερικό μπολ που ζεσταίνεται βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την σκόνη κακάο και τη σοκολάτα. Ανακατεύετε περιστασιακά, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μίγμα.

Αφαιρείτε το μπολ από το μπεν μαρί και το αφήνετε λίγο να κρυώσει. Έπειτα, προσθέτετε τη βανίλια και ανακατεύετε. Προσθέτετε το αυγό, ένα τη φορά, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτετε ακόμα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς στο μίγμα. Συνεχίζετε να αναμειγνύετε καλά το μίγμα μέχρι να γίνει ενιαίο. Θα δείτε ότι θα γίνει ιδιαίτερα σκληρό.

Βάζετε το μείγμα στο ταψάκι και το απλώνετε. Βάζετε το ταψάκι στον προθερμασμένο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί για 22-28 λεπτά, ή μέχρι να βάζετε μέσα μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καλυμμένη με κρεμώδη υφή και ίσως λίγα ψίχουλα.

Όταν τα brownies είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν.

Για το υπόλοιπο γλυκό

Αφού έχετε ετοιμάσει τα brownies, ετοιμάστε το μίγμα με τα βατόμουρα. Βάλτε σε ένα μπολ τα βατόμουρα, τη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας, το μέλι, τη βανίλια και το νερό και ανακατέψτε καλά, λιώνοντας κάποια από τα βατόμουρα με ένα πιρούνι. Βάλτε το μίγμα στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, βάλτε την κρέμα γάλακτος και τα κλωναράκια μέντας σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά –δεν πρέπει να βράσει η κρέμα γάλακτος. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει ακόμα περισσότερο.

Στη συνέχεια, στραγγίξτε την κρέμα γάλακτος από τα κλωναράκια μέντας, βάλτε τη σε μπολ και «χτυπήστε» τη καλά με το μίξερ χειρός για να γίνει σαντιγί. Αφήστε την στην άκρη.

Για να συναρμολογήσετε το γλυκό, βάλτε μερικά κομμάτια brownies στον πάτο ενός μικρού ποτηριού, προσθέστε σαντιγί, έπειτα το μίγμα με τα βατόμουρα και επαναλάβετε με την ίδια σειρά, μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.

Συναρμολογήστε το γλυκό μόνο όταν είναι έτοιμο να σερβιριστεί και όχι νωρίτερα. Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με λίγα φύλλα μέντας.

Συνταγή: chasingdelicious

Αλμυρό παγωτό καραμέλα με κέικ

Υλικά:

1 κ.σ. σιρόπι καραμέλα (και λίγο ακόμα για τα ποτήρια)
4 μπάλες παγωτό βανίλια
¼ της κούπας πλήρες γάλα
Μια τσιμπιά θαλασσινό αλάτι
1 cupcake βανίλια (μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο)
Για το γαρνίρισμα
Sprinkles για τα ποτήρια
Σαντιγί
Λίγο θαλασσινό αλάτι
Σιρόπι καραμέλας
Ποτηράκια για σφηνάκια

Εκτέλεση:

Αναμείξτε μαζί όλα τα υλικά. Καλύψτε το χείλος των ποτηριών με καραμέλα και βουτήξτε τα στα sprinkles. Προσθέστε μερικές σταγόνες καραμέλας σε κάθε ποτήρι και μετά γεμίστε το με το μίγμα. Στο τέλος, καλύψτε με σαντιγί και λίγο θαλασσινό αλάτι.

Συνταγή: sugarandcloth

Μπανάνα-καραμέλα σπλιτ

Υλικά:

Μία μπανάνα ψιλοκομμένη
Παγωτό βανίλια
Σιρόπι καραμέλα
Ψιλοκομμένα κάσιους
Σαντιγί (μπορείτε να πάρετε έτοιμη)
Cherries (για γλυκό)

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα υλικά σε στρώσεις, σε ποτήρια για σφηνάκια, και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: odetoawe

Σφηνάκια με φυστικοβούτυρο

Υλικά (για 20 μερίδες):

1 κούπα κρεμώδες φυστικοβούτυρο
225γρ. τυρί-κρέμα (αν θέλετε με χαμηλά λιπαρά)
400ml συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γ. βανίλια
1 κούπα άχνη ζάχαρη
¼ της κούπας σαντιγί (μπορείτε να την πάρετε έτοιμη)
16 oreos, διαλυμένα σε τρίμματα
5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Θαλασσινό αλάτι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Χτυπήστε στο μίξερ το φυστικοβούτυρο με το τυρί-κρέμα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
Προσθέστε στο μπολ το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια και χτυπήστε μέχρι να γίνει κρεμώδες το μίγμα. Προσθέστε, ακόμα, την άχνη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε καλά, μέχρι να σφίξει κάπως το μίγμα.

Προσθέστε, τέλος, το σαντιγί, και χτυπήστε ξανά, μέχρι το μίγμα να γίνει σχετικά αφρώδες. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με τα θρυμματισμένα oreo και πιέστε μία κουταλιά του γλυκού από αυτό το μίγμα στον πάτο κάθε ποτηριού-σφηνάκι. Ρίξτε από πάνω το κρύο μίγμα του φυστικοβούτυρου (ένα κορνέ πιθανώς σας βοηθήσει), μέχρι να γεμίσει το ποτήρι. Γαρνίρετε με τρίμματα oreo και αν θέλετε ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.

Βάλτε τα γλυκάκια στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σερβίρετε. Θα σας φανούν πιο νόστιμα αν τα φάτε την επόμενη μέρα.

Συνταγή: pinchofyum

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v