Τι να σκεφτείτε πριν αποκτήσετε κατοικίδιο

Τι να σκεφτείτε πριν αποκτήσετε κατοικίδιο

Ο έφηβος γιος σας θέλει ταραντούλα. Η πεντάχρονη κόρη σας θέλει ένα κουτάβι. Και εσείς, που λείπετε όλη μέρα από το σπίτι, θα προτιμούσατε να πάρετε γάτα –ιδανικά λούτρινη! Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν η οικογένειά σας αποκτήσει το πρώτο της κατοικίδιο;

Αν έχετε μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά συνήθως θέλουν ζωάκια που θα μπορούν να αγκαλιάσουν, όμως δεν προορίζονται όλες οι γάτες και οι σκύλοι για μία οικογένεια. Επιλέξτε προσεκτικά, λαμβάνοντας υπ'όψιν τόσο τη ράτσα όσο και το προσωπικό ταπεραμέντο του κάθε ζώου, πριν δεσμευτείτε. Επιπλέον, ενημερωθείτε για το ποιες ράτσες είναι ιδανικές για μικρά παιδιά –λέγεται ότι τα Labrador και τα Beagles είναι αρκετά μεγάλα και δυνατά ώστε να αντέχουν τα «τραβήγματα» των παιδιών, αλλά είναι και εύκολα στην εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτές σκύλων, για την ακρίβεια, λένε ότι το γενικό ταπεραμέντο, η υγεία και η κοινωνικότητα ενός σκύλου είναι τελικά πιο σημαντικά από τη ράτσα του. Πριν αποκτήσετε, λοιπόν, τον δικό σας ενημερωθείτε για αυτά τα χαρακτηριστικά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Αν λείπετε όλη την ημέρα από το σπίτι

Αν όλοι στην οικογένεια έχετε αυστηρό πρόγραμμα και λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ένα σκύλος ίσως να μην είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και αυτό σημαίνει ότι έχουν μάθει να αναπτύσσονται μέσα σε μία ομάδα, στην αγέλη. Καθώς οι οικιακοί σκύλοι δεν βρίσκονται με την αγέλη τους, αναζητούν μία οικογένεια για να καλύψουν αυτή τους την ανάγκη. Ένας σκύλος, όμως, που μένει πολλές ώρες μόνος του, μπορεί να αντιδράσει με απρόσμενους τρόπους. Επίσης, ακόμα κι όταν θα βρίσκεστε στο σπίτι, θα πρέπει να αφιερώνετε μία με δύο ώρες την ημέρα για να τον βγάζετε βόλτα, ώστε να εξασκείται, να τρέχει και να κυνηγά. Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει σε έναν σκύλο προβλήματα υγείας ή και συμπεριφοράς.

Αν σας αρέσουν τα μικρά, χνουδωτά ζωάκια και λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε μία γάτα. Οι γάτες είναι ανεξάρτητες, τους αρέσει να περνούν πολλές ώρες μόνες τους και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μέρη για τις ανάγκες τους, χωρίς να χρειάζεται να βγουν έξω. Απλά φροντίστε στην γάτα που θα επιλέξετε να αρέσουν οι αγκαλιές, για να αποφύγετε τις γρατζουνιές, και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε συχνά το χώμα και τα μπολάκια της. Εναλλακτικά, αντί για γάτα, μπορείτε να βάλετε στο σπίτι ένα εντυπωσιακό ενυδρείο ή να επιλέξετε ένα τρωκτικό σε κλουβί (π.χ. χάμστερ).

Αν τα χρήματα δεν σας περισσεύουν

Μην μπείτε στη θέση να πρέπει να αποφασίσετε αν θα καλύπτετε τις δικές σας ανάγκες ή αυτές του ζώου σας. Πέρα από χρήματα για το φαγητό τους, τα κατοικίδια έχουν και αρκετά ιατρικά έξοδα (εμβόλια, φάρμακα, πιθανώς κάποιο χειρουργείο). Χρειάζονται, επίσης, κάποια παιχνίδια, κάποια αξεσουάρ. Αν, λοιπόν, τα οικονομικά σας δεν βρίσκονται στην πιο ανθηρή στιγμή τους, καλύτερα να προτιμήσετε ένα πιο οικονομικό κατοικίδιο, όπως τα ψάρια, τα τρωκτικά και τα ερπετά.

Αν κάποιος έχει αλλεργίες

Πρώτα απ'όλα θα πρέπει να βρείτε, μέσω ειδικών εξετάσεων που θα σας κάνει ο αλλεργιολόγος, σε ποιο ακριβώς ζώο υπάρχει αλλεργία –μάλιστα, πιθανώς κάποιος να έχει αλλεργία σε μία συγκεκριμένη ράτσα σκύλου και όχι σε όλους τους σκύλους. Μην αποκτήσετε οποιοδήποτε κατοικίδιο αν γνωρίζετε ότι κάποιο μέλος της οικογένειας έχει αλλεργία σε αυτό και αν εμφανίσει αλλεργία, μην επιμείνετε να κρατήσετε το κατοικίδιο αυτό, με την ελπίδα ότι το άτομο θα συνηθίσει.

Αν δεν έχετε κήπο ή αυλή

Όλοι οι σκύλοι, μικροί και μεγάλοι, χρειάζονται άσκηση. Αν έχετε αγαπήσει έναν μεγάλο σκύλο αλλά δεν έχετε αρκετό χώρο για να μπορεί αυτός να κινείται και να τρέχει, προτιμήστε έναν μικρότερο (π.χ. ένα chihuahua), το οποίο θα πρέπει να βγάζετε τακτικά βόλτα στο πάρκο. Εναλλακτικά, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε μία γάτα, ένα ζώο σε κλουβί, κάποιο ερπετό ή ψάρια.

Πηγή: parents

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v