Συνταγές για τις πιο ξεχωριστές πίτες

Συνταγές για τις πιο ξεχωριστές πίτες

Η πίτα είναι κλασικό φαγητό στο τραπέζι μας. Με τυρί ή με διάφορα χόρτα αποτελεί μια συχνή επιλογή για σνακ ή ακόμη και για κυρίως πιάτο, με τη συνοδεία μιας σαλάτας. Οι συνταγές που προτείνουμε ξεφεύγουν από τους παραδοσιακούς συνδυασμούς, αλλά σίγουρα διατηρούν τη νοστιμάδα και την αυθεντικότητά τους.

Κρεατόπιτα χωριάτικη με μοσχαράκι

Υλικά :

1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος 
1/3 φλ. του τσαγιού βούτυρο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 κ.σ. κοφτή αλεύρι 
1 καρότο ψιλοκομμένο 
2 κ.γ. κοφτά αλάτι 
2 μέτριες πατάτες 
Μαϊντανός
Πιπέρι 
1/2 φλ. τσ. αρακά 
2 μέτριες ντομάτες

Για το φύλλο 
3 κ.σ. λάδι 
6 κ.σ. νερό 
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα 
1 κ.γ. κοφτό αλάτι 
1/2 φλ. τσ. μαλακό βούτυρο

Εκτέλεση:

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομματάκια. Σοτάρετε το κρέας με το βούτυρο, το κρεμμύδι, το καρότο για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και λίγο μαϊντανό. Ρίχνετε 1 φλ. νερό ζεστό και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για μισή ώρα. Μετά ρίχνετε τις πατάτες κομμένες σε κύβους, τον αρακά και τις ντομάτες κομμένες κομμάτια, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσετε.

Βράζετε για μισή ώρα ακόμα ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήνετε την γέμιση να κρυώσει και ετοιμάζετε το φύλλο. Ανακατώνετε το λάδι, το νερό, τα αυγά και το αλάτι. Ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε την ζύμη μέχρι να γίνει λεία και να αποκτήσει ελαστικότητα. Την αφήνετε σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα. Χωρίζετε την ζύμη σε 8 πολύ λεπτά φύλλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί.

Αλείφετε τα 3 φύλλα με το βούτυρο και βάζετε επάνω το τέταρτο φύλλο, έτσι ώστε να σκεπάσει τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνετε μέσα το μίγμα του κρέατος. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετείτε και τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνετε το βούτυρο που περίσσεψε και ψήνετε στο φούρνο.

Συνταγή: yumyum.g

Κασόπιτα με ψητά ντοματίνια (Ντοματόπιτα)

Υλικά:

4 μεγάλα αυγά
1½ φλιτζ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζ. τρίμματα φέτας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ψητά ντοματίνια
20 ντοματίνια (μακρόστενα, βελανίδια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1 κ.γλ. ανθό αλατιού
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
2 κ.σ. φρυγανιά

Εκτέλεση:

Πλένετε και στεγνώνετε τα ντοματίνια. Τα κόβετε στη μέση. Τα βάζετε σε μπολ. Τα περιχύνετε με το λάδι και το μπαλσάμικο. Πασπαλίζετε με τα μυρωδικά και το αλάτι. Ανακατεύετε. Τέλος πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Τα αραδιάζετε σε λαμαρίνα και ψήνετε για 20΄ στους 200 C, στον αέρα.

Χτυπάτε τα αυγά σε μπολ με τον αυγοδάρτη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το γάλα. Χτυπάτε το μείγμα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε στο μείγμα το 1½ φλιτζ. τρίμματα φέτας και ανακατεύετε. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά το μείγμα. Θα μοιάζει με μείγμα για κέικ.

Βουτυρώνετε ή λαδώνετε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 30 ή 32 εκ. Αδειάζετε το μείγμα. Ισιώνετε με κουτάλι την επιφάνεια. Μπήγετε τα ψητά ντοματίνια. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη φέτα. Ψήνετε για περίπου 50' στους 180 C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να ροδίσει η ντοματόπιτα.

Συνταγή: argiro.gr

Zυμαρόπιτα ή μπαμπανάτσα

Υλικά:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα
Λίγο αλάτι
1 αυγό
1,5 κούπα χλιαρό νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)
Λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη για το ταψί
Λίγο λάδι

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό, ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει. Χτυπάτε σε ένα πιάτο το αυγό και το ρίχνετε μέσα στο υπόλοιπο υλικό. Σκοπός είναι να γίνει σαν χυλός και όχι σαν ζυμάρι.

Αφήνετε το χυλό να ξεκουραστεί σκεπασμένο κάπου ζεστά, για 20 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς. Βουτυρώνετε το ταψί (όχι με λάδι αλλά με βούτυρο ή μαργαρίνη).

Θρυμματίζετε τη φέτα, την ρίχνετε στον χυλό και ανακατεύετε ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει. Το βάζετε στο ταψί, ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω, και ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Συνταγή: mikrikouzina.blogspot.com

Τυρόπιτα με κανταΐφι και γλυκά τυριά

Υλικά:

Ένα πακέτο κανταΐφι
200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
200 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο
200 γρ. φέτα ελαφρώς ξαρμυρισμένη και τριμμένη με το χέρι
5 κανονικά αυγά χτυπημένα
1/2 λίτρο πλήρες γάλα
5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο λιωμένo
5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μπολ. Λαδώνετε ένα μέτριο pyrex και το αφήνετε στην άκρη για να «ξεμαλλιάσετε» το κανταΐφι… Οι ίνες του κανταϊφιού, μόλις βγει από το πακέτο, είναι κολλημένες μεταξύ τους και για να αποκτήσει όγκο και να απλώσει καλά θέλει καλό ξέφτισμα/ξεμάλλιασμα.

Το χωρίζετε σε δύο μέρη, στρώνετε τo πρώτο στο pyrex και στη συνέχεια αλείφετε με το πινέλο τη μισή ποσότητα βούτυρου-λαδιού πάνω από το κανταϊφι.Προσθέτετε όλα τα τυριά ανακατεμένα, τοποθετείτε τη δεύτερη στρώση του κανταϊφιού και ξανά αλέιφετε με όλο το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι. 

Ετοιμάζετε το μείγμα των αυγών με το γάλα με το οποίο θα βρέξετε την τυρόπιτα. Χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το γάλα να ενοποιηθεί καλά και ρίχνετε πάνω από το κανταΐφι να πάει παντού και να βραχεί ομοιόμορφα. Το αφήνετε 1-2 ώρες στο ψυγείο να "τραβήξει" καλά τα υγρά και στην συνέχεια ψήνετε στους 210°C για περίπου 60’.

Συνταγή: dailycious.gr

Κοτόπιτα με τραχανά

Υλικά:

1 κοτόπουλο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. φέτα
1/2 φλιτζάνι λάδι
3 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός
3 αβγά
Αλάτι

Για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
Νερό χλιαρό
Άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουρ) για το άνοιγμα του

Εκτέλεση:

Βράζετε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με 4-5 φλιτζάνια νερό περίπου (ίσα να το καλύπτει). Προσθέτετε το ανάλογο αλάτι και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι. Ξεκοκαλίζετε και ψιλοκόβετε το κοτόπουλο και κρατάτε 3 φλιτζάνια από τον ζωμό του.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι με βαρύ πάτο και αχνίζετε τα κρεμμύδια. Ρίχνετε λίγο νερό και, όταν σωθεί και καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτετε τον τραχανά. Ανακατεύετε, προσθέτετε τη φέτα λιωμένη με πιρούνι και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C. Βάζετε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά για το φύλλο εκτός του νερού. Αρχίζετε να ζυμώνετε και προσθέτετε χλιαρό νερό, λίγο-λίγο, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 4 μπάλες και τις ανοίγετε σε 4 λεπτά φύλλα. Πασπαλίζετε τον πάγκο και τον πλάστη με κόρν φλάουρ για να μην κολλάει η ζύμη. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψάκι. Στρώνετε μέσα τα 2 φύλλα λαδωμένα, αφήνοντας τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί. Γεμίζετε με το μείγμα του τηγανιού και μοιράζετε από πάνω το ψαχνό από το κοτόπουλο.

Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν και καλύπτετε με τα άλλα 2 φύλλα, καλά λαδωμένα. Χαράζετε την πίτα ελαφρώς, προσέχοντας να μην κόψετε τα κάτω φύλλα. Χτυπάτε σε μπολ τα αβγά με τον ζωμό του κοτόπουλου. Περιχύνετε την πίτα, την ανακινείτε λίγο για να εισχωρήσει το αβγό παντού και ψήνετε στους 190°C για 20 λεπτά περίπου. Όταν ροδίσει η επιφάνεια της πίτας, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνετε για 40 λεπτά ακόμη.

Συνταγή: sidages.gr

v