Σκύλος: Βασικοί κανόνες και σχολές εκπαίδευσης

Σκύλος: Βασικοί κανόνες και σχολές εκπαίδευσης

Ο σκύλος έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Όχι τυχαία. Ο δεσμός του ιδιοκτήτη με τον σκύλο του ξεκινάει από τη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι και όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει. Για την αρμονική συμβίωσή τους όμως, η συμπεριφορά του σκύλου παίζει καταλυτικό ρόλο. Η σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα του, λοιπόν, και η απόκτηση άρτιας συμπεριφοράς είναι ένα θέμα το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να αμελήσει.

Αποτελεί συχνό λάθος  των ιδιοκτητών να αφήνουν την εκπαίδευση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του τετράποδού τους, στην τύχη. Αν και, όπως πολλοί υποστηρίζουν, ο σκύλος όσο ζει μαθαίνει πράγματα, είναι καλύτερα όσο είναι ακόμα μικρός να εκπαιδευτεί σωστά ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα συνύπαρξης με το αφεντικό του. Στη σωστή εκπαίδευση φυσικά απουσιάζει η κακομεταχείρηση του σκύλου, η βία και η επιθετικότητα και κυριαρχεί η αγάπη, το παιχνίδι και η επικοινωνία.

Καλό θα είναι ο σκύλος από μικρή κιόλας ηλικία να μάθει απλές λέξεις. Να θυμάστε πως το σκυλάκι σας μπορεί να αποστηθίσει το λιγότερο 15 λέξεις.

Βασικοί κανόνες εκπαίδευσης:

1) Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει το σκυλί είναι να υπακούει στο όνομά του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τον αποκαλείτε συνεχώς με αυτό και θα το μάθει γρήγορα.

2) Εάν θέλετε να το μάθετε να έρχεται κοντά σας θα πρέπει να κατεβείτε στο ύψος του, να ανοίξετε τα χέρια σας και να πείτε "έλα" για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να πετύχετε το στόχο σας.

3) Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες με δραστήρια και παιχνδιάρικα κυρίως σκυλάκια είναι η τάση τους να πηδάνε τόσο πάνω στο τραπέζι όταν τρώει το αφεντικό τους, όσο και πάνω στους επισκέπτες. Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλαμβάνετε συνεχώς τη λέξη "κάτω" με αυστηρό τόνο και όχι χαιδεύοντάς το παράλληλα. Η ελαφρά πίεση στην πλάτη θα το βοηθήσει να καταλάβει πιο εύκολα την εντολή που του δίνετε.

4) Όταν ο σκύλος πάει να κάνει κάποια ζαβολιά όπως να σας αρπάξει μια κάλτσα, να δαγκώσει ένα παπούτσι σας αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επαναλαμβάνετε την εντολή "μη" με κοφτό και αυστηρό τόνο. Θα καταλάβετε ότι έχει κατανοήσει την εντολή όταν κοκκαλώσει και δεν προβεί στην ενέργεια που θα έκανε. Η εντολή "μη" μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη και για να προστατεύσει το τετράποδο του από πιθανό κίνδυνο.

5) Μια ακόμα εντολή που το σκυλάκι μπορεί να μάθει από κουτάβι είναι το "στοπ". Όταν είστε έξω βόλτα μαζί του και πρόκειται να περάσετε δρόμο επαναλάβετε τη λέξη "στοπ" τραβώντας κοφτά το λουράκι του ώστε να καταλάβει πως πρέπει να σταματήσει το βάδισμά του και να σταθεί δίπλα σας. Όταν εσείς επιθυμήσετε να ξεκινήσει πάλι, πείτε "πάμε" και αρχίστε να περπατάτε. Εκείνο θα σας ακολουθήσει.

6) Συχνό πρόβλημα των ιδιοκτητών είναι το να μάθει το σκυλάκι τους να κάνει την ανάγκη του σε συγκεκριμένο μέρος και όχι παντού στο σπίτι. Για τους πρώτους μήνες της ζωής του, λοιπόν,  θα ήταν ωφέλιμο να προμηθευτείτε με ένα ειδικό σπρέυ και πάνες. Την πάνα το αφεντικό την τοποθετεί στο σημείο του σπιτιού ή της αυλής που θέλει το σκυλάκι να μάθει να ενεργεί. Στη συνέχεια, την ψεκάζει με το ειδικό σπρέυ το οποίο "ερεθίζει" την όσφρηση του ζώου και το ωθεί στο να αφήσει εκεί τις ακαθαρσίες του.

Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει πως όταν ο σκύλος πραγματοποιήσει σωστά αυτό που θέλετε, τότε τον επιβραβεύετε με κάποια λιχουδιά ώστε να συνηδητοποιήσει πως έκανε το σωστό. Φυσικά η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, οπότε μην έχετε απαιτήσεις από την πρώτη φορά που θα δείξετε κάτι να το κάνει αλάνθαστα. Με την επανάληψη θα αποκτήσει τις σωστές συνήθειες.

Σχολές και εκπαιδευτήρια:

Εκπαίδευση σκύλων 'Aργoς: Το Άργoς dog club αναλαμβάνει την εκπαίδευση σκύλων με ήπιες και θετικές μεθόδους, παρέχοντας σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και γνώσεις συμπεριφοράς σκύλου στον ιδιοκτήτη. Aναλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου στον προσωπικό του χώρο ώστε να μην τον αποχωριστεί ο ιδιοκτήτης του αλλά και για να έχει τη δυνατότητα να είναι παρόν σε όλη τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Η διάρκεια συνεργασίας ποικίλει ανάλογα με την παρεχούμενη υπηρεσία και με την απόδοση ανθρώπου-σκύλου. Το κόστος ξεκινάει από τα 800 ευρώ.

(Ζαννή 66, Πειραιάς, τηλ. 210 4526892)

Σχολή Boss:  Η σχολή Boss λειτουργεί από το 1994 και ειδικεύεται στην βασική υπακοή του σκύλου ,την άρνηση τροφής, τη σωματοφυλακή και φύλαξη χώρου καθώς και στην εκπαίδευση σκύλου security. Επίσης αναλαμβάνει την προεκπαίδευση κουταβιών και την εκπαίδευση σκύλων για άτομα με ειδικές ανάγκες.  Στην εκπαίδευση του σκύλου συμμετέχει και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης καθώς στόχος είναι να γίνει εκείνος ο εκπαιδευτής  του. Η εκπαίδευση της σχολής Boss μπορεί να γίνει και κατ΄οίκον. Ακόμα, η συγκεκριμένη σχολή λειτουργεί και ως πανσιόν μικρών σκύλων. Η βασική εκπαίδευση διαρκεί περίπου 1 μήνα  και το κόστος ανέρχεται στα 600-700 ευρώ.

(2ο χλμ. Λεωφόρος Πικερμίου, Σπάτα, τηλ. 2106025224)

StarDogs: Τα μαθήματα εκπαίδευσης στη σχολή αυτή περιλαμβάνουν ιδιαίτερα ομαδικά μαθήματα αλλά και συμβουλές επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς. Η σχολή Star Dogs χρησιμοποιώντας σύγχρονες φιλοζωικές τεχνικές βοηθάει τον ιδιοκτήτη να αποκτήσει μια άρτια σχέση με τον σκύλο του βασισμένη στην αγάπη και την επικοινωνία. Γι αυτό τον λόγο η σχολή παρέχει και ιδιαίτερα μαθήματα κατ'οίκον στα οποία ο ιδιοκτήτης συμμετέχει ενεργά. Τα μαθήματα μπορούν να διαρκέσουν από έναν έως τέσσερις μήνες, ενώ το κόστος ξεκινάει από τα 650 και μπορεί να φτάσει  τα 850 ευρώ.

(περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2106029053)

DimitriouLand: Η συγκεκριμένη σχολή ιδρύθηκε το 1968. Λογική του είναι πως η σωστή εκπαίδευση δεν είναι θέμα αυστηρότητας, κακομεταχείρησης, πίεσης ή εξάντλησης  του ζώου , αλλά θέμα γνώσης, εμπειρίας, τεχνικής και επικοινωνίας.  Η Dimitriou Land ειδικεύεται στην εκπαίδευση βασικής υπακοής, καθηκόντων προστασίας, εξετάσεις εργασίας και έκθεση μορφολογίας. Ακόμα λειτουργεί και ως ξενοδοχείο σκύλων και παρέχει και grooming υπηρεσίες. Ο χρόνος εκπαίδευσης προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης και το κόστος ξεκινάει από 500 ευρώ.

(Ι.Νίκα, Αχαιρναί, τηλ. 2102311618)

Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων: Το Ε.Κ.Ε.Σ. ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί μια από τις πρώτες σχολές σκύλων στην Ελλάδα. Η μέθοδος εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί βασίζεται στο παιχνίδι και ξεκινάει από κουτάβια ηλικίας 4 μηνών. Τα προγράμματα εκπαίδευσης περιλαμβάνουν μαθήματα βασικής υπακοής και καθηκόντων φύλαξης. Ακόμα, το κέντρο ειδικεύεται σε προγράμματα εκπαίδευσης σκύλου για άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και σκύλων έλξης ελκήθρων και ναυαγοσωστών.

(Λεωφόρος Αλίμου 19, Άλιμος, τηλ. 2109844772 και Μιχαήλ Καραολή 128, Καισαριανή, τηλ.2109830601)

PuppiesPark: Το πάρκο άνοιξε τις πόρτες του το 2004 και αποτελεί το πρώτο κέντρο ψυχαγωγίας σκύλων και  Dogs Café. Το φιλικό περιβάλλον του Puppies Park-dog café συνδιάζει την εκπαίδευση και την διασκέδαση του σκύλου σας όσο εσείς πίνετε τον καφέ σας. Το Puppies Park προσφέρει ακόμα και υπηρεσίες Dog Sitting. Εάν, δηλαδή,  πρόκειται να λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και δεν θέλετε να αφήσετε το σκύλο σας μόνο του, το έμπειρο προσωπικό του Πάρκου θα τον φροντίσει και θα τον φυλάξει για όσες ώρες εσείς επιθυμήσετε. Επιπλέον,  οι καταρτισμένοι εκπαιδευτές εγγυώνται την φροντίδα  σκύλων που είναι πρόσφατα εγχειρισμένοι, έχουν ορθοπεδικά προβλήματα και χρειάζονται ακινησία ή κολύμπι. Η τιμή του εισητηρίου για κάθε σκύλο είναι 10 ευρώ.

(Παπαδιαμάντη 32 & Ειρήνης -Θέση Σωρός-, Μαρούσι, τηλ. 2106095462)

v